Nu blommar ett av de vackraste träden i världen. Den sydamerikanska jakarandans blå blomklasar lyser upp på många håll. Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com

Jakaranda (Jacaranda mimosifolia)
Pretoria i Sydafrika kallas Jacaranda City och i Australien sjunger man i en julvisa: When the bloom of the jacaranda tree is here, Christmas time is near. Ordet jacaranda kommer från det sydamerikanska indianspråket tupi. Mimosifolia anger att bladen liknar mimosans.

Robinia (Robinia pseudoacasia)
Robinians vita blomklasar pryder också våra alléer så här års. Trädet kommer från USA och kom till Europa först på 1600-talet. Det första exemplaret planterades i Jardin de Plantes i Paris av Jean Robin som var chef där och som alltså blivit odödlig genom det vackra trädet.

Brunfelsia (Brunfelsia pausiflora)
Det är en av botanikens fäder, enligt Linné, som gett namn åt den här sydamerikanska busken. Han hette Otto Brunfels, botaniker och likörexpert på 1500-talet, och hans bilder av växter blev epokgörande.
Engelsmännen kallar växten Yesterday, Today, and Tomorrow på grund av blommornas växlande färg. Dag 1 är de violetta, dag 2 rosa och dag 3 vita. Eftersom brunfelsian tillhör potatissläktet är fröna giftiga. Tyvärr kan de förväxlas med hundmat, så se upp om ni har en hungrig hund.

Annons

Daggblomma (Drosanthemum floribunda)
Den här vackra klängväxten, daggblomma, fotograferade Bengt Sändh på sin trädgårdsmur i Fuengirola. Daggblomman är en sydafrikansk suckulent och namnet är sammansatt av grekiskans drosos dagg och anthos blomma. Engelsmännen säger dewflower.

Välkomna alla med blommor ni vill se här i Floran.