Daniel Weigend sätter sig ned på huk, han kupar händerna runt munnen och börjar yla. Gensvaret kommer som ett brev på posten från vargflocken Av Ola Josefsson

Det tyska paret Daniel Weigend och Alexandra Stieber driver vargparken i Antequera, norr om Málaga, som är ett av kustens mera spännande utflyktsmål. Spanien har en av Europas största vargstam på cirka 2.000. Bara Rumänien (2.500) och Ryssland (45.000) har fler.

Skyggt djur
I Sverige är vargskräcken ganska djupt rotad. Enligt Daniel är vargen ett skyggt djur som i Sverige fått skulden för mycket.
-Jag har blivit biten 200 gånger, säger Daniel Weigend när han öppnar dörren i det höga stängslet och går in till vargflocken. De är inte ute efter att äta upp mig eller skada mig, det handlar mer om att en viss varg ska visa vem som är kung i parken…

Fyra underarter
Här finns fyra olika underarter; Iberisk, Alaska, Kanada och Rysslandsvarg, alla med sitt speciella utseende i färg och storlek beroende på om landskapet är öppet eller skogsbevuxet, ljusare eller mörkare.
I parken är ytorna stora och vargarna har fina områden att ströva på. Det finns ett antal stopp på den guidade turen. Vargarna följer besökarna och har lärt sig när det är matdags, de är nyfikna och kommer fram för att se vad som försiggår.

Sover med vargar
Daniel trivs bland sina rovdjur. Det är imponerande att se hur en flock vargar samlas kring Daniel, hur mycket de uppskattar att bli kliade bakom öronen.
-En hund kan du lära massor av saker, men en varg lever mer på sin rovdjurslika instinkt, förklarar Daniel medan besökarna står med kameror i högsta hugg.
Hemma i sovrummet har Daniel och Alexandra sina vargvalpar. De blir matade med flaska flera gånger mitt i natten. Ibland sätter de igång och småylar. Daniel är så gott som ensam med att arbetar med vargar på detta vis.

Extrema temperaturer
-Vargen är ett rovdjur som klarar extrema temperaturer, allt från minus 40 till plus 40, säger Daniel innan han ”ylar” och får hela vargparken att yla med…
Förutom vargen finns det flera andra roliga och intressanta djur. Bland annat så fastnade vi för den svarta thailändska grisen som polisen använder för att leta efter droger. Eller Vietnamgrisen som har blivit ett populärt husdjur.
Vargparken hitter du vid Antequera, utmed Ctra. Antequera – Álora, km 16.

Fakta/Stamfader till hunden
Vargen är stamfader till hunden. De största vargar som förekommer i skogsområden i Alaska, Kanada och Östeuropa är ungefär 160 centimeter långa och vid skuldran 80 centimeter höga. Svansen är ca 50 centimeter lång svans. Deras vikt går upp till 80 kilo. De minsta vargarna lever på arabiska halvön och i närliggande regioner. Deras längd ligger vid 80 centimeter och vikten vid 20 kilogram. Svansen är ungefär 30 centimeter lång. Honor är mellan 3 och 12 procent mindre än hannar och 20 till 25 procent lättare. En fullvuxen skandinavisk hanne väger 35 till 55 kg.
Pälsens färg är mycket variabel. Det finns vita, krämfärgade, rödaktiga, gulaktiga, gråa och svarta individer.
Ibland påträffar man ensamma vargar i naturen men den vanligaste levnadsformen är flocken eller familjegruppen som man idag föredrar att kalla den.
Vargen är en ren köttätare, men kan äta bär och gräs för matsmältningens skull. I de flesta sagor och historier beskrivs vargen som ett ondskans väsen, trots att vargen är varken mer eller mindre farlig än något annat rovdjur. Vargen är i Sverige och flera länder en hotad art.
Källa: Wikipedia