Det gnäggas lite varstans mellan kullarna utmed Solkusten. Att Spanien är ett hästland är ett välkänt faktum. Landskapet och klimatet inbjuder till härliga ritter. Att få rida detta mäktiga muskelpaket borde ingå bland de mänskliga rättigheterna Av Ola Josefsson
Svenska Magasinet har besökt El Jinete (fritt översatt ”ryttaren”), på väg mot La Cala golfbana. Miljön i området inbjuder verkligen till en tur i sadeln. Här finns grönskande dalar och kullar, vattenfyllda bäckar och ett antal ventor eller barer med lunchstopp.
Delägare
På El Jinete jobbar de engelska tjejerna Giselle och Jayne tillsammans med Monika Svensson. De startade i oktober i fjol och håller i gång, i stort sett, sju dagar i veckan.
-Att jobba på ett stall är inget nio-till-fem-jobb. Hästarna har sina rutiner så det blir till att följa dem, säger Monika medan vi blickar ut mot några hästar i rasthagen.
I stallet 24 boxar finns för tillfället 17 hästar. Här finns inackorderingboxar för 280 euro i månaden. Hästarna ska motioneras varje dag och Monika rider din häst varje dag för en överenskommen summa. På stallet finns personal dygnet runt. En ridlektion kostar från 15 euro och uppåt.
Auktoriserad ridlärare
Monikas morfar hade hästar så det föll sig naturligt att Halmstadstjejen började rida vid åtta års ålder. Hon är utbildad vid Naturbruksgymnasium inom hästhållning, tävling och tävling med unghäst. Just nu läser hon in till att bli auktoriserad ridlärare i Spanien.
På hästgården vid La Cala håller Monika ridlektioner. Det är allt från ponnyridningar till avancerade ritter, dressyr, hoppning och landskapsritter.
-Allt går att skräddarsy och det är aldrig för tidigt till att lära sig rida, redan från tre års ålder kan barn lära sig ha kontakt med hästen genom att klappa på den. Från fem, sex ålder kan man börja med riktiga lektioner och lära sig vänster/höger, berättar Monika Svensson.
Trogen människan
Själv har jag alltid imponerats av hästen och detta väldiga muskelpaket, uppvuxet på hö och havre. Hästen har varit trogen människan i alla tider, i vårt och torrt, i krig, i skogsavverkning, som jordbruksredskap, färdmedel och mycket annat. Hunden får stark konkurrens från hästen i att vara människans bästa vän, konstaterar jag.
Att hästen är ett kraftpaket inger respekt, och respekt ska man ha för hästen. Men det blir fel om respekten bottnar i rädsla.
-Man ska ha respekt för hästen, men en väl uppfostrad häst är inget att vara rädd för, även om man träffar på en del hästar som nafsar vilket kan vara ett tecken på en bortskämd häst, säger Monika.
Valackar
Vid ridskolan finns inga hingstar, ty hingstar är inget för dem som är ovana i sadeln. Här finns valackar kastrerade hingstar, kastreringen tar bort dominansbeteendet och hästen blir lugnare, enligt Monika.
På hästgården ”El Jinete” finns tjeckiskt varmblod, spanska korsningar, holländska varmblod och angloaraber. De flesta är privatägda. På helgerna anordnas halvdagsridläger.
-Mycket populärt bland barnen, de får vara med och hjälpa till, lära sig att det inte bara handlar om att rida hästen, berättar Monika.
Hoppas på fler
I Sverige är ridning en stor tjejsport, många tjejer bor i stort sett i stallet. I Spanien är det annorlunda. Här saknar man det genuina hästintresset bland tjejer, enligt Monika som hoppas på att fler upptäcker tjusningen med att uppleva Andalusien från hästryggen.
Finns det då några faror med att rida? Faror finns överallt men följer man instruktionerna från läraren så minimeras riskerna. Hjälm är ett krav och det kan hända att du ”åker av”.
-Man ska trilla av 100 gånger, då är man på god väg att lära sig, säger Monika. Nej, skämt åsido, det hör till att åka av, det är sådant som händer.
Varför rida?
Det finns många skäl till att börja rida:
„« Frihetskänslan när en häst bär en ryttare.
„« Hästen tar sig fram på stigar som inte bilar klarar av.
„« Det känns som att man flyger eller dansar fram över marken.
„« Du upptäcker nya spännande delar av Solkusten och får se vackra färggranna landskap.
„« Hästen är ett multiverktyg, det finns otaliga saker du kan göra med din häst.
„« Du är utomhus i friska luften, känner massor av dofter och du får motion.
Monikas tips på hur du får din häst att må bra
„« Din häst ska ha en bra stallplats, hage eller box.
„« Fri tillgång till färskvatten och bra foder, allt beroende på storlek och arbete, anpassa fodret efter det.
„« Din häst ska ha tillsyn, och motioneras varje dag.
„« Bra hovslagare, utan bra hovrar kan inte hästen gå. Bör åtgärdas var sjätte vecka.
„« Bra veterinärkontakter är viktigt.
„« Ge din häst injektioner mot influensa.
„« Raspa tänder, blir inte det gjort kan hästens psyke påverkas genom att den blir aggressiv. Tänderna bör raspas en gång om året.
„« Du ska inte dominera och undertrycka hästen, tänk på att det är din partner. Det är viktigt att få hästen att känna förtroende för dig i stället för att känna rädsla.
„« Lär dig förstå hur hästen fungerar.