Har du funderat på hur du verkligen skulle vilja leva på dina terasser eller i trädgården? Är lyckan så fullkomlig att det till och med finns en pool? Lediga lata dagar lika väl som de sköna timmarna efter arbetet bör användas med största vördnad för så komplett vila och återhämtning som möjligt. Trädgårdskribent Susanna Nevhage
e-post: info@susannasgardendesign.se
www.susannasgardendesign.se

De flesta av oss nordbor som rört oss söderut känner ju så klart extra mycket för solstrålarna när de värmer och vårdar våra frusna kroppar. Lederna som blir mjukare, huden vackrare med kloka mängder sol så klart samt energitillskottet med den ökade tillgången av D-vitamin. Jag står fortfarande själv inte ut med att sitta inne när solen skiner och det stäl – ler naturligtvis större krav på hur jag möblerar min utemiljö. Så här tänkte jag. När på dygnet är vi ute, jag och min man? Morgonkaffet i so – len är förmodligen det bästa sättet jag kan börja min dag på. Att sitta på någon liten caféstol är alldeles för hårt för min morgontrötta kropp som kräver en skön fåtölj.

En hörna i solen
Det gjorde det självklart att ha en liten hörna där solen når med två riktigt mysiga stolar och en kudde som kan bäras ut med koppen.

Arbetar jag hemifrån måste jag kunna alter – nera arbetsställning för att inte bli fullkomligt ledbruten. Ett ståbord är en självklarthet, vanligt bord och stolar men givetvis något att ligga på när det ska konsumeras lektyr i mäng – der. När kvällen närmar sig och solen går ner över bergen är utsikten lamslående och måste inmundigas stående då terassräcket är en mu – rad vägg i brösthöjd. Glaset med cava måste ju fortfarande kunna ställas någonstans och det lilla ståbordet får ytterligare en funktion. När natten rullar in och cavan utfört sin uppgift vill jag ju bara inta en horisontell ställning och titta på stjärnorna.

Annons

Ända sedan vi rörde oss söderut har jag drömt om att kunna sova bekvämt utomhus under riktigt varma sommarnätter. Alla som har legat en längre stund eller rent av somnat på en solstol är väl bekanta med dess hårda kanter och märkliga vinklingar. Saknaden efter en utomhusbädd var självklar. Många timmars funderande senare och med en klart begränsad budget i åtanke började jag skissa på en konstruktion på delvis återvunnet och delvis nytt material. Den skulle föra tankarna till ”tusen och en natt” med svajande himmel – stak som skuggar men även kan hålla myggen borta under småtimmarna. Ett ryggstöd med perfekt lutning som bara förstärks med många kuddar. Tillräcklig längd så man slipper ligga med fötterna utanför eller ha den hårda kan – ten på fotknölen. Bred nog för att kunna ha sin älskling bredvid utan att behöva ”hud mot hud klibbet” när det är 30 grader varmt.
En liknande konstruktion hittade jag på nätet för ca 4000 € dock inte med det utseendet och stilen jag var ute efter och det blev uppenbart att jag får snällt bygga den själv. Den perfekta kombinationen av nordisk enkelhet, det moderna i färgskalan och med en svag orientalisk touch då vi trots allt lever ett par stenkast från Marocko. Med dessa ledord började utmaningen att faktiskt utföra en hållfast konstruktion som klarar två vuxna men fortfarande behålla det slanka uttrycket. Det kan tilläggas att jag inte är utbildad möbelsnickare men älskar problemlösning och framförallt att skapa med händerna. Kanske var jag hantverkare i ett tidigare liv.

Detta blev iallafall resultatet efter tre dagars klurande, skruvande och sågande till grannarnas förtjusning… nyfikenheten var det dock ingen brist på! Kontakta mig gärna om du har funderingar kring din utemiljö, skräddarsydda lösningar är trots allt det jag brinner för. Följ mig på Instagram susannas_garden_design för en inblick i mitt liv som inspiratör, kreatör och cavadrickande ingenjör.