Under de senaste åren har vetenskapliga studier visat obestridlig orsakssamband mellan ökad konsumtion av socker och diabetes två, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma. Av doktor Pentti Raaste Platan

Under många år anklagades fett, felaktigt, för dessa problem. Även misstänks sjukdomar, som Cancer och Alzheimers sjukdom,bero på ökad socker konsumption, men det fattas definitiva prov.

Färdigmat har börjat att ha tillsatt socker för att förbättra smaken, och i tillägg har konsumptionen av läskedrycker ökat dramatiskt.

Den mänskliga kroppen kan tolerera små mängder socker väl och levern kan hantera det. När mängden av socker ökarkraftigt, slutar kroppens förmåga att anpassa sig och den blir sjuk. Kroppens ämnesomsättning går över styr. Alltför många kolhydrater lagras som fett. Leverceller blir sjuka och feta. Tillstånd kallas för alkoholfri fettlever.

Annons

Socker och (kolhydrater) orsakar ökad insulinutsöndring, vilket leder till insulinresistens. Den ökade mängden insulin hindrar leptin effekter på hjärnan, och sålunda mättnadskänslan. Socker och speciellt frukstos (fruktsocker) har aven en beroendeframkallande efekt. Socker ger en kort känsla av välbefinnande, och man behöver gradvis större doser för att nå samma effekst.

Tolerans gräns för socker estimeras till ca 6 teskedar om dagen. Även ett glas apelsinjuice har mer socker. Förutom socker hämmas metabolismen av ett antal miljögifter. Det vill säga, det är det ökande antalet kemikalier, vilket finns i luften, vattnet, vår mat, i de ämnen som används på huden.

Bara för 50-60 år sedan var livsmedel relativt ogiftiga och egentligen ekologiska.