Upplev Spaniens hjärta och Spaniensvenskarnas huvudstad Madrid med den auktoriserade guiden Siv Ling och Svenska Magasinet. Den populära Madridresan återkommer hösten 2022 för trettonde gången. Vi besöker det vackra Kungliga slottet Aranjuez, även kallad Spaniens Versailles. I denna lummiga oas tillbringade spanska kungligheter sommarmånaderna under flera århundraden. Stadens kulturlandskap blev 2001 uppsatt på Unescos världsarvslista. Och så besöker vi mysiga Chinchon med det charmfulla oregelbundna torget med trevåningshusen med träbalkonger som omger Plaza Mayor. På torget är det tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är även känd för sin goda mat och fina likör ”Anis de Chinchon” som framställs här.

Program och text: Siv Ling

Besöka Spaniens vackra och spännande huvudstad Madrid är ett måste. Och hösten i Madrid är vacker. Här upplever du Spaniens historia bäst, här finns monumenten och museer, en outtömlig källa av sevärdheter. Museo del Prado fyllde 200 år 2019 och är ett av världens förnämsta konstgallerier, Museo Thyssen Bornemisza, med en av världens främsta privata konstsamlingar samt Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía med Picassos kända verk ”Guernica” är bara något av allt. Eller Palacio Real (Kungliga Slottet) med 2.200 rum är också värt ett besök.

Madrid är en fantastisk stad att bara flanera runt i. Vackra hus, breda avenyer, tapasbarer och folkliv. Här finns den vackra Retiro-parken och utmärkt shopping längs eleganta affärsgator.

Resans avskedslunch tar vi i Segovia, beläget på en klippa tusen meter över havet som omges av två floder. Varje epok har satt sina spår i Segovia, vilket gör den till en av de kulturminnesrikaste städerna med den romerska akvedukten. Det mest karakteristiska kulturminnesmärket och ett av romartidens mest storslagna byggnadsverk.

Förutom utflykten till Aranjuez och Chinchon som nämns ovan besöker vi även i år Valle de los Caidos och El Pardo-slottet som ligger i den vackra naturparken Monte el Pardo.

PROGRAM DAG FÖR DAG:
Dag 1. (fredag), Málaga-Madrid
Vi reser klockan 08.58 från Málagas tågstation Maria Zambrano med höghastighets-tåget AVE i upp till 300 km/h. Tåget är framme i Madrid cirka klockan 12. Vid framkomsten kör vi en panoramatur för att lära känna Madrid och vi passerar både Habsburgarnas och Bourbonernas Madrid. Därefter åker vi till hotell Ganivet, centralt beläget på calle ”Toledo (vid Puerta de Toledo).
För att lära känna gamla Madrid gör vi en gemensam promenad till fots till Plaza Mayor och Puerta del Sol.


På kvällen åker vi till en av Madrids anrika restauranger och lyssnar till tuna, studenter som sjunger och spelar. Huvudrätten är ugnstekt lamm. Efter middagen kör bussen oss tillbaka till hotell Ganivet.

Hotell Ganivet har en trevlig bar

Dag 2. (lördag), Madrid –Valle de los Caidos – El Pardo


Efter frukost på hotellet åker vi klockan 9 ca 50 km i nordvästlig riktning till Valle de los Caidos, (de stupades dal), monumentet som General Franco lät uppföra efter det spanska inbördeskriget till minne av krigets offer. Det sägs ligga över 40.000 soldater begravda i kryptan. Här låg General Franco begravd fram till 2019 och här ligger fortsatt José Antonio Primo de Rivera. Monumentet som ligger vid foten av Guadarramabergen har ett 150 meter högt kors i granit. Om basilikan är öppen går vi in och ser bl a de vackra gobelängerna (originalen från 1500-talet).

