”Nu lackar det mot jul och Svenska Magasinet har glädjen att kunna erbjuda alla sina läsare ett, som vi hoppas, läsvärt julnummer. Vi på redaktionen är överväldigade av och mycket tacksamma för alla positiva reaktioner vi fått röna för nummer 1 och nummer 2 av vår tidning”. Av Ola Josefsson

Med de orden inleddes Hej Läsare i decembernumret 1990 av Svenska Magasinet som hade ökat från 48 sidor till 56 sidor jämfört med numret tidigare.

Att ta initiativet att starta en svensk månadstidning på Solkusten uppges ha varit ett vågspel med ”gelé i knäna”. Alla entusiastiska uttalanden om Svenska Magasinet på hösten 1990 hade övertygat redaktionen om att satsningen var rätt.

Månadens porträtt i tidningen ägnades Gunnar ”Ankan” Almstedt, jazzbasisten, med sin 40 år långa karriär som jazzmusiker i Sverige. ”Ankan” som var bosatt halva året i Torremolinos kom att bli mycket uppskattad i spalterna och medverkade i Svenska Magasinet under många år med egen spalt.

På Bonanza jazzklubb i Benalmádena gjordes intervjun där ”Ankan” berättade om allt han hade gjort inom jazzmusiken. Bonanza jazzklubb var ett tillhåll för jazzfolket och här spelade ”Ankan” själv ibland när inte Frank Patrinis kvintett med bland annat Jonas Mollbeck spelade.
”Ankan” hade spelat med de flesta och medverkat i kända tv -och radioprogram. Till slut blev det för mycket och efter 40 år som proffsmusiker så bytte ”Ankan” stålfelan mot en zoologisk affär i Södertälje.

Eftersom decembernumret var julnummer hade redaktionen även gjort ett nedslag på kusten var det gick att handla svensk julmat. Julskinkan kunde handlas hos Favoriten i Los Boliches eller Gastronome i San Pedro. Saffransbröd och pepparkakor stod det svenska konditoriet Tres Coronas i Fuengirola för. Tidningen bjöd även på texterna till populära julvisor.

Ett reportage handlade om Centro Hipica Hoppla med Inger Hallberg, känd ridlärare på kusten och maken Hans. Inger hade kommit till Solkusten 20 år tidigare och berättade i en intervju hur hennes önskedröm om att få ha ett eget ridcentrum hade blivit verklighet i Entrerríos bakom kullarna mellan Mijas golf och La Cala Golf. Nu kunde paret Hallberg flytta från bostaden i Torreblanca till anläggningen och få ha sina hästar på hemmaplan. Här startade verksamheten i januari 1991.

Decembernumret innehöll även en artikel om Yasmine Line och ägaren Kjell Trofast som började med trafik på linjen Benalmádena-Fuengirola-Ceuta. Med Yasmine Lines specialbyggda Catamaran på skeppsvarvet Marinteknik AB i Öregrund skulle turister kunna resa till den tullfria zonen Ceuta och handla. Restiden var beräknad till två timmar. Resan tur-och-retur till Ceuta kostade 7.500 pesetas, berättade försäljningschefen Stig Öberg.

1990 talade alla om världsutställningen och EXPO 92 som planerades i Sevilla och Svenska Magasinet bevakade planeringen från första början. Prinsessan Christina hade besökt Sevilla under två dagar tillsammans med sin make, Tord Magnuson, och tagit det ”första spadtaget” till svenska paviljongen. De ingick i ett större sällskap som var inkvarterade på hotell Betania i Sevilla där en galabankett arrangerades med 68 inbjudna gäster och med den svenske superkocken Werner Vögeli på plats.

På Teatro Lope de Vega framträdde Kungliga Operabaletten och till den helsvenska föreställningen hade ingen mindre än Sylvia Lindenstrand kommit. Programmet presenterades av Kerstin Dellert. Efter besöket i Sevilla reste prinsessan Christina till Madrid för att närvara vid en middag hos ambassadörparet Hjertonsson dit även Spaniens drottning Sofia var bjuden.

I övrigt i decembernumret var det ett utflyktstips till Marocko. Reportageteamet hade besökt Tetuan, Chefchaoen, Fez och M´diq där man var igång med att bygga en fritidshamn liknande Puerto Banus. Bakom lyxhamnen står svenska intressen. Det var även en intervju med Irene Hammoudan från Tornedalen som var gift med Ahmed och jobbade på apotek i M´diq.

Danska Centro-Idea vid Mijasvägen öppnar nya lokaler i Torre del Mar. Muebles Daneses och Interiores Danseses är några av butikerna som expanderar till östra sidan om Málaga. Och Göran Eriksson, projektledare, berättar om Park Beach, ett nytt spännande bostadsområde mellan San Pedro och Estepona.

På nyhetssidorna framgick det att Spaniens dåvarande utrikesminister Fernando Morán, som hade blivit intervjuad i radio, tvärsäkert uttalade sig om att Gibraltar om 10 eller 15 år åter skulle vara spanskt. Nu blev det inte riktigt så…

En nyhetsnotis handlar om den kondomkampanj som myndigheterna dragit igång i Spanien på grund av ovälkomna graviditeter bland flickor mellan 14 och 16 år liksom AIDS-faran. En massiv kampanj i tv och radio pågick. Biskopen i Málaga uttalar sin avsky mot kampanjen som enligt honom ger intrycket att sexuella relationer utanför äktenskapets ram skulle vara normala och hälsosamma.

Signaturen Carlos de Coín höll i tidningens vinprovning där skribenten berättade om smak och känsla, eftersmak och praktiska regler för vinprovning. Här gavs också några ord på vägen som:
Ett gott skratt och ett gott vin förlänger livet.
Varför dölja glasets innehåll med handen. Bättre att fatta glasets fot så ser du vad du dricker.
Varför sörja över ett utspillt glas. Det kan ju fyllas med bättre innehåll.

Den stora grejen i Svenska Magasinets decembernummer var nog ändå att tidningen hade fått ingen mindre än Börje Salming som sin egen kommentator. Han skulle i fortsättningen berätta vad som händer i Elitserien i ishockey.