De flesta som är på väg mot Almuñecar kommer från Málagahållet. Fram till La Herradura är det motorväg, sedan väntar flaskhalsen i Almuñecar. Nästa år blir det bättre. 2010 är det meningen att motorvägen står helt klar i detta distrikt som kan liknas vid ett tunnelland. Motorvägen kommer att få stor betydelse för Granadaprovinsens kustremsa. Av Ola Josefsson

Har du räknat tunnlarna öster om Málaga? Inte jag heller, men de är några stycken. Ministeriet för offentliga arbeten, Ministerio de Fomento, har byggt ett modernt kontrollcenter som du kanske lägger märke till när du kommer upp från La Herradura och ska på A-7:an mot Nerja.

Kontrollcentret som ligger precis på kommungränsen mellan Nerja och Almuñecar är utrustat med en banbrytande teknik. Investeringen har kostat 11,56 miljoner euro och härifrån kommer trafiken att kontrolleras i Andalusiens längsta tunnel. Marchante-tunneln blir 1,5 kilometer lång och finns på vägavsnittet mellan Almuñecar och Motril strax ovanför La Herradura.

Detta ingår i ett större infrastrukturprojekt och är ett samarbete mellan byggföretaget Dragados och myndigheten som utför arbetsprojekt under mark, Obras Subterráneas. Det handlar om en avancerad fiberoptik som kontrollerar trafiken i samtliga tunnlar på den gamla riksvägen N-340 samt på nya A-7:an mellan Axarquía och Costa Tropical i Granadaprovinsen.

Annons

Redan nu är systemet igång på den östra delen av motorvägen som omfattar sträckan Nerja-La Herradura. Nästa projekt är La Herradura-Taramay och Taramay-Lobres. Ytterligare tre tunnlar utmed gamla N-340 kommer också att anslutas till det nya ledningssystemet.

Det är ovanligt med brand- och trafikolyckor i vägtunnlar, men när de väl inträffar är konsekvenserna i regel omfattande. Någon kanske minns branden i Mont Blanc-tunneln mellan Frankrike och Italien 1999, då omkom 39 personer. De tunnlar som ny byggs, som exempelvis de öster om Málaga utmed A-7:an utrustas med fiberoptik och övervakning.

Det blir allt enklare och smidigare att ta sig fram i detta mycket vackra distrikt på Solkusten. Samtidigt bör väl tilläggas att som besökare bör du inte missa den gamla vägen mellan Nerja och Almuñecar. Men var försiktig. Vägavsnittet mellan Maro och Almuñecar på gamla N-340 är den tredje olycksdrabbade vägen i landet. I vart fall om man ska luta sig mot statistiken.

Den säger nämligen att vägsträckan de senaste tre åren skördat tolv dödsoffer, 61 personer har blivit skadade, rapporter dagstidningen SUR. När motorvägen mellan Nerja och La Herradura öppnade för snart tre år sedan har trafiken blivit glesare på gamla vägen vilket har bidragit till att många håller för hög hastighet i de tajta kurvorna.

En varning är alltså på sin plats, men vackert är det, och här hittar du några av kustens finaste badvikar och dykvatten. Naturen är vacker och oförstörd. Till vissa stränder kommer du inte med bil. Du är hänvisad till vandringsleder.

KULTURBYGGD
Almuñecar är en kulturbyggd med en nästan 3.000-årig historia. Att staden ligger där den ligger beror till stor del på de tre klippor som reser sig upp ur havet. Det var här feniciska skepp för cirka tusentals år sedan ankrade upp. Tack vare klipporna kunde fartygen söka skydd oavsett om vinden låg på från öster eller väster.
Feniciska handelsmän mönstrade av och byggde upp en av Spaniens då största fiskeindustrier. I väldiga kar som finns till beskådande i Majueloparken saltades fisken. Keramiktillverkningen var en annan viktig del i näringslivet innan sockerindustrin tog över i början av 1900-talet.
Från kommunhuset går kyrkbacken och här ligger en mastodont kyrka som blev klar på 1600-talet.
Tidigare var stadens namn ”Sexi”. Det var morerna som gav staden dess nuvarande namn som lär betyda ”fästningen på klippan”. En Almuñecarbo kallas allmänt fortfarande för ”sexitano”.
321 soldagar om året och med en genomsnittlig temperatur på 20 grader har Almuñecar spanska fastlandets stabilaste klimat.

Med Ryanairs flygningar till Almeria har nya möjligheter öppnats. Det är ungefär 150 km till Almeria och hit kan du flyga med Ryanair från Skavsta flygplats vid Nyköping via Stansted Airport utanför London.

Det är protester i Almuñecar mot de blå parkeringarna vid paseon får vi veta under vårt besök i stan. Befolkningen vill inte betala, speciellt inte på sommaren när Costa Tropicals pärla översvämmas av Granadabor och Madridbor på jakt efter sommarens bästa semesteräventyr. Jo, även lilla Almuñecar har vuxit upp och fått sina blå parkeringsrutor.

Närmsta granne österut är Salobreña och här tillverkas det fortfarande rom. Men inte av sockerrören i området, det är sedan länge förbi. Det importeras och på en liten oansenlig firma i Salobreña tillverkas traktens eget rom. Men kvantiteten på den mörka romen är för liten så det går bara att köpa i området och går under namnet ”Palido”. Köp den om du besöker Almuñecar.

SVENSKKOLONI
Den svenska kolonin i Almuñecar är fullt aktiv. Nyligen kunde de nära 300 medlemmarna i AHN glädjas åt nya föreningslokaler. Här finns bibliotek, ett litet café och en större samlingslokal när det är föreläsningar eller andra trivselkvällar.
Almuñecar ligger i Granadaprovinsen och som vi tidigare har berättat har svenskkolonin en svensk honorärkonsul i Granada. Christina Lindemark är omtyckt och uppskattad. Hon ställer upp vid evenemang och har vid flera tillfällen arrangerat vandringar i Sierra Nevada.
Naturen runt Almuñecar bidrar till sköna naturupplevelser något som AHN i Almuñecar tagit fasta på. Tomas Alkblad Hedrén och Erik Viberg organiserar vandringar varje torsdag. Medlemmarna tycks vara i god form, spänstiga och sportiga.

Förutom AHN finns det ytterligare en nordisk förening i stan, Club Nordico med Ingrid Johansson som ordförande, och de har i stort sett lika många medlemmar. De flesta är med i båda föreningarna.
-Vi samarbetar på många områden som exempelvis resor och utflykter, vi har ett bra samarbete och driver biblioteket gemensamt, säger Ulla Åsard ordförande i AHN:s sektion i Almuñecar vars man är vice ordförande i Club Nordico.
-Medlemmarna är väldigt positiva till vad vi gör i föreningen och vi får mycket hjälp när det behövs, som i höstas när vi flyttade allt till nya lokaler. Just nu så arbetar vi med att organisera en resa till Barcelona.

Här finns även de som tar egna initiativ som exempelvis dansken Kurt Modler som i över 20 år har varit nykter alkoholist. Nu erbjuder han gratis rådgivning och hjälp för fastboende skandinaver och turister.
Initiativet är fortfarande på planeringsstadiet men vill man kontakta Kurt redan nu så finns han på, Alcoholconsult Scandinavia som till hundra procent är ett ideellt initiativ. E-post: modler@mac.com