Málaga är staden som lever dygnet runt. Oavsett när du besöker den uppfräschade gamla sydspanska hamnstaden så möts du av charm och Medelhavsliv. Málaga och Madrid är de städer i Spanien jag slitit mest skosulor. Jag tröttnar inte att vandra runt, titta, dofta, smaka och betrakta. Och här upplever du sammetsljumma spanska mörka nätter. Av Ola Josefsson
Kanske morgonen är bäst. Gatorna är nyspolade. Det är fräscht och friskt. Det doftar kaffe. Få möta en ny dag i Málaga är ett privilegium.
Längs gågatorna öster om saluhallen Atarazanas vaknar staden till liv. Här träffas Málagaborna på morgonkvisten för churros och café con leche. Utmed calle Herreria del Rey finns populära caféer som Casa Aranda.
Eftermiddagen eller siestan tillbringas i en park, på en bänk eller i gröngräset. Parken mitt emot hamnen är trevlig. Jag lägger mig ned, blickar upp mot palmerna. Lyssnar till fågellivet. Doftar. Det doftar Málaga.
Jag vandrar i skuggan av väldiga träd och fortsätter mot stadsdelen La Malagueta och tjurfäktningsarenan som invigdes 1876. Här är det autentisk folkfest under ferian mellan den 12 till 20 augusti.
Under läktarna i rundeln finns också några riktigt trevliga tapasbarer. Eller så väljer jag att inta eftermiddagskaffet, en carajillo, stark kaffe med en liten skvätt brandy.
Vid skymning och solnedgång blir det hamnpiren Muelle Uno, fideua och Albariño-vin. Fideua är som en paella med den skillnaden att riset är utbytt mot pasta. Detta är Málaga och inte Valencia där ris odlas och varifrån paellan har sitt ursprung. Här äter vi fideua.
På piren sitter vi på första parkett. Läget är förträffligt. Du har centrum framför dig, katedralen och Gibralfaro-kullen och du ser solen sänka sig bakom Guadalhorcedalen, Sierra de las Nieves, Snöbergen, inte långt från Ronda.
I sammetsljumma spanska mörka nätter vandrar jag runt i Gamla stan, studerar vackert upplysta fasader, besöker en takterrass på något känt hotell som AC Hotell Málaga Palacio och studerar nattlivet uppifrån. Eller så sätter jag mig på calle San Augustín nära Picassomuseet och granskar fasadbelysningen på katedralen. Den gula belysningen är varm och välkomnande.
Jag vandrar vidare till romerska teatern och blickar upp mot fästningen Alcazaba på Gibralfaro-kullen. Det är otroligt vackert. Det här är mitt Málaga och jag stortrivs. Det är ”alegria”, folk är glada.
Så vad gör man då under övrig tid?
Besöker något av stadens alla museer. Det finns några stycken att välja på. CAC, Picasso, Carmen Thyssen, stadsmuseet (öppnade i vintras), bilmuseum, Centre Pompidou, vinmuseum, ryska statsmuseets filial till Sankt Petersburg, flygmuseum och mycket mer.
Eller så ägnar man sig åt shopping. Calle Nueva, calle Granada, calle Larios och plaza de la Constitución är bäst för shopping. Butikshyran på calle Larios kostar nu nästan lika mycket som på de mest exklusivaste gatorna i Madrid och Barcelona. Med en hyra som når 265 euro per kvadratmeter visar en färsk undersökning av fastighetskonsulten Aguirre Newman.
Markisen Marqués de Larios som står staty nedanför har gett namn på gatan. Statyn kommer för övrigt att flyttas i samband med bygget av tunnelbanan. Statyn av den kände markisen kommer att placeras närmare gatan Larios.
Själv så föredrar jag en tapasrunda vid lunchtid. När jag besöker Málaga låter jag alltid bilen stå och tar pendeltåget Cercanias från Fuengirola. Málaga har oändligt många bra tapasbarer och vinoteca, vinbarer med brett sortiment.
I de övre delarna av calle Granada ligger tapasbarer på rad, även kvarteren runt saluhallen och calle Larios. Här ligger klassiska Marisqueria Casa Vicente på trådsmala calle Comisario
Jag gläds över att myndigheterna i Málaga styrt upp situationen med gatumusikanterna som de senaste åren översvämmat kusten. De har i flera fall (kanske i de flesta fall) lämnat mycket i övrigt att önska. Flanörer har tröttnat på deras repertoar som har sträckt sig till en och samma sång.
Kommunfullmäktige i Málaga har till sommaren 2017 beslutat om 15 platser i centrum där gatumusikanter är tillåtna. På tio gator och två torg där de inte heller kan störa boende eller affärsinnehavare. De får inte heller uppträda nära sjukhus eller arbetsplatser som är i behov av tystnad.
Gatumusikanterna får uppträda mellan klockan 10 och 15 samt mellan klockan 17 och 21 alla dagar på året utom när det är feria, karneval eller under påskveckan den Heliga veckan Semana Santa.
Gatumusikanterna har ansökt om tillstånd, de har även bildad sin egen förening som ska tillvarata deras intressen och samarbeta med kommunen.
Gatukonsten som seglade upp och blev en het potatis inför sommaren var de totalt 29 konstverken i mosaik av den franske konstnären Invaders. Biskopsämbetet i Málaga upprördes efter att ett av konstverken monterades upp på biskopspalatset utan att någon frågade dem.
