Följande test handlar om några situationer i det dagliga spanska livet som skandinaver lägger märke till när de kommer till Spanien, och som skiljer sig åt från våra svenska vanor. Frågorna är utarbetade så att det även blir ett språktest. (Facit hittar du längre ner).

Av Elvira Herrador Quero elvira.herrador@skolan.es

1. Sevilla är huvudstad i den autonoma regionen…

a)  Comunidad Valenciana

b)  Cataluña

c)  Cantabria

d)  Andalucía

2. Spaniens högsta topp är…

a)  Mulhacén (Sierra Nevada).

b)  Aneto (Pirineos).

c)  Teide (Tenerife).

3. Miguel de Cervantes mest kända verk är…

a)  el Quijote

b)  La casa de Bernarda Alba

c)  La Celestina.

4. I vilken spansk stad återfinns en känd moské som är förklarad som världskulturarv?

a)  Santiago de Compostela

b)  Madrid

c)  Córdoba

d) Granada

5. Den 12 oktober firas i Spanien…

a)  El Día de la Constitución

b)  la llegada de Colón a América. Columbus ankomst till Amerika

c)  el Día del Libro.

6. Vilka av dessa produkter exporterar Spanien i stor skala till utlandet?

a)  Frukt och grönsaker

b)  Kaffe

c)  Naturgas

7. Hur många invånare har Spanien?

a)  Entre 50 y 60 millones.

b)  Menos de 40 millones

c)  Entre 40 y 50millones.

d)  Más de 60millones

8. Vad betyder namnet ”España”?

a) La tierra de conejos. “Kaninernas mark”
b) La tierra de perros “Hundarnas mark”
c) La tierra de toros “Tjurarnas mark”

9. Vad säger man till en person som har nyst?
a) Ave María
b) Mecachis
c) Jesús

10. Vad är en “tinto de verano”?
a) Un arroz con calamares
b) Una bebida fresca a base de vino y gaseosa
c) Una cerveza

11. Den spanska lunchmenyn består av…
a) Un bocadillo
b) Primer plato, segundo plato, bebida, postre o café
b) Paella a elegir, postre, bebida y café
c) Ensalada y plato principal

12. ¿Qué es el Cola Cao? Vad är “Cola Cao”?
a) Un chocolate
b) Una bebida similar a la Coca Cola
c) Un producto a base de cacao en polvo

d) Un pez que solo se encuentra en el sur

13. Vad kallas kaffe med lite mjölk, i Spanien?

a) Un cortado

b) Un mitad

c) Un capuchino

14.Vad är det spaniorer brukar äta vid tolvslaget den 31 december varje år i samband med nyårsfirandet?

a) Lentejas
b) Doce tragos de cava
c) Doce uvas

15. Vad heter den största jullotterivinsten?
a) El Premio Número Uno
b) El Gordo
c) ElMillonario

16. Vem är det som lämnar en liten gåva under kudden när ett barn tappar en tand?
a) El Ratoncito Pérez
b) Una princesa playa
c) El hada de los dientes

17. Vad är “la Tomatina de Buñol”? 
a) Un concurso para elegir la mejor producción de tomates del pueblo postre o café
b) Una paella gigante a base de tomates con gran éxito internacional
c) Una batalla de tomates
d) Un zumo de tomate

 

 

Facit:

1 D. 2 C. 3 A. 4 C. 5 B. 6 A. 7 C. 8 A. 9 C. 10 B. 11 B. 12 C. 13 A.

14 C. 15 B. 16 A. 17 C.