Tills för inte så länge sedan var det ganska knöligt att ta sig från Nerja till Almuñécar och Costa Tropical. Gamla kurviga Nacional 340 var visserligen väldigt naturskön och charmig men den kallades också för dödens väg. Av Ola Josefsson

Svenskar, nordbor och andra reser numera bekvämt och smidigt till den tropiska kusten. Tack vare det utbyggda motorvägsnätet tar vi oss smidigt till den vackra och dramatiska kustremsan som Costa Tropical utgör.
Här finns vackra naturstränder, perfekta utflyktsmål för sommarens snorkling. Det går faktiskt att hitta en egen strand mellan La Herradura, Almuñécar, Motril, Torrenueva och Calahonda.

Almuñécar är den kommun på Costa Tropical eller Granadakusten som har lockat till sig flest svenskar. När jag besöker kommunhuset vid årsskiftet får jag veta att 286 svenskar är mantalsskrivna i kommunen. Under vinterhalvåret är de betydligt fler, då ”flyttfåglar” och övervintrare lockas av tropisk vinter i Sydspanien.

Spansk-nordiska sällskapet AHN har en lokalförening, Los Nórdicos, på platsen med cirka 350 medlemmar. Samtidigt har nykomlingen, facebookgruppen Almuñécarvänner, vuxit så det knakat till nästan 500 medlemmar på bara sex månader. Det är Frida Hansson och Ulla Fasth som håller i gruppen som samlas varje måndag mellan klockan 11 och 13 på café Heladeria Isla de Capri på Paseo de Cotobro.
Här finns möjlighet att få svar på sina frågor om livet i Almuñécar. Du kan boka resor, ge besked om du vill dela på en taxi till flyget, organisera utflykter, spansk-undervisning och det går att låna böcker. Allt är gratis.
– Det är så mycket positivt som händer i vår lilla genuint spanska stad. Många har läst på webbplatsen almunecar.se och som har valt att komma hit under några vintermånader, berättar Bosse Essén som ansvarar för den svenska hemsidan som nu har över 7.000 besökare per månad.
Bosse gör ett fantastiskt arbete med uppdateringar över vad som händer i Almuñécar. Jag tror inte det finns någon så lokal uppdaterad webbplats på svenska i Spanien som almunecar.se.
– Kulturlivet i Almuñécar är bra och vi mår bra tack vare solen, ljuset och värmen. Det gör väldigt gott för vår kommun.

Annons

När Svenska Magasinet möter Bosse Essén på strandpromenaden pekar han mot olika håll där det bor svenskar som är över 90 år gamla. Jo, här blir man gammal och njuter av ålderdomen.
Bosse hoppas att ännu fler kommer till Almuñécar så att fler hotell, restauranger och affärer kan ha öppet under lågsäsong.
– Vi gör både oss själva en gentjänst genom att leva ett friskare liv samtidigt som vi hjälper till att minska arbetslösheten. Hjälpa folk på plats är bra alternativ.

I närområdet finns trevliga utflyktsmål och tack vare det uppfräschade och utbyggda vägnätet är det lätt att ta sig runt. Ny motorväg till Granada har gjort att vintersportorten Sierra Nevada känns närmare. I största staden Motril på Granadakusten finns en stor hamn med kryssningsfartyg och fast förbindelse med den spanska enklaven Melilla i Nordafrika. Hela 426.870 personer reste mellan Motril och Melilla samt marockanska Nador och Alhucemas under fjolåret 2014.

Norr om Motril ligger Vélez Benaudalla som har olivoljemuseum (missa inte detta) med vin och en vacker trädgårdspark, Jardin Nazari. Precis som andra spanska byar är dett en mycket speciell by med 2.876 invånare. Man förundras över hur dessa små byar i la Alpujarra på sydsluttningen av Sierra Nevada och vid floden río Guadalfeo har kommit till. Ta nya vägen upp men den gamla som går genom ravinen Garganta del río Guadalfeo på hemvägen.
Det var för övrigt här i Vélez Benaudalla den i Sverige internationellt efterlyste marockanske medborgaren Saoud Rezgani gömde sig under lång tid. Han fritogs vid ett sjukhusbesök i Norrtälje 2004. När polisen gjorde ett tillslag i bostadsområdet Terrazas del Jardín Nazarí i maj månad 2012 lyckades mannen fly. Han greps senare i Málaga.

Vi har tidigare berättat om den lilla lagunen Charca de Suárez dit specialister och fågelskådare från hela världen flockas för att se den ovanliga kamsothönan (Fulica cristata). Lagunen Charca de Suárez hittar du nära stranden playa de Poniente i Motril.

Och är du i Motril glöm inte bort att äta middag på La Dorado på carretera Celulosa 1 nära hamnen. Skyll inte på kocken om maten är dålig, det är du själv som fixar den. Deras specialitet är att du själv grillar köttet på en sten som håller 350 grader.
Stenen placeras på bordet framför dig och sedan är det bara att välja marinerad kyckling, nötköttsfilé eller vad du önskar. Bra service i övrigt samt prisbild och med ett husets vin från välkända bodegan Garcia Carrión.

Har du med golfklubborna har du nära till Los Moriscos. På vägen dit passerar du Villa Astrida, belgiska kungaparets tidigare spanska sommarresidens. Här tillbringade den nyligen avlidna änkedrottningen Fabiola många sköna somrar. Det var här som kung Baudouin avled i en hjärtinfarkt 31 juli 1993, bara 63 år gammal. Här har kungligheter som Juan Carlos och Sofia kommit och gått under sina besök i Motril.

Golfbanan Los Moriscos, 18 hål, par 70, invigd 1974, ligger vid sidan om havet varpå vindförhållandena blir en del av spelet. Banan är ganska platt varför den är lätt att gå. Stora greener, två sjöar och fairways kantas av exotiska växter som ger en tropisk känsla; papaya, mango, palmer och sockerrör. Som bakgrund reser sig det snöklädda Sierra Nevada under vinterhalvåret.

Det kan inte bli så mycket vackrare.