Antalet husbilar växer och intresset med att sköta sig själv har ökat under covid-19-pandemin. Men flera kommuner väljer nu att begränsa fricampingen. Och bland husbilsturisterna finns det en viss förståelse.
Det beskrivs som idealet att likt snigeln ha med huset och som klimatflykting lämna den mörka och kalla årstiden i Norden för att dra söderut. Vid årsskiftet 2020/2021 fanns det 108.518 inregistrerade husbilar i Sverige. Det finns siffror som visar att försäljningen av husbilar ökade med 80 procent från 2020 till 2021.

Fuengirola kommun har öppnat en gatubrunn för ”toalettömning”
En hel del husbilar alltså. Och den som blickar ut över Spaniens kuster kan se utvecklingen. Här finns husbilar registrerade i Tyskland, Frankrike, Belgien, Holland och Sverige samt övriga nordiska länder.
Åter andra väljer att hyra husbil i Spanien. Under högsäsong, från juli till september, varierar det genomsnittliga priset mellan 150 och 190 euro per dag, vilket sjunker till mellan 90 och 150 euro under resten av året.
Fricampa
Jag har själv många gånger drömt om en husbil för att åka runt bland Spaniens vingårdar. Fricampa är ett bra sätt att komma nära naturen och kusterna.
Det finns gott om ställplatser i Spanien och husbilsturister hittar dem via appen CamperContact.
”Det går bra att fricampa på många ställen i södra Spanien” läser jag i ett forum på nätet innan jag väljer att besöka en populär parkering för husbilar i Fuengirola.
Här är det gott om husbilar. De står parkerade som ”sillar” på den östra delen av det som i folkmun kallas feriaplatsen. Det är olika nationaliteter och en hel del nordbor. Någon gräns för hur länge de får stå tycks inte finnas.
Fuengirola är en ”snäll” kommun, får jag veta. ”Det kostar inte ett öre”. Enligt ett obekräftat uttalande ska borgmästaren Ana Mula ha sagt att ”här kör vi inte bort husbilar”.
Det gör Mijas kommun. I La Cala mellan Fuengirola och Marbella gör lokalpolisen insatser då och då. Husbilarna lämnar platsen. Några tar till paseon i Torremolinos eller till feriaplatsen nära Palomaparken i Arroyo de la Miel i Benalmádena. För att sedan återvända till La Cala de Mijas.

Ett 50-tal husbilar trängs på en del av feriaplatsen i Fuengirola
Husbilsägarna på feriaplatsen i Fuengirola vill inte vara med på bild eller bli citerade. De är finländare, danskar och svenskar. Alla trivs utmärkt. Bo centralt i Fuengirola under semestervistelsen. Och gratis.
En del kan tänka sig att betala 3 eller 4 euro om dagen. Men inte 20 euro på en camping. Vi behöver inte deras tjänster. Min husbil har vatten, solpanel, och skräpet slänger jag i containrar, säger en ägare.
”Packade sillar”
– Det är väl inte direkt schysst att stå här under lång tid samtidigt som en camping mellan Fuengirola och Mijas har slagit igen på grund av brist på besökare.
Kurt och Rosita Rylander från Ulricehamn har tidigare varit husbilsturister i Fuengirola. Numera hyr de lägenhet.
– Vi har besökt Fuengirola i 15 år. Tidigare med husbil under flera månader. Vi tycker bilarna står för tätt, menar Kurt.
Vid en auktoriserad camping ska det vara minst fyra meter mellan husbilar. På feriaplatsen står de som ”packade sillar”. Husbilarna är utrustade med gastuber vilket är en orsak till kravet med avstånd på fyra meter vid campingar. Det är en säkerhetsåtgärd i händelse av brand.
-Man vågar inte tänka tanken vad som skulle kunna inträffa här, säger Kurt och pekar på ett 50-tal husbilar som trängs på en liten yta.
”Toalettömma”
Vid en gul mur har kommunen öppnat en gatubrunn där husbilsägarna kan ”toalettömma” eller hälla ut ”gråvattnet”. Det tyder på ett visst ”grönt ljus” att det är tillåtet att stå med husbilen under längre tid. Fordonen är utrustade med solceller på taken och löser på så sätt elbehovet.
Andra har ett mindre elverk som drivs på diesel eller bensin. En del låter motorn gå på tomgång för att ladda batterierna.
– Vi blev bara bortkörda härifrån i samband med ferian och någon matfestival. I övrigt stod vi kvar här under flera veckor, berättar Kurt.

La Cala de Mijas. Minst ett 60-tal husbilar står uppradade där det normalt är marknad. Med utplacerade solstolar och bouleklot som rullar.
Det är trivsel och glada skratt bland Fuengirolas husbilsturister. De hjälps åt med praktiska saker och det är lätt att bli en i gänget. En dansk husbilsägare berättar att han sålde huset i Torrenueva i Mijas Costa för att istället köpa husbil.
– Ingen trädgård som behöver vatten och skötsel. Vi trivs så bra här. Vi anmäler oss till polisen att nu parkerar vi här…
Men frågan om man får fricampa i Spanien hänger fortsatt i luften. Bara du sätter ut en stol så är det camping. Och det placeras både stolar, bord och torkstreck utanför husbilarna i Fuengirola.
Begränsar
Spanska medier har den senaste tiden berättat om allt fler kommuner som begränsar fricampingen. Och husbilsturisterna är inte överraskade. På en webbplats för husbilsägare läser jag att ”ska vi vara ärliga är vi inte förvånade”. ”Att fricampa kan vara underbart, men det måste göras med respekt och försiktighet, annars kommer möjligheten försvinna överallt”.
I Torrevieja på Costa Blanca har myndigheterna vidtagit åtgärder genom att ställa upp staket längs La Mata-stranden för att begränsa den okontrollerade parkeringen av husbilar.
Som vi har konstaterat så ökar antalet husbilsresenärer i Spanien. Det gör att myndigheterna stramar upp regler. I Spanien är det inte tillåtet att fricampa på stränder, naturskyddade områden eller där det finns förbudsskyltar.

