Välkommen till en djupdykning i Medelhavs trädgårdens magnifika värld! Jag heter Victoria Mörner, och är en passionerad landskapsarkitekt, och det gläder mig att få dela denna resa med dig.

Victoria Mörner

Min kärlek för trädgårdsdesign föddes i den pittoreska fiskebyn La Herradura i Granada-provinsen, där varje skollov blev en möjlighet att utforska de lokala växthusen och låta naturens skönhet inspirera mig.

Efter min utbildning i landskapsarkitektur vid Kingston University i London har jag arbetat med landskapsprojekt för stadskontor, hotell och privata trädgårdar både i Europa och Afrika.

Efter att ha tillbringat 18 år i Botswana, där jag grundade mitt landskapsarkitekt företag och fick möjlighet att utforska och beundra den rika afrikanska naturen, har jag nu återvänt hem till Spanien för att fortsätta min resa. Här i Marbella finner jag en bekant skönhet i den spanska vegetationen, som på många sätt påminner mig om den i södra Afrika.

Annons

Med en djup förståelse för naturen och en passion för att skapa harmoniska miljöer, bjuder jag in dig att följa med mig på denna resa för dina sinnen genom Medelhavs trädgårdens unika värld och hur vi skapar den!

Syn:

Låt oss börja med det viktigaste – wow-effekten! Majestätiska palmer som sträcker sig högt mot skyn, vackra gamla olivträd och dekorativa fontäner väl placerade för att skapa iögonfallande fokuspunkter. Gör din trädgård till en upplevelsefärd där varje steg är en del av en vacker resa genom naturens skönhet.

Tips: Resan kan börja med en vacker entré sedan genom huset där ett fönster blir en ram för den vackra naturen utanför. Viktigt är den obrutna länken mellan inne och ute som skapar ett flöde av positiv energi.

Doft:

Dofterna i en trädgård är som ren magi som fyller luften och väcker våra sinnen till liv. Från doften av en blommande jasmin till den uppfriskande doften av citrusblommor, är varje andetag en resa genom naturens mest förföriska dofter.

Tips: Doftande växter kan strategiskt placeras vid entrén, i möblerade uterum och vid fönstret för att låta dofterna sväva in och fylla rummen.

Ljud:

I trädgården finns en symfoni av ljud som väcker våra sinnen till liv och skapar en atmosfär av lugn och harmoni. Fåglarnas sång, surrande bin och vindens sus genom palmbladen skapar en vacker bakgrundsmusik för våra trädgårdsupplevelser.

Tips: En liten fontän med lugnt porlande vatten kan ha en meditativ effekt och samtidigt dämpa eventuella störande ljud från omgivningen.

Beröring:

Att gå barfota är en oslagbart skön och befriande känsla.  Det är också nästan omöjligt att motstå frestelsen att föra handen genom svajande gräs och mjuka palmblad. Att gnugga myntablad i handen och känna doften stiga är en fysisk upplevelse som fördjupar vår koppling till naturen.

Tips: Inkludera mynta i rabatter och i kanten av gräsmattan nära din utedusch. Den uppfriskande doften utsöndras när dina ben stryker utmed bladen eller trampas på försiktigt.

Smak:

Sist men inte minst kommer vi till höjdpunkten – smaken av framgång. Förvandla din spanska trädgård till ett ätbart paradis med en skörd av frukter, örter och grönsaker redo att plockas. Tur har vi som kan skörda våra egna apelsiner, citroner, mango, fikon mm.  Det mest tillfredsställande av allt är att få delta i hela växtprocessen och slutligen att få njuta av den goda, solmogna smaken.

Tips: Skapa en ätbar design genom att inkludera fyllnads växter som rosmarin och timjan. Origanum och Corsican mint är utmärkta marktäckande växter.

En levande trädgård är en hyllning till naturens generositet på alla sinnes plan och en påminnelse om dess oändliga möjligheter. Lycka till! och jag längtar redan till nästa nummer då jag skriver om de perfekta växterna för din uteplats i Spaniens torra och soliga klimat.

Om du behöver hjälp med att förverkliga din trädgårdsdröm: www.vmla.es Instagram: victorias.garden_and_landscape

 

Fler tips till varje sinne!

Syn

Resan kan börja med en vacker entré sedan genom huset där ett fönster blir en ram för den vackra naturen utanför. Viktigt är den obrutna länken mellan inne och ute som skapar ett flöde av positiv energi.

Doft

Doftande växter kan strategiskt placeras vid entrén, i möblerade uterum och vid fönstret för att låta dofterna sväva in och fylla rummen.

Ljud

En liten fontän med lugnt porlande vatten kan ha en meditativ effekt och samtidigt dämpa eventuella störande ljud från omgivningen.

Beröring

Inkludera mynta i rabatter och i kanten av gräsmattan nära din utedusch. Den uppfriskande doften utsöndras när dina ben stryker utmed bladen eller trampas på försiktigt.

Smak

Skapa en ätbar design genom att inklu- dera fyllnads växter som rosmarin och timjan. Origanum och Corsican mint är utmärkta marktäckande växter.

Lycka till! och jag längtar redan till nästa nummer då jag skriver om de perfekta växterna för din uteplats i Spaniens torra och soliga klimat.