Att träna pälshantering med sin hund kan förebygga många olustiga situationer. Hundägare till hundar med såväl längre som kortare päls stöter ofta på problem med att få hunden att känna sig bekväm med pälsvården, vilket försvårar att förebygga pälsrelaterade problem. Men det vi hundägare kan göra för att underlätta för både oss själva och vovven är att avsätta tid till att träna på det, så har vi hälften vunnet!

Av Stina Lundin e-post: stina@ccbreeding.com
Oftare än man tror lider många hundar av pälsrelaterad smärta. Men väderförhållanden, lek, promenadunderlag, sovunderlag, foder och näringsupptag, allt det påverkar hur pälsen växer och trasslar till sig.
Tovor finns ofta kring hundens halsband eller sele, genitalier, öron, mage och kring munnen. En liten tova kan på bara några veckor tränga allt längre och längre in mot huden, ett tillstånd som blir väldigt smärtsamt för hunden. Ibland kan problemet ha vuxit sig så stort att hundfrisören med noggrann precision måste avlägsna en i yrket så kallad “matta”. Frågan är hur vi förebygger pälsrelaterade problem? Nummer ett är hanteringsträning! Att träna på det som hunden behöver, innan den behöver det. Alla hundar oavsett pälstyp behöver regelbunden tvättning ungefär varannan månad. En del oftare, en del mer sällan. Det är även viktigt att välja rätt schampo beroende på pälstyp och pälslängd, men även om hunden har torr eller fet päls/hud spelar in. Till känsliga pälsar kan även balsam vara ett bra komplement.
Tyvärr är alla hundar inte vatten tokiga Golden retrievers. Många tänker att de vill vänta med att bada, borsta eller klippa valpen tills den blivit lite äldre för att inte skrämma den. Men vad kan vara bättre än att ta till vara på valpens nyfikenhet, och använda den till just hanteringsträning? Det är bättre att börja när det inte är ett måste. För ett måste, det blir det. I synnerhet för hundar med mellanlång, lång eller strävhårig päls som behöver underhållas oftare.
TRÄNA PÄLSHANTERING:
• Tvätta: Tappa upp lite vatten i badkaret och låt vovven plaska och ha roligt. Kanske en flytande leksak kan vara skoj? Godis kan också vara bra som uppmuntran. Kanske de första baden inte behöver betyda full schamponering? Träna på att finna tryggheten i vattnet istället. En gummimatta gör att hunden inte halkar.
• Föna: Börja med korta stunder och ljummen luft. Börja på hundens främre sidor där hunden ser vad du gör. Ibland kan själva fönen behöva introduceras innan den slås på. Här kan vovven få lukta på den och med fördel få både godis- och röstberöm!
• Borsta: Välj borste beroende på pälslängd. Introducera borstningen med mjukt handlag och korta stunder. Prata lugnande med hunden och beröm med rösten.
• Klippa: I början kan du toppa pälsen bara för att träna. Prata lugnande och uppmuntrande. Många hundar behöver oftare underhåll av tassar och öron varpå det är extra viktigt att träna på.
• Att frisera med klippmaskin: Många pälsraser behöver underhåll med klippmaskin. Även raser med mellanlång päls underhålls med fördel kring mage, genitalier och tassar (s.k. hygienklippning). Ibland behöver klippmaskinen introduceras för hunden innan man börjar använda den, se träningen för fön.
• Trimma: Trimrasernas päls plockas för hand. För den otränade kan det vara svårt att veta hur, var och hur ofta och att anlita hundfrisör rekommenderas. Men innan dess kan träningen ske hemma i lugn och ro. Trimhunden behöver träna på att stå på ett trimbord (ett bord med en halkfri matta går bra) medan man plockar med pälsen. En plockning av en vuxen hund kan ta timmar, bästa träningen för trimhundens är att lära sig känna trygghet och ro uppe på bordet.
Till träningen behövs:
• Ett glatt humör och lugnande röst
• Gott hundgodis och hundgodis på tub eller mjukost,
att slicka är lugnande för hunden
• Tuggben, att tugga är också lugnande
• Nödvändig utrustning av borstar, saxar och maskinell utrustning.
TIPS: Har du hittat tovor i hundens päls? Konsultera en professionell hundfrisör som kan avlägsna den på bästa smärtfria sätt. Se det som en erfarenhet att du nu vet vart din hund tenderar bilda tovor och därför vet vart du behöver hålla efter lite extra.