En plats i solen. Ett stenkast från strand och hav i Torremolinos
Ifjol tog Málaga kommun beslutet att husbilar får stå högst 72 timmar vid stranden Sacaba. Det gjorde att fricamparna sökte sig till andra platser som parkeringen vid sporthallen Martín Carpena.
Men i februari utvidgade Málaga kommunen beslutet till att förbjuda övernattsparkering vid sporthallen. Området var fram till då översvämmat av 300 husbilar varav flera tält. Numera är det förbjudet att parkera för övernattning från midnatt till klockan 9.
Men det finns kommuner där det är tillåtet att parkera husbilen. Och det är även tillåtet att sova, laga mat eller öppna en taklucka i fordonet. Men att fälla ut stödben, tömma vatten eller avlopp, ställa ut bord och stolar, fälla ut markisen, då blir det rött kort, om inte de lokala myndigheterna ser mellan fingrarna.
Diskar i strandduschen
I La Herradura i Almuñécar kommun på Costa Tropical har husbilar som ockuperar parkeringsplatser under lång tid blivit ett stort problem. Det menar företagare och strandrestauranger som vill se bättre kontroll för att få stopp på fricamping vilket skadar auktoriserade campingplatser.
Under en helg var det 47 husbilar uppställda längs paseon i det lilla samhället La Herradura. Det skapar problem för butikers kunder som har svårt att hitta parkeringsplatser. Det blir ingen naturlig cirkulation.
Även oppositionen var kritisk.
– Det saknas lokalpoliser som övervakar situationen och det tycks inte finns någon vilja från kommunstyrelsens sida att göra något. I stället samtycker de till husbilar står uppställda under flera dagar med dörrar och fönster öppna. Ägarna ställer upp bord och strandstolar på stranden eller vid husbilen på strandpromenaden. De har husdjur och gör sig av med sitt smutsiga vatten på stranden och de duschar, tvättar och diskar i allmänhetens duschar, säger Rocío Palacios, talesperson för socialisterna.
– Husbilsturister ska självklart vara välkomna men som det nu är skadas kommunens turistbild.
Lokalpolisen
Efter protester blev det reaktioner. Vice borgmästaren Juan José Ruiz Joya med ansvar för La Herradura meddelade att situationen med husbilar ska regleras.
– Från nu ska den lokala polisen reglera området närmast stranden som är förbjudet för långtidsparkering och camping, säger Ruiz Joya och tillägger:
– Vi har inget emot husbilsturism men det får inte orsaka irritation.
Även i andra kustkommuner på Costa Tropical har det rapporterats om problem vilket har gjort att Motril satt upp förbudsskyltar nära stränder. I Salobreña försöker kommunen lösa det genom att reglera det med fler husbilsplatser på avsedda platser.
Optimistisk campingbransch
Med covid-19-pandemin har intresset ökat för camping. När siffrorna över turiståret 2021 nyligen presenterades så hade campingplatser fler spanska besökare under 2021 jämfört med 2019, en ökning med 8,4 procent.
Hur det blir till sommaren 2022 återstår att se. Men ifjol var de 34 campingarna i Málagaprovinsen välfyllda i juli och augusti. Under nuvarande vinterhalvår har anläggningarna redovisat samma besökssiffror som före pandemin.
Covid-19-pandemin har gjort att intresset för camping ökat. Málagaprovinsens campingplatser var den stora vinnaren sommaren 2021.
Totalt finns det 17.000 platser vid campingar och 3.500 bungalows. Besökssiffrorna från andra halvan av juli till sista augusti överträffade siffrorna för samma period före pandemin, säger presidenten för Asociación de Empresarios de Camping de la Costa del Sol, Emilio Domingo som också är ansvarig för camping Valle-Niza.
Branschen är optimistisk inför fortsättningen efter en välfylld vintersäsong.
Pandemin har fått många familjer och yngre människor att välja platser med stora utomhusutrymmen som campingar. Runt 20 procent av gästerna i somras hade inte tidigare provat på campinglivet.
Campingarna är glada för att myndigheterna styr upp verksamheten med uppställningsplatser. De är inte emot att det finns uppställningsplatser där husbilar kan stå en kortare tid
– Vi är inte emot husbilsägare som följer bestämmelserna som reglerar verksamheten då vårt mål är att främja kvalitetsturism. Det målet uppnås genom att respektera lagar, säkerhet och renhållning, säger Emilio Domingo.
Fakta/Campingar på Solkusten
Från Nerja till Manilva är det cirka 170 