Ett samtal med Sven Tumba, 78 i augusti, är som att ta del av innehållet i ett klassiskt sportlexikon. Det handlar om en av Sveriges mest legendariska profiler inom golf och ishockey. Ett liv kantat av bravader och bragder av en man med otaliga idéer som aldrig sinar. Av Ola Josefsson
Årets ishockey-VM i Schweiz hade knappt hunnit starta förrän Sven Tumba nämndes i hockeyreferatet från Bern. Under första perioden i Tre Kronors premiärmatch mot Österrike så använder radiosportens expertkommentator Lars-Gunnar Jansson uttrycket ”Tumba-genomåkning”.
Sven Tumbas geniala spelstil har bidragit till säregna uttryck i den sportsliga språkvokabulären. Mannen som växte upp på Svarvargatan på Kungsholm och Aluddsvägen på Stora Essingen har en plats i svenskarnas hjärtan.
Att ta ett snack med Tumba är mångfasetterat. Det är lika mycket framtid som dåtid tros han i augusti fyller 78 år. Han har inga planer på att dra sig tillbaka, men så är han ingen vanlig Svensson…, ursäkta, Sven. Det finns ständigt nya idéer och planer för framtiden. Ett möte med Tumba ger även reflektioner bakåt i tiden. Mannen är ju ett vandrande sportlexikon där han själv är huvudpersonen.
När Sven Tumbas idrottskarriär tog fart var tiderna annorlunda. Det var mycket på programmet. En höstdag kunde innebära match i både fotboll som ishockey. Det var innan spelarna blev specialiserade och valde idrott.
När jag träffar Sven Tumba talar vi en hel del om gamla tider. Personligen tycker jag att det är viktigt och intressant att blicka bakåt i tiden. Själv så var jag inte född när Tumbas genomåkningar och Tre Kronor var det folkkäraste som fanns. Jag nämner ”Stöveln” Öberg som gick bort i mars. Tillsammans med Sven Tumba hade Öberg stor del i att Tre Kronor blev en ledande ishockeynation under 1950-talet.
-Han var mångsysslare i ordets rätta bemärkelse. Svensk mästare och världsmästare i ishockey, svensk mästare i bandy samtidigt som han spelade fotboll och handboll, minns Tumba.
Det märks på Tumba att han tycker att en del var roligare förr. Det fanns plats för en tunnel, en soloåkning eller ska vi kalla det för en ”Tumba-genomåkning”. Den som minns kommer kanske ihåg när Tumba var gäst hos Lasse Holmqvist och programmet ”Här är ditt liv”, det kanske bästa programmet i tv-serien. Det bjöds på skämt och upptåg. När kommer reprisen, SVT?
Med mer pengar i idrotten har möjligheter skapats, samtidigt har det spontana, lekfulla nästan försvunnit. Tumba nämner taktiskt drivna tränare som kräver att spelarna ska följa direktiv och ett på förhand uppgjort mönster.
-Det var inget som funkade hos mig. Jag hade inte acceptera det om jag hade varit aktiv nu, säger Tumba.
Förutom 17 säsonger med nummer 5 på ryggen i svenska ishockeylandslaget Tre Kronor har Tumba bidragit till att idrott, spel, tävlingar, fritidsaktiviteter och världsstjärnor har vuxit fram i Sverige. Han har varit Den Store Pionjären på många plan.
Mitt under sin aktiva karriär grundade han den första ishockeyturneringen för ungdomar, TV-pucken. Motsvarigheten i golf var Colgate Cup som Tumba drog igång 1970 och som blev den största golftävlingen för barn och ungdom. Efter den framgångsrika karriären satsade hockeylegenden på golfen, byggde Ullna golfbana, startade golfskolor och drog igång den tävling som i våra dagar heter Scandinavian Masters i golf, en av de största på PGA European Tour. Han fick representera Sverige i World Cup i Venezuela som proffs, bland mycket annat. Innan muren föll i Östeuropa var Tumba där och introducerade golfsporten, byggde Tumba Golf Club i Moskva och grundade den första golfskolan i dåvarande Sovjetunionen.
