Att inte alltid kunna nå fram verbalt till en annan person är en ganska ny upplevelse för mig. För att inte snacka om frustrerande. Många strängar på lyran, en kommunikativ läggning och ett skapligt självförtroende har gjort det relativt lätt för mig att få kontakt med människor ända sedan barnsben, något jag värdesätter djupt. Av Susanna Engberg
e-post: info@susannasgardendesign.se

Jag tycker om människor och jag tycker verkligen om att kommunicera med människor. Som svensktalande i Spanien, trots flytande i engelska och baskunskaper i franska och spanska är det dock väldigt svårt stundtals att göra sig förstådd. Så frustrerande! Det har dock inspirerat och sporrat mig att verkligen ta tag i spanskastudierna och jag märker framsteg varje gång jag tvingas formulera mig till en spanjor. Tillfredsställelsen är total när jag inte stakar mig eller faktiskt kommer ihåg det där svåra verbet från förra veckans lektion.

Ödmjukheten är dessutom ett faktum när jag ska förklara något inom trädgårdsnäringen som ju är mammas gata för mig och jag inte får fram ett ord. Att känna sig så för stunden inkompetent på något jag egentligen är väldigt kompetent. Ödmjukheten för lärandet, respekt för språk samt insikten att så länge jag jagar utmaningar kommer jag kastas mellan eufori och smärtande frustration dagligen. Jag älskar't.

Prövning
För några veckor sedan ställdes jag mot den ultimata prövningen, att kommunicera samarbete med en endast spansktalande trädgårdsanläggare. Med ett idogt språköra samt en mycket respektfull, långsamt talande spanjor kunde vi ändå förstå varandra. Jag har därför glädjen att meddela att Susanna's garden designs nya samarbetspartner erbjuder egenodlade växter och anläggning, något jag endast drömde om tidigare. Möjligheten att ha total insyn i leveranskedjan ger mig styrkan att kunna kvalitetssäkra hela vägen från ritbordet till slutleverans av en färdig trädgård eller terrass.

Att skapa trädgårdar
Utmaningar kommer vi säkert stöta på under vägen då deras klassiska invanda sätt att anlägga trädgårdar på inte riktigt stämmer överens med min filosofi och mitt vurmande för naturen och dess komplexa briljans. För dem är det självklart att planera in bevattningssystem oavsett ståndort. För mig är det självklart att välja växter som klarar ståndorten utan daglig första hjälpen. I dessa lägen är det totalt avgörande att kunna kommunicera. Så medan mina kära läsare gottar sig i vårsolen, kastar jag mig in i skolböckerna med en och annans vätskepaus för att repetera mina nyförvärvade språkkunskaper på min favvischiringuito vid havet.

Månadens tips!
Tips från coachen denna månaden, lär dig spanska om du inte redan kan och börja kommunicera utanför din bekvämlighetszon. Det är så berikande och tapas smakar mycket bättre beställda på spanska, jag lovar. Hasta pronto!