Vi spenderar alltmer tid online, och det kan leda till stora risker. I dag rapporteras det mer och mer om brott som sker online. Allt från att någon har blivit lurad, ett företag har blivit hackat eller att en privatperson har förlorat tusentals kronor från sitt konto. Att bli lurad är tyvärr enklare än du tror.

Men Svensk handel har arbetat för att förhindra att det händer och att det ska bli enklare att anmäla brottet. Det sker via en app som heter Säkerhetscenter som är designad för att göra det säkrare med handel online.
Som privatperson och företag finns det däremot mycket du kan göra för att hålla dina personliga uppgifter säkra. Genom att använda dig av den senaste SSL-krypteringen kan du skydda uppgifterna. Ett annat sätt är att enbart använda dig av ditt Bank ID när du handlar online.

Allt om den nya säkerhetsappen från Svensk Handel

Säkerhetscenter är en app som du enkelt kan ladda ner till din telefon. Du behöver inte längre rapportera ett brott till polisen och sitta i en lång kö, utan du rapporterar det direkt i appen. Att rapportera tar inte mer än minut. Anmälan kan också delas med andra i företaget så de är medvetna om stölden som har skett. Informationen behöver du också enbart dela en gång då den sparas och alla som behöver informationen kan ta del av den.

Annons

Appen är designad för att hantera brott som påverkar handeln på allvar. Allt för många brott begås utan att det blir hanterat på ett korrekt sätt. Med det nya säkerhetscentret är tanken att samla alla brott som sker och kunna utreda det för att hitta mönster. Kanske är det en liga som agerar?

I appen kan du även ta del av varningar om brott som har skett. Det gör att du kan göra ditt företag tryggt och öka er säkerhet om det varit många bedrägeriförsök för liknande företag. Appen går att ladda ner till alla operativsystem, så det spelar ingen roll om du har en Android- eller iOS-mobil. Du kan även kolla vad för IT-relaterade brott som har begåtts i ditt område.

IT-brottsligheten ökar

Att IT-brottsligheten ökar är det nog ingen som är förvånad över. Företagare som blev utsatta för IT-brott ökade från 19 procent till 29 procent mellan 2017 och 2019 .Brottsligheten kan vara allt från hackning av en databas till virus. När det gäller IT-brott handlar det heller inte alltid om stölder, utan om intrång i företaget. Det kan röra sig om att en hackare kommer åt ett företags hemliga filer eller annan känslig information. Intrång är ett brott som är precis lika allvarligt, om ibland inte värre, än stöld. Det kan också handla om personer som säljer abonnemang men utan att ha tillstånd från tv-bolagen.

Ett annat problem är att det inte finns tillräckligt med lagstiftningar kring IT-brott och att straffen för IT-brottlighet är väldigt låga. ID-kapning är något som har blivit ett allt större problem i vårt samhälle.

Vara säker online

Att vara säker online är något som vi alltid blir påminda om, men tyvärr inte alltid något som vi prioriterar. Det är enkelt att tänka att det händer bara andra, men sanningen är att det påverkar alltför många. Dina uppgifter kan bli hackade i många sammanhang. Därför måste du alltid vara försiktig med hur du använder känsliga och personliga uppgifter på nätet. Spelar du på casino eller kanske bingo online med vänner är det fortfarande viktigt att du hanterar dina personuppgifter på ett säkert sätt. Dela aldrig med dig av privata detaljer som betalningsuppgifter till främlingar online. När du handlar online är det också viktigt att du kontrollerar att hemsidan faktiskt är säker.

En annan sak som du bör tänka på är att alltid använda dig av en säker WiFi-anslutning. Om du använder WiFi på exempelvis biblioteket vill du inte skriva in några personliga uppgifter, eller ens logga in på sociala medier. Att ha säkra lösenord är också något som också är mycket viktigt. För att förhindra intrång i din dator är det smart att installera antivirusprogram och brandvägg. Ska du göra en betalning online ska du först undersöka om sidan är krypterad och säker.

Sammanfattning

Den nya appen Säkerhetscenter kommer göra det enklare att hålla koll på brott som sker online. Du kan då snabbt rapportera bedrägeriförsöket, så att andra också blir varnade. Var alltid försiktig när du spenderar tid online. Det kommer göra det mycket svårare för brottslingar att komma åt dig och dina uppgifter.