El Camino de Santiago är en av världens populäraste vallfärdsorter för pilgrimer. Vill du bege dig lite längre bort och gå längre sträckor så har du flera leder att välja på.

Santiago de Compostela i Galicien i Spaniens nordvästra hörn är den mest populära vandringsdestinationen som har funnits i över tusen år. Det finns många vägar att välja på.

För att göra det lättare för dig har vi sammanställt lederna som bär till Santiago.

Nästan oavsett var du befinner dig i Spanien kan du påbörja din vandring. Lycka till!

Camino Francés

Kanske den populäraste av dem alla. Du börjar i Saint Jean Pied de Port i Frankrike. Efter nästan 800 km är du framme i Santiago de Compostela. Leden är uppdelad i 31 etapper. Blev förklarad som världsarv 1993.

Camino Primitivo

Det sägs att kung Alfonso II El Casto var den förste pilgrimen som besökte Santiago de Compostela på 800-talet. Denna vandringsled börjar i Oviedo i Asturien och är 321 km lång med totalt 11 etapper. Förklarad som världsarv 2015.

Camino del Norte

En av de mest traditionella vandringslederna till Santiago. Börjar i Irún och följer den kantabriska kusten. Totalt 820 km i 32 etapper. Världsarv sedan 2015.

Camino Portugués 

En av de mest kända som börjar i Lissabon och fortsätter via Porto, Coimbra, Tui, Redondela, Padrón och vidare till Santiago de Compostela. 600 km.

Vía de la Plata

Den längsta vandringsleden på 1.000 km som börjar i Sevilla. Mellan Mérida och Astorga går den längs den klassiska silvervägen (470 km). Sedan följer fortsättningen till Santiago de Compostela.

Camino Inglés

Börjar i den gamla örlogsstaden och Francos födelsestad Ferrol och är bara på 100 km. Namnet kommer av de brittiska pilgrimer som kom med fartyg till Iberiska halvön. Också sjömän från norra Europa anländer till denna plats för att vandra till Santiago de Compostela.

Camino Fisterra-Muxía

En vandringsled som skiljer sig helt från de andra. Den går från Santiago de Compostela till Fisterra eller Muxía på Costa da Morte, Dödens kust. Fisterra som på Medeltiden ansågs vara världens slut. Detta är slutet för många pilgrimer som efter att ha nått Santiago de Compostela vill fortsätta ett stycke till. Det är 89 km till Fisterra och 87 km till Muxía.