Från Valle de Los Caidos fortsätter vi till den lilla byn el Pardo som ligger 7 km från Madrid. El Pardo är en liten by med endast ca 3.500 invånare och ligger vid Monte el Pardo, ett stort naturskyddsområde med bland annar stora ekskogar. Detta var tidigare ett jaktreservat för de spanska kungarna och det första jaktslottet byggdes redan på 1400-talet. Sedan dess har slottet genomgått kontinuerliga ombyggnader under århundradena och fick sin nuvarande form först under kung Alfonso XIII:s regering i början av 1900-talet.
Slottet var också residens åt General Francisco Franco fram till hans död 1975. I vår tid används slottet som gästbostad vid utländska stasbesök. Bland annat har det svenska kungaparet vistats här vid ett antal tillfällen. När det inte är stadsbesök är slottet öppet för allmänheten och vi kan göra en rundvandring i slottet.
Vi är tillbaka i Madrid vid lunchdags, eftermiddagen och kvällen fri i Madrid.

Dag 3. (söndag) Madrid – Aranjuez – Chinchon – Madrid


Efter frukost på hotellet åker vi klockan 9 söderut till Aranjuez, även kallad Spaniens Versailles. Med sina vackra parkanläggningar är det ett populärt utflyktsmål för Madridborna. Vi gör en rundvandring i slottet som har bebotts både av Habsburgska och Bourbonska kungligheter, framför allt under sommarmånaderna. Slottet är gudomligt – ett palats som fallit alla spanska kungligheter i smaken och användes flitigt fram till mitten av 1800-talet då de upphörde med att utnyttja slottet och idag är det ett museum.
Slottet började byggas på 1500-talet under Filip den II, och färdigställdes på 1700-talet då det fick mycket av den franska pampigheten i sin inredning. Slottet har en stor patio, med alla sidor mot trädgårdar. De vackra trädgårdarna, vattendammarna och fontänerna pryder Aranjuez omgivning som också var populära jaktmarker för de spanska kungarna.
Många har kanske hört talas om Joaquín Rodrigos berömda gitarrkonsert ”Concierto de Aranjuez”.


Från Aranjuez åker vi till Chinchon, provinsens mest pittoreska stad med sitt Plaza Mayor från 1500-talet är typiskt kastilianskt med portiker och en fabulöst teatralisk stämning. På det här torget har man stadens tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är känt för sin goda mat och anislikören som framställs här och staden är ett populärt utflyktmål för Madridborna på söndagar. Vi äter dagens gemensamma lunch (ingår) i Chinchon innan vi åker tillbaka till Madrid. Eftermiddagen och kvällen fri i Madrid.

Dag 4. (måndag) Madrid – Segovia – Madrid – Málaga
Efter frukost på hotellet åker vi klockan 08.30 norrut till Segovia (ca 90 km). Segovia har ett uppseendeväckande läge. Den gamla staden ligger högt på ett klipputsprång och omges av två floder. Segovia jämförs ofta med ett skepp, längst ut på den skarpa klippspetsen ligger Álcazar som ett sagoslott. Borgen har varit skådeplats för många viktiga historiska händelser.

Den romerska akvedukten är ett av världens bäst bevarade romerska byggnadsverk. Denna imponerande anläggning är byggd av stora granitstenar utan murbruk. Den var fortfarande i bruk under 1800-talet och förde vatten från Fuenfrábergen till Segovia, en sträcka på 17 km. Akvedukten har 119 mäktiga bågar, upp till 28 m höga, och är 728 m lång.
I Segovia har vi den sista genomsamma lunchen med spädgris som huvudrätt, innan vi åker tillbaka till Madrid och Atochastationen för att ta tåget till Malaga. AVE tåget avgår kl 18.30 och anländer Malaga kl 20.55.

Pris:
Pris från Málaga: 720 euro per person i dubbelrum, min 30 pax. Från Madrid 625 euro.
Enkelrumstillägg: 135 euro

OBS ! Inbetalning ska göras till resebyrån Ruta Solar,

I priset ingår: AVE-tåget, Málaga-Madrid-Málaga, tre nätter på centralt beläget hotell med frukost, auktoriserad guide, (Siv Ling) under hela resan, buss med luftkonditionering på de ovan nämnda utflykterna, entré till El Pardoslottet, entree till Valle de los Caidos, heldagsutflykt till Aranjuez och Chinchon med lunch, festmiddag med ugnstekt lamm första kvällen i Madrid och lunch med spädgris i Segovia sista dagen.

Frågor och anmälan till Siv Ling som har lagt upp programmet och skrivit texten, på +34 609 577 162, e-post: guidesiv@gmail.com.