Att golf skulle bli hans kelgris efter den aktiva karriären är inte konstigt.
-Jag ville inte lägga av för att sedan sitta på läktaren. I golfen hittade jag moment från hockeyn och fotbollen. En driver i golf kan liknas vid ett slagskott i hockey. Att sänka en putt är som att göra en tunnel i fotboll. Jag upptäckte att det var kanonroligt.
Svensk golf har mycket att tacka Sven Tumba för, vilket man också gjorde när Svenska Golfförbundet fyllde 100 år 2004. Då utarbetades en unik rankinglista över de personer som betytt allra mest för utvecklingen av svensk golfsport genom åren. Namnet Sven Tumba placerades överst på listan.
Han fick möta en hel del hinder och motstånd på vägen. Men Tumba hade inga fördomar. ”En idrott kan aldrig vara snobbig. Det är bara ”svansen” som är det. Men när folk såg att Tumba som var hockeylirare tyckte att golf var en bra grej, då fick de nog för sig att det var så”, har han sagt i en intervju i Svensk Golf.
Du bor sedan 28 år i Florida men återvänder till Sverige inför midsommar. Vad betyder midsommar och Sverige för dig?
-Alla svenska traditioner är viktigt för mig. Och även om jag bor i Florida är Sverige bäst i världen. Jag bor i Florida mellan oktober och maj, mycket på grund av klimatet och golfen som är en central punkt i mitt liv. Men jag gillar vintern också, men då vill jag ha snö, det ska vara en riktig vinter.
Av alla idrottsögonblick du har varit med om rankar du högst?
-Det är alltid svårt att värdera och ställa händelser emot varandra. Måste jag välja får det bli Moskva 1957. Det var en sådan enormt häftig känsla att stå där som världsmästare i ishockey på ryssarnas hemmaplan. Visserligen var inte Kanada med i turneringen men ryssarna var ju klar etta och skyhöga favoriter.
Sovjetiska trupper hade slagit ned Ungernrevolten i november 1956. Som en reaktion valde USA, Kanada, Västtyskland, Norge, Italien och Schweiz att bojkotta turneringen. I VM-turneringen med endast åtta lag tappade Sovjet poäng mot Tjeckoslovakien något som inte Tre Kronor gjorde. Blågult avslutade med 4-4 i Moskva mot Sovjet och världsmästartiteln var ett faktum.
Hemmanationen var så säkra på VM-guld att de inte hade brytt sig om att fixa fram den svenska nationalsången. Och det svenska laget kunde inte hela texten varvid Lasse Björn tog ton med ”Helan går” i stället och Tumba och de övriga hängde med i ”den svenska nationalsången”, inför 50.000 ryssar på läktarna.
Vilken kontakt har du med guldhjältarna från Moskva?
-Vi träffas varje sommar under ”Rolle Stoltz minne”. Lasse Björn spelar visserligen inte golf men han går omkring under tävlingen och agerar putt-tränare åt alla deltagare.
Du blev svensk mästare i ishockey åtta gånger och en gång i fotboll för Djurgården. Hur mår ditt ”djurgårdshjärta” idag?
-Mitt Djurgårdshjärta är stort, mycket stort. Men det hade kunnat må bättre. Vi tog ju oss inte ens till slutspel i år trots att åtta lag går dit. Och i fotboll fick vi stryk av Brommapojkarna…
Det sägs att Djurgården var det första laget som tränade ordentligt?
-Det var bra träningar men det var ett annat spel då. Själv så sprang jag mer på mina skridskor än vad jag åkte, nu för tiden springer alla. På den tiden var Djurgården outstanding, vi hade ett otroligt bra lag.
Du gjorde även en kort jour i NHL?
-NHL på den tiden bestod av endast sex lag och det var inte samma hockey som jag var van att lira. Jag gjorde några matcher för Boston Bruins och Quebec.
