När det är som hetast på eftermiddagen ringlar kön utanför tjurfäktningsarenan i Málaga. Välklätt, uppklätt, färgglatt och feststämning. För många väntar ett färgstarkt och spännande skådespel. Det är feria i stan och dagens corridas de toros inleds klockan 19.
Under ferian utger stadens största dagstidning, Diario SUR, en extra bilaga, Abanico, där tjurfäktningarna behandlas med stort allvar om de inte recenseras på kultursidorna.
Här läser jag om de tre matadorerna Diego Ventura, El Juli och Miguel Ángel Perera som ska möta två tjurar var. Ska någon av dem bli utburen på publikens axlar genom Puerta grande, den stora porten?
Kanske Diego Ventura, en så kallad ”rejoneador”, en matador till häst som får räknas till de skickligaste ryttarna i världen. Hästen dansar sidleds framför den framrusande tjuren, det är bara några centimeter som skiljer tjurens horn och hästen när Ventura böjer sig ner, tar tag i tjurens horn och stångar sin panna mot tjurens panna. Det går en susning genom publiken.
Tjurarna har namn som Granadito I, Epicentro, Bravucón eller Humorista XII och väger mellan 490 till 542 kg. Alltså, omkring ett halvt ton vardera med karaktärsdrag att de anfaller oupphörligen vad eller vem som än rör sig framför den.
En plats på rad 2 med först sol och skugga efter klockan 20 kostar 50 euro. Det finns dyrare och billigare biljetter. Biljettpriset varierar beroende på rad och närheten. En plats i solen är billigare än en plats i skuggan.
Föreställningen inleds med en parad ledd av två beridna alguacil eller alguacilillo i plymhattar och svarta kläder. De följs av picadorer, banderilleros och matadorer som ställer sig inför hedersläktaren där president och domare sitter. Om ingen från kungafamiljen är på plats är en känd och omtyckt medborgare i staden arenans president.
Matadoren och medhjälparen eller svärdpojken är på plats när två trumpetare blåser fanfar och tjuren, en toro bravo, fyra år gammal, som väger ett halvt ton, kommer ut på arenan. Den rusar runt och matadoren prövar dess rörelser, lär känna tjurens beteende, och använder då en mantel, en capa, som är röd med gult foder. De treåriga novillo-tjurarna är inte så kraftiga och ställs mot unga matadorer på utbildning.
Nästa trumpetfanfar leder till det som upplevs som mest obehagligt. Picadorerna som är två ryttare på madrasserade hästar som möter tjuren och sticker sin långa lans i tjurens nacke för att försvaga dess nackmuskler. Vilket gör att tjuren sänker hornen för att matadoren ska kunna döda tjuren framifrån allt enligt tjurfäktarkonsten, tauromaquia.
Picadorerna har ett begränsat område utanför den yttre cirkeln på arenan. De får bara stick med sina lansar vid två tillfällen och ibland tar matadoren bort tjurens uppmärksamhet från hästen redan efter första sticket.
Sedan 1928 är hästarna madrasserade. Det var general Miguel Primo de Rivera som gjorde det obligatoriskt att hästarna skulle ha skydd. Olika skydd hade provats innan madrasserna kom. Tidigare dog fler hästar än tjurar. Som exempel kan nämnas att i Madrid 1855 dödades 191 tjurar och 412 hästar på arenan.
En ny trumpetfanfar och picadorerna lämnar arenan och in kommer banderilleros som bär på två halvmeterlånga käppar försedda med vimplar i ena änden och hullingar i den andra. De fångar tjurens uppmärksamhet genom att skrika och gestikulera från 20 till 30 meter. Framrusande ska de möta den anfallande tjuren och sätta fast hullingar i tjurens skulderparti. Dessa sex hullingar hänger sen fast i djuret.
Nästa trumpetfanfar förkunnar den tredje och sista akten – sanningens ögonblick. Nu kommer matadoren med sin muleta, en blodröd mantel och värja. Han gör sin uppvisning i olika rörelser som visar hur skicklig han är. Han håller sig nära tjuren. Stillastående svänger han muletan och undgår tjurens utfall. Ibland möter han den framrusande tjuren stående på sina knän.
Matadoren intar en position där han har tjuren rakt framför sig endast ett par meter. Tjuren står med de främre benen ihop, en idealisk position. Han riktar värjan mot en punkt i tjurens nacke, med den röda manteln får han tjuren att sänka huvudet.
Därefter väntar dödsstöten när värjans blad träffar i nacken och skär ner i hjärtat. Om matadoren har träffat rätt tar det bara några sekunder innan tjuren faller ned död på den gula sanden. Då har det gått cirka 20 minuter från att tjuren kom in på arenan.
Har matadoren uppvisat extra skicklighet och mod belönas han med tjurens ena eller båda öron och kanske till och med dess svans. Efter ett ärevarv på arenan, kanske på en medhjälpares axlar, dras tjuren ut för slakt och en ny föreställning med ny tjur och matador börjar.
Tjurfäktning på tv
Betal-tv-kanalen Canal+ Toros visar tjurfäktningar från Spanien och hela världen. I de öppna spanska tv-kanalerna visas tjurfäktningar från och till. Tjurfäktarmagasinet Tendido cero på la 2 lördagar klockan 14 med Federico Arnás följer upp veckans corridas de toros med analyser. Canal Sur sänder Toros para todos på söndagar klockan 13.
Visste du att…
Vid tjurfäktningar som förekommer i Portugal dödas inte de deltagande tjurarna inne på arenan och upplägget är också något annorlunda.