Mycket tyder på att vinter-OS i kanadensiska Vancouver den 12 till 28 februari kan komma att bli tidernas bäst organiserade olympiska vinterspel. För det första är Kanada ett fantastiskt vintersportland. För det andra har ett vinter-OS aldrig haft så fantastiska anläggningar Av Ola Josefsson
Foto: Real Federación Española de Deportes de Invierno (RFEDI)

Invigning och avslutning kommer för första gången i vinter-OS historia att hållas inomhus i BC Place med plats för 60.000 åskådare. En och annan svensk drömmer om en final i ishockey mellan Kanada och Tre Kronor. Ishockeyn spelas i två arenor, Canada Hockey Place med plats för 18.630 åskådare och UBC Thunderbird Arena som tar 7.200 personer.

Curlingen avgörs i Vancouver Olympic Centre med plats för 6.000 åskådare.
Konståkning och short track avgörs i Pacific Coliseum som tar 14.239 personer medan skridskon avgörs i Richmond Olympic Oval med en publikkapacitet på 8.000 personer.
Freestyle och snowboard avgörs i Cypress Mountain 27 km utanför Vancouver.
Övriga ”snögrenar” avgörs i Whistler Mountains, drygt tolv mil norr om Vancouver.

Det är i Whistler Mountains som vi kommer att hitta Spaniens största medaljhopp María José Rienda, 33 år. Granadatjejen är specialist i storslalom. Det som kan sätta pinnar i hjulet är skador. Hon har de senaste säsongerna varit förföljd av knäskador. Hon har sex segrar i bagaget från världscupen, bland annat en seger i storslalom i Åre 2005. Carolina Ruiz ingår också i det spanska alpina landslaget.

På längdskidor har Spanien Laura Orgué som vid inte mindre än sex tillfällen har tagit pallplatser vid Copa OPA och Europacupen. Hon har under vintern varit med vid världscuptävlingar i Norge och Finland. På herrsidan har Spanien med Vicenc Vilarrubla och Diego Ruiz i Vancouver.

En av Spaniens främsta kandidater är Jordi Font i snowboardcross. Han ligger bland världens 35 bästa på listan från Federación Internacional de Esquí (FIS). Jordi Font har inte i skrivande stund kvalificerat sig för OS men det återstår tre tävlingar innan OS. Han ligger precis på gränsen.
Med till Vancouver åker även Sonia Lafuente och Javier Fernández i konståkning. De vann spanska mästerskapet nyligen i den svenskbyggda ishallen i Majadahonda vid Madrid.

Hela programmet har du här
Spanien har bara två ”rena” medaljer
Minns ni Johan Mühlegg? En tysk import till Spanien som tog OS-guld i Salt Lake City men som sedan visade sig vara dopad. Den spanska regeringen var först lyrisk, till och med de spanska dagstidningarna hade plötsligt upptäckt att det fanns något som heter vintersport.
Sedan blev det rent pinsamt för Spanien när ”Mühlegg blev Mügel” för världens tidningsmakare och rubriksättare…
Det var renare spel på Francisco ”Paquito” Fernández Ochoa tid. Året var 1972 och Fernandez Ochoa blev Spaniens första medaljör i en vinterolympiad. Han tog guld i slalom i Sapporo. Hans syster Blanca blev den andra då hon tog brons i slalom i Albertville 1992.
Före OS-succén 1972 hade Fernandez Ochoa en sjätteplats i världscupen som främsta merit. Hans enda världscupseger kom i Zakopane säsongen 1973/1974 och samma vinter tog han ett VM-brons.
Fernandez Ochoa avled i november 2006.