Det blir ett excellent vinår 2015. Och det kan bli århundradets hittills bästa vin. Det berättade flera vinmakare som Svenska Magasinet pratade med i samband med vinresan i oktober. Vinskörden var klar tidigare än normalt. Sommaren var varm och stabil och under skörden var det regnfritt. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla

45 svenskar, norrmän, danskar och finländare från Costa del Sol och Costa Tropical besökte La Rioja, Ribera del Duero och Rueda under fem intensiva dagar. Och vinintresset är på topp kunde vi konstatera.

Ing-Marie & Tommy Björk, Almuñécar
– Normalt köper vin på Mercadona. De har en låda med fyra flaskor av Pata Negra Reserva som vi har som husets vin. Vi har även hittat en gott vitt vin hos Olivares i Almuñécar, Casa Maro från Rueda som kostar 3:50 euro.
– Vi dricker vin till maten så gott som varje dag. Här på kusten har vi inga kafferep. Jag känner några svenska damer som samlas för att sticka och virka. De dricker inte kaffe, det blir vin i stället.

Berith Nilsson & Tommy Fahlén, Mijas Pueblo
– Vi gillar att prova olika viner och botanisera i butikernas vinhyllor. Det blir främst Ribera del Duero och Rioja. Det är intressant att prova vin och se vad man hittar. Vi tycker att Hipercor och El Corte Ingles har bra vinavdelningar.

Inga & Per-Olof Schwartz, Torremolinos
– Vi köper ofta vin på Carrefours fina vinavdelning. I Sverige har vi vin till maten fredag och lördag, här på kusten blir det gärna varje dag. Vi blev serverade ett gott vin på restaurang La Fragata i Torremolinos som vi sedan hittade på Carrefour, det har nu blivit vårt husvin. Det heter Azpilicueta och kostar cirka 8:70 euro.

Siw & Claes Norlin, Marbella
– Min fru tycker om vita Chardonnay, så det blir ofta det, säger Claes. Annars brukar vi köpa lådor med flera olika viner. Det är kul att prova sig fram. Min favorit är Marques de Riscal från Ribera del Duero. Vi gillar även italienska viner som Montepulciano och Amarone. Det är trevligt att åka på en vinresa och lära sig mer.

Irene & Leif Eriksson, Benalmádena Pueblo
– Protos från Ribera del Duero är vår favorit. Och vi håller oss till Roble, Crianza och Reserva. Även viner från bodega Arzuaga i Ribera del Duero håller vi högt. Det blir vin till maten varje dag. Vi brukar göra inköpen på Hipercor och Golfyvinos.
– Tidigare drack vi Muga från Rioja innan vi upptäckte Ribera del Duero. Vi har även en favorit från Nya Zeeland, en vit Sileni som kostar cirka 11 euro.
– Det här är första organiserade vinresan vi är med på. Det är intressant att få en inblick i vinets värld. Det tänker vi göra om. Tidigare har vi besökt Jérez De La Frontera och Sherry-distriktet själva.
Katalin & Hans Larsson, Marbella
– Vårt favoritvin är Faustino men vi brukar köpa lite olika viner och prova oss fram. Pata Negra är också ett trevligt vin liksom Conde de Valdemar Reserva och Gran Reserva från Rioja som även finns på bolaget. Vi gillar även spansk Cava. Däremot köper vi aldrig boxviner.

Margarete & Jan-Erik Arfs, Fuengirola
– Vårt favoritvin är Tarsus från Ribera del Duero. Vi brukar köpa den som Roble eller Crianza. Vi gillar även Albali från Rioja. Det blir vin till maten varje dag när vi är i Spanien. Det är första gången vi är med på en organiserad vinresa och det är inte sista gången.

Anne-Christine Udén & Tom Knutsson, Fuengirola
– Gillar Protos och deras Crianza. Kul att den bodegan är med på resan. Det är härligt att resa i Spanien och lära sig mer om viner och historia. Tidigare har det bara blivit vinprovning i Sverige. Nu har vi tagit ett steg till, känns det som.

Helene Duff & Jan Stenehjem, Calahonda, Mijas Costa
– David Moreno i La Rioja är en av våra favoriter och den besökte vi under resan. Det var trevligt att komma dit. Vid ett tillfälle beställde vi 150 flaskor av David Moreno. Vi gillar även Baron de Ley och Muga. Det ger en god inblick i vinproduktion att besöka de olika bodegorna. De är proffsiga med kontrollmyndighet. Vi dricker vin flera dagar i veckan.

Tipset!
Vinmässa i Torremolinos
Den 28 till 30 november arrangeras den 16:e upplagan av ”FVAM 2015” som är en vin och Medelhavsmatmässa. Arrangemanget hålls vi utställningshallarna i Palacio de Congresos i Torremolinos.