”– Vänj din hund redan från början med att du får ta i tassarna. Det uppmanar Stina Lundin, professionell hund- instruktör. Hon kommer att ge många värdefulla tips om och kring hundar här i Svenska Magasinet framöver.”

Att tidigt träna kroppshantering med sin hund kan förebygga många jobbiga situationer. Många hundägare tampas med problem som att klippa klor, borsta hundens tänder och underhålla pälsen. Men det som känns så självklart för oss, att ta hand om hundens behov av fysisk omvårdnad, kan för hunden kännas som ett enda stort frågetecken. Vad gör du med min klo? Den är min!

 

Av : Stina Lundin

Långa klor är den vanligaste anledningen till klobrott hos hund. Klobrott är mycket smärtsamt men går att förebygga genom regelbunden skötsel. Klobrott kan ha flera orsaker. Vissa trauman sker när hunden hoppar, springer och leker. I andra fall kan det

handla om att hunden fastnar med klon i något, även infektioner eller andra sjukdomar kan bidra till skador på klorna. Ibland fläks en liten del av klon upp, i andra fall lossnar hela och veterinär måste uppsökas.

Men hur gör vi då, för att förebygga klotrauman? Att ha långa klor påverkar hundens rörelsemönster och kan vara väldigt smärtsamt. Valpar behöver ofta omvårdnad av klorna varje vecka under tillväxtperioden medan vuxna kan behöva skötas om en till två gånger i månaden.

Vilket underlag hunden går på och hur hundens rörelsemönster ser ut är avgörande för hur ofta och mycket vi behöver klippa hundens klor, även hur hundens tass är utformad, om klorna vidrör marken eller inte.

Att tidigt i relationen med hunden träna på att klippa klor är A och O. Till träningen behövs:

  • Ett glatt humör och en lugn husse/matte (försök att hitta en inre ro och ha inte bråttom)
  • Att hunden inte är stressad, hellre gärna trött och nöjd
  • Något riktigt gott till hunden
  • En vass klotång

Gör så här:

1. Sitt med den större hunden på golvet eller den mindre hunden i knät. Låt hunden lukta på klotången och beröm den med rösten samt ge den en smaktugga på godiset. Prata uppmuntrande men lugnande.

2. Klipp en (1) klo och var snabb med godis och röstberöm.

3. Upprepa varje dag.

Med tiden utökas träningen till fler och fler klor per tillfälle med målet att klippa samtliga klor vid samma tillfälle.
Tänk på att inte bli “övermodig” utan avsluta varje kloklippning när den går som bäst. Och viktigast av allt, ha tålamod och se kloklippningen som en träningssak. Om vi nu ska “sno” en del av hundens klo, låt hunden sakta vänja sig vid att det är något positivt.

Råkade du klippa i pulpan? Ingen fara, var positiv och glad för att inte förstärka situationen på ett negativt sätt för hunden. Håll ett stadigt tryck med exempelvis bomull eller hushållspapper mot klon i ett par minuter och ge vovven lite extra godis, pussar och pepp!

I nästa nummer: Pälsvård för hund!

Stina Lundin

Stina Lundin arbetar som professionell hund­ instruktör sedan 15 år och utbildar även assistans­ hundar. Stina har fött upp hundar av rasen mops sedan 2007 och bor nu på Costa del Sol med ett helt gäng glada mopsar.

Stina svarar på frågor om hundar i stort, hund­ träning, problembeteenden, skötsel, uppfödning samt hundsporter. Fråga Stina inför december- numret, då pälsvård är ämnet.

Varmt välkommen med dina frågor!

Kontakt:

Mail: stina@ccbreeding.com

Facebook och instagram: @amigaeducation