Vatten, en av de mest värdefulla resurserna på vår planet, ändå möter nästan 2,5 miljarder människor vattenstress under minst en månad varje år. Situationen kommer bara att förvärras när den globala befolkningen fortsätter att växa och klimatförändringarna förvärrar vattenbristen. Med 97,5 % av världens vatten som saltvatten har avsaltning dykt upp som en potentiell lösning på problemet. I den här bloggen utforskar jag avsaltningsbestånd och deras potential att lösa världens vattenkris.

Avsaltning tar bort salt och andra mineraler från havsvatten eller bräckt vatten, vilket gör det lämpligt för mänsklig konsumtion. Även om avsaltningsanläggningar är dyra att driva, erbjuder de en pålitlig källa till färskvatten. Avsaltningsanläggningar har också ett mindre koldioxidavtryck än andra vattenförsörjningsalternativ, vilket gör dem attraktiva för länder som vill minska sina koldioxidutsläpp. Jag vill analysera tre avsaltningsföretag: Veolia, Consolidated Water Co. Inc. och Acciona. Veolia är ett franskt multinationellt

företag som tillhandahåller miljötjänster, inklusive vatten- och avfallshantering. Consolidated Water Co. Inc. är ett företag som enbart fokuserar på att designa och driva avsaltningsanläggningar. Acciona är ett spanskt konglomerat som verkar inom flera sektorer, inklusive infrastruktur, förnybar energi och vattenrening. Att investera i avsaltningsaktier kan vara en utmärkt långsiktig investeringsaffär, eftersom segmentet för omvänd osmos förväntas växa med en CAGR på cirka 10,6 % under de följande åren. Även om avsaltning inte är en lösning på världens vattenkris, är det ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar framtid.

Det är dock viktigt att notera att det också finns vissa farhågor om miljöpåverkan från avsaltningsanläggningar. Dessa bekymmer inkluderar energin som krävs för att driva anläggningarna, bortskaffandet av saltlake (den salta biprodukten av avsaltning) och påverkan på marina ekosystem. Dessa faktorer bör övervägas noggrant innan du investerar i avsaltningsaktier. Sammanfattningsvis kan det vara en smart långsiktig investering att investera i avsaltningsaktier, men det är viktigt att överväga för- och nackdelarna med avsaltningsanläggningar innan du fattar några investeringsbeslut. Utöver att investera i enskilda vattenbolag finns det även gruppor av företag som investerar i företag som verkar inom det bredare området vatten; som ETF: Ishares Global Water UCITS ETF.

Annons

Vill du prata om detta ämne eller din börsportfölj personligen är du hjärtligt välkommen till vårt kontor i Marbella när som helst från måndag till fredag eller kontakta mig via kaspar@hugoinvesting.com Hugo är en reglerad mäklare som erbjuder ett säkert bankkonto hos Saxo Bank under skydd av den danska finansinspektionen (FSA). Kunder får tillgång till tre banbrytande handelsplattformar och obegränsad coachning från ett team av experter. Hugos team har hjälpt investerare i Spanien i 17år.