Kulturdepartementet vid regionalregeringen Junta de Andalucia inledde en undersökning för att se om mosaikkonstverken påverkar det historiska arvet negativt. Efter besked fick kommunen ta ned 15 konstverk.
Beslutet om en undersökning kom efter att biskopsämbetet bett om att mosaiken på biskopens palats plockas ned. Palacio Episcopal är utnämnt som historiskt arv, BIC, (Bien de Interés Cultural) och bör skyddas menar biskopsämbetet och hänvisar till artikel 19 i lagen14/2007 de Patrimonio Histórico de Andalucía.
Biskopsämbetet hade inte fått någon förfrågan eller gett tillstånd till mosaiken.
Finns det då inget negativt med Málaga sommaren 2017? Det skulle i så fall vara bygget av tunnelbanan som har förvandlat huvudgatan Alameda Principal till en byggarbetsplats. Den pulserande genomfartsgatan i centrum har haft flera namn.
Avenida de Alfonso XIII och under Francoepoken Avenida del Generalísimo. Nu byggs tunnelbanan under gatan och det mesta är upp och ned. Det är lätt att få avsmak för Málaga om det bara är detta du ser. Så ”blunda”, gå förbi och ta dig in i Gamla stan, centro historico.
Tunnelbanan väntas stå klar i slutet av 2020.
Förändringens vindar inleddes 1995
Málaga har ändrat total skepnad de senaste 22 åren. Visst, det var en viss charm kring Málaga tidigare också. Så har plötsligt allting hänt. Här är de viktigaste förändringarna:
Calle Larios blev gågata, en tunnel byggdes under Alcazaba, staden fick en mäss– och kongresshall, projektet Muelle Uno där hamnen integrerades i staden, höghastighetsjärnvägen till Madrid, nya museer, förbättrad vattenkvalitet och infrastruktur samt ny flygplatsterminal och mycket mer. Förändringen inleddes 1995 med borgmästaren Celia Villalobos och har fortsatt med Francisco de la Torre. En sorglig stad har blivit glad.
Eller som Celia Villalobos har sagt: ”Idag är Málaga en storstad som kan jämföras med Madrid och Barcelona”. Och Francisco de la Torre tillägger: ”En av nycklarna till vår framgång har varit att styra med folket och för folket”.
La Farola 200 år
I år firar fyrtornet i Málaga hamn 200 år. Det byggdes av sten från Gibralfaro-kullen och skulle idag ha kostat 3.300.000 euro. Fyrtornet invigdes söndagen 30 maj 1817 på San Fernando- dagen som en hyllning till kung Fernando VII.
Fyrtornet i Málaga med det feminina namnet La Farola är ett av stadens mest kända landmärken. 1863 byggdes ytterligare ett fyrtorn i Spanien med ett feminint namn, Farola del Mar, på Teneriffa.
Ingenjören Joaquín María Pery stod bakom arbetet i Málaga. Han avled 1834 och fick inte se fortsättningen av arbetet då fyrtornet 1851 utökades med en bostad så att fyrvaktaren kunde leva mer bekvämt. 1915 byggdes ytterligare en våning.
I Málagaprovinsen finns sex fyrtorn som lever ett liv i skymundan. Enbart två fyrar är igång under programmet Sistemas de Ayuda a la Navegación.
Några ytterligare fyrtorn med många år på nacken är Torre del Mar som byggdes 1861 och är 29 meter hög. Marbellas fyr byggdes 1864 och Torrox byggdes 1864 och är 39 meter hög.
En stad under staden
Málaga är en mycket gammal stad som grundades av fenicierna på 800-talet före Kristus. Faktum är att den gamla staden Malaka ligger under den nuvarande staden Málaga. Flera byggprojekt har stannat upp när man har upptäckt den gamla bebyggelsen och arkeologer har kallats in.
Vid flera platser i centrum har myndigheterna lyckats att bygga in den gamla bebyggelsen i bottenvåningen på nybyggda fastigheter. Så är det i Hotell Tribuna på calle Carretería, Hotell Vincci Posada del Patio vid Pasillo de Santa Isabel och i museerna Picasso och Carmen Thyssen. Här har du möjlighet att se gamla utgrävningar.
Andra platser med utgrävningar är vid textilbutiken Andrés Olivares på Plaza de las Flores, parkeringshuset de la Marina ovanför hamnen och Restaurante La Cueva 1900 på calle Alcazabilla.
Fastighetsmarknaden i Málaga växer
Svenska mäklare finns etablerade i Málaga centrum med försäljningskontor sedan några år tillbaka. Gamla stan, Centro Histórico, och La Malagueta är stadsdelar som lockar svenska köpare mest.
Enligt webbplatsen precioviviendas.com som har gjort en undersökning ligger de exklusivaste bostäderna på calle Pintor Guerrero Castillo i hjärtat av stadsdelen Malagueta. Här ligger genomsnittspriset per kvadratmeter på 3.300 euro.
Därefter följer Puerta del Mar i Málaga centrum med 3.151 euro per kvadratmeter som följs av tre gator i stadsdelen Malagueta, calle Faro (3.107), San Nicolás (3.080) och paseo marítimo Ciudad de Melilla (2.952).
Den bostad som är till försäljning just nu och som är dyrast hittar vi på calle Santa Cristina och är på 453 kvadratmeter. Bostaden ligger nära Gran Hotel Miramar i Malagueta. Pris: 1.099.884 euro.