Sven Tumba valdes in i Internationella Ishockeyförbundets Hall of Fame samma år som den etablerades i Toronto, 1997. Utmärkelsen tillkom för att hedra personer som betytt mycket för den internationella ishockeyns utveckling.
Om du skulle välja den genom tiderna bästa uppställningen i ishockey, vilka skulle det bli?
-Målvakt blir Vladislav Tretjak framför Börje Salming och Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg, i kedjan Valerij Charlamov, mig själv och Sergej Makarov.
-Tänk om vi hade haft den utrustning och det materialet som finns idag. Och om jag hade haft Charlamov och Makarov vid min sida. Det hade inte varit många som hade hängt med idag.
Sven Tumba besökte Marbella i slutet på april i samband med en presskonferens för att slå ett slag för World Golfers Championship som instiftades 1995. Det är den största världstävlingen i golf för vanliga amatörer och i oktober spelas finalen i Marbella.
-Och visst, vi är ju alla amatörer, inledde Sven Tumba sitt framförande.
I höst handlar det om att försöka ge alla vanliga amatörgolfare chansen att känna sig som proffs och få chansen att representera sitt land i ett mästerskap som dessutom ska avgöras på fyra banor runt Marbella. Att dessutom världsgolfare som Seve Ballesteros och Arnold Palmer har gått in och deklarerat sitt fulla stöd till tävlingen gör ju inte evenemanget mindre i betydelse. Tävlingen arrangeras i samarbete med Marbella kommun och klassiska Marbella Club Hotel och i höst väntar dessutom en pampig galakväll på Hotell Puente Romano där Prinsessan Birgitta ingår bland prisutdelarna.
Sven Tumba som själv har fyra barn och fem barnbarn, samtliga pojkar, bekymrar sig för barn och ungdomar. En av hans viktiga skötebarn för tillfället är Sport For Education som är ett spännande globalt projekt som går ut på att använda idrotten som en katalysator i att fånga barns intresse för läsning, skrivning, samarbete, utbyte och självaktning. 18 skolor i Durban får ekonomiskt stöd från Sport For Education.
Han beskriver världens hjälporganisationer som konkurrenter där alla tigger om pengar. Och det är inte bra. Alla organisationer måste samlas under ett paraply. Politikerna saknar hjärta, det är för mycket snack och för lite hjärta. Det är tyckande, motioner och prat som inte leder något vart.
-Analfabetism och fattigdom går hand i hand. Jag menar att utbildning är det viktigaste som finns. Barn måste få en bra start i livet och få möjligheten att lära sig läsa och skriva. FN har satt som sitt mål att kunna erbjuda grundläggande utbildning till alla barn runt om i världen till år 2015. Men jag tror inte FN klarar detta. Det krävs andra medel och samarbete från alla hjälporganisationer.
-Världens regeringar vet var de barn som behöver hjälp finns, men det räcker inte. Om det finns 500 miljoner barn som lever under miserabla förhållanden så kanske vi inte kan hjälpa alla. Men får vi in 100 organisationer som hjälps åt och samarbetar kan vi göra mycket.
Kärlek och utbildning är det viktigaste för barn, och barn måste lära sig respekt från det att de är små. Och även om många barn inte har några föräldrar kan de få kärlek från andra, från farmor eller mormor.
-Och barn måste få tillfälle till att leka. Lek stimulerar barn till att bli vakna. Läsning bidrar till att de blir mottagliga för vad som händer runt omkring dem och sätta in händelserna i dess rätta sammanhang.
Sa Sven Tumba innan det var dags för mingel och presskonferens. Sedan väntade flyget till Schweiz där han skulle träffa FN-folk för att därefter närvara vid en mottagning på Svenska ambassaden i samband med ishockey-VM där Tumba skulle berätta om ”sport for education”. Sedan var han tillbaka på is tillfälligt för att dela ut pris till matchens lirare Jonas Gustavsson efter Tre Kronors mirakelvändning från 2-5 till 6-5 mot USA.
Läs mer på:
www.worldgolfers.com
www.kidsumbrella.org
www.sportforeducation.org