Per-Egon Göransson från skånska Tomelilla fick utmärkelsen ”Premio al residente del año” den 6 september 2007. ”Don Pedro” mottog utmärkelsen ur Torremolinos borgmästares hand Av Ola Josefsson

-Orkestern spelade, flera tv-stationer var på plats, ett oförglömligt tillfälle, säger Don Pedro, nu 82 år.
När vi träffar Don Pedro på hans hemtrevliga kontor där tiden verkar ha stått stilla, berättar han om en teckning han nyligen sett i lokaltidningen.
-Det är en spanjor som går till prästen för att bikta sig. Han säger till prästen att han har syndat, och ägnat sig åt korruption. Då säger prästen att det inte är någon synd, bara en spansk nationalsport…

Per-Egon gjorde sin första organiserade resa 1950 till Grekland. Han kom till Costa del Sol 1957 och stod på Málagas flygfält och tog emot den första flygmaskinen med den första gruppen av svenska charterresenärer. Att detta var startskottet på en revolution anade knappast pågen från Skåne.
-På den tiden levde man i kappsäck.
Allt var inte frid och fröjd. Don Pedro blev en utmanande konkurrent i byn.
-Viajes Torremolinos var den första resebyrån, och de gillade mig inte precis. Men det fanns ju ingen spansk lag som sa att jag inte fick…
Han organiserade flygrutter mellan Málaga-Tanger i egen regi med sig själv som flygvärdinna…

Ytterligare en guide som kom tidigt till Costa del Sol och Torremolinos var Stockholmstjejen Siv Jansson, numera Ling. Hon har status som officiell guide eller Guia de Turismo de Andalucia. Hon är svensktalande officiell guide på Picasso museet i Málaga, hon arrangerar resor runtom i Spanien och till Marocko om hon inte tar spanjorer till de skandinaviska länderna.
Siv började med universitetsstudier i Madrid 1968 mitt under värsta studentupproret som inleddes i Paris men även spred sig till Madrid. Sedan blev det Torremolinos på grund av filminspelningar.

Siv jobbade för produktionsbolaget Twentyfour fox och agerade statist och fick även några biroller, bland annat i en film med James Coburn som spelades in i Torremolinos. Hon jobbade även som sekreterare på hotell Pez Espada och som guide åt Spies i fyra år innan det blev Atlas Resebyrå.
-Vi var 52 personer som jobbade åt Spies i Torremolinos. Förutom charter var det ett inneställe för creme de la creme, med fem lyxhotell, Riviera, Al-Andalus, Triton, Carihuela Palace och Pez Espada. Mängder av amerikanare och andra flockades till orten.
-Och under en resa till Marrakech i Marocko när jag går i de mest farliga och ökända kvarteren vem dyker inte upp där om inte Don Pedro, minns Siv och skrattar.

Don Pedro har sina åsikter och hymlar inte med att han är francist. Visst blev mycket fel, som han säger när jag nämner massgravarna i Málaga. Samtidigt avrättade republikanerna tusentals falangister eller Francoanhängare.
-Alla skyller på Franco samtidigt som Stalin tog död på 20 miljoner människor.
Kanske hade general Franco sina skäl att strama åt tyglarna i Spanien med tanke på de oroliga åren i början på 1900-talet, säger Don Pedro. Och Spanien är inte det lättaste landet att styra.
Eller som Siv Ling säger:
-Charles de Gaulle lär ha sagt att det är inte lätt att hålla ihop 96 olika ostar varpå Franco lär ha svarat, jag ska styra över mer än 30 miljoner kungar och presidenter.

Men det var inte alltid så lätt, som exempelvis att vara åsna.
-En gång skulle vi fara på åsnesafari. Det var tre fullastade bussar och en stackars åsna…
Säger Siv Ling över en fin spansk lunch på lunchrestaurangen Lanjaron i Calbario-kvarteren i Torremolinos.
Fotnot. Maud och Stig Öberg var ytterligare ett par svenskar som emigrerade till Torremolinos, redan 1960. De startade Torremolinos första fotoaffär och restaurangen El Farol Negro. Stig Öberg blev senare svensk honorärkonsul i Málagaprovinsen. Han avled för ett par år sedan.