Det är ingen enkel fråga att besvara för det finns inte ett svar men för min personliga del så uppskattar jag Spaniens rika historia och kultur. Av Robert Bytner

Det är ingen enkel fråga att besvara för det finns inte ett svar men för min personliga del så uppskattar jag Spaniens rika historia och kultur. Sverige har Birka och Ales stenar men det skulle föga imponera på en besökare från någon av länderna kring medelhavet.

Jag brukar ha i tanken att Birka som räknas som en av Sveriges första stader hade sin höjdpunkt på 900 talet som en Vikinga handelsplats. Staden bestod av en palissadklädd jordvall och hus med jordgolv och vasstak.

Samtidigt färdigställdes moskén Mezquita i Córdoba som är en byggnad flera våningar hög och täcker en yta av 23 000 m2 . Så det är med stor ödmjukhet jag ger mig på upptäckfärd i det spanska landskapet.

Romersk badanläggning
En plats som ligger lättillgängligt för oss boende på Costa del sol ligger någon mil utanför Estepona och är en romersk badanläggning La Hedionda, Casares. Den består av en bassäng med en överbyggd kupol. På utsidan ser det föga imponerade ut då det närmast ser ut som en bunker. Insidan däremot har kvar en del av dom romerska originalmålningarna, och här känner man tidens tand.

Badet ligger i en slänt vid Manilvafloden och omges av en mur som skapar lite avskildhet. I floden finns det möjlighet att bada även för barn då den inte är så djup som bassängen. Det finns även utställda pickning bord och avfallsbehållare.

Badets historia börjar år 61 fk då romerska soldater slog läger i dalgången för att förbereda sig inför ett slag mot general Pompeyo som var en motståndare till Julius Cesar. Soldaterna led av stanken av ruttna ägg som det svavelrika vattnet avger och så även idag. Men de märkte att efter dom hade tvättat sig i det turkosa bubblande vattnet så försvann alla småsår och hudåkommor. Man förstod att vattnet har läkande krafter.

Enligt legenden så beordrade kejsaren själv att badet skulle byggas efter att han blev botad från sin svåra herpes efter ett bad i floden. Det är svavlet i vattnet som har en antiseptisk egenskap som gör underverk med huden.

Oavsett om du har någon hudåkomma eller vill bli 10 år yngre så är baden ett trevligt utflyktsmål. I flodbanken så finns det mineralisk lera som man kan smörja in sig med och därefter skölja av sig i floden. Huden känns len och kroppen slappnar av.

Att andas in gaserna som kommer från underjorden måste romarna ha ansett ha hälsobringande effekter då dom byggde kupolen över bassängen. Den gör att luften inte vädras ur så fort utan hålls kvar. Nedanför baden längs floden finns en romersk bro som är byggd till att leda vatten över floden. En intressant konstruktion.

Temperaturen på vattnet varierar kraftigt men ligger på ca 40 C. Vattnets färg kan vara skimrande turkos till klar och även lukten variera mycket.

Det kostar inget att bada här och på helgerna så kan besökarna vara många. Du kan inte parkera precis vid baden utan det finns en parkeringsplats ca 1 km ifrån. Du går på en grusväg med floden på höger sida.

Du passerar ett lite kapell och en långsmal byggnad med små rum så ser ut som ett gammalt värdshus med övernattning. Är du sugen på mer äventyr så finns det en vandringled som börjar efter parkeringen.

Du hittar en informationstavla vid grusvägen som visar sträckningen. Du börjar vandringen i en djup kanjon på en stig som kan vara en romersk väg. Leden slutar vid en bondgård du kan välja att gå tillbaka eller fortsätta vidare.

Ta dig ut till väg A-377 och gå den i riktning mot Casares. Efter ca 2 km så kommer en grusväg som leder till Molino del Cancón. En gammal kvarn som är en ruin. En liten hängbro tar dig över floden som är Rio Manilva.

Den följer du nedströms tillbaka till de romerska baden och parkeringen. Hela den vandringen tar ca 4 timmar med stopp för medhavd lunch och att stanna för att njuta av utsikten och beundra faunan.

När du går längs med floden efter kvarnruinen så har du flera platser att bada på utan att behöva samsas med någon. Floden skapar naturliga pooler och vattenfall. Längre ner så försvinner vattnet helt så du går på den torra flodbädden.

Har du inte badat innan så avslutar du vandringen med ett bad i La Hedionda, det är du värd. Ha en trevlig tur.