Att lämna bilen på service och kontroll anses som viktigt för oss alla, men hur ser vår egen hälsokontroll ut egentligen? Går vi till läkaren bara när vi är sjuka? Ju äldre vi blir ju viktigare är det att hålla koll på förändringar i kroppen och serva småfelen med av läkarna rekommenderade åtgärder för att bibehålla en god hälsa lite längre. Vi skickade Svenska Magasinets numera pensionerade kollega Christer som snart ska fylla 75 år på en hälsokontroll. Berätta hur gick det till?
När jag anlände till sjukhuset fick jag en egen svensktalande sjuksköterska som följde mig under hela besöket. Det kändes mycket tryggt. Jag hade med mig både joggingskor och lättare kläder för ett fystest som sedermera visade sig väldigt bra. Under dagen träffade jag och undersöktes av flera specialiserade läkare inom olika områden, fick svara på frågor kring mediciner, allergier, om jag röker m.m.

Jag fick frågan om jag genomgått några operationer, vilket jag berättade, bland annat om en prostataoperation som utfördes med robotassisterad kirurgi med operationsroboten ”Da Vinci”. En operation som tog 3 timmar och jag kunde åka hem utan assistans efter 2 dagar, men utan prostata. En fantastisk operationsmetod som Vithas har idag då de har skaffat roboten “Da Vinci” till sjukhuset i Benalmadena. Denna operation räddade säkert mitt liv och jag rekommenderar verkligen alla män att hålla koll på sin prostata.

Under dagen kontrollerades även hjärtats struktur, funktion, rytm och hur hjärtat arbetar vid fysisk ansträngning. Vidare syreupptagningsförmåga, hjärtats storlek och hur hjärtklaffarna fungerar. De tittade även på hur adrenalinet påverkar hjärtats rytm vid ansträngning eller fysisk aktivitet och en fullständig blodanalys berättar en hel del om exempelvis blodsocker och kolesterol.

Så hur känns det efteråt?
– Faktum är att det känns riktigt bra. Det känns betryggande att göra en kontroll, om man har haft sjukdomssymptom är det ju bra om man kan upptäcka det verkliga problemet i tid. När man ska fylla 75 är det lätt att gå omkring och vara orolig. Tankarna kommer allt oftare att man kan bli sjuk, man inbillar sig mer att något inte står rätt till men efter att ha sett svaren på samtliga prover och talat med en läkare som analyserat testerna, vet jag nu att jag mår ganska fint men också vad jag bör tänka på i framtiden.

Annons

Svenska Magasinet och Club Costa del Golf har tecknat avtal med det toppmoderna sjukhuset Vithas Hospital Xanit Internacional i Benalmádena för att ge fler möjligheten att kontrollera sin hälsa. Våra läsare och golfare får upp till 70% rabatt på vård och hälsokontroller genom Vithas.

Så här utnyttjar du möjligheten
Ring till Marita på Vithas telefon +34 696 981 372 eller maila Marita.Ekman@vithas.es och boka din hälsokontroll. Du behöver bara nämna Svenska Magasinet eller Club Costa del Golf så får du ta del av rabatter på upp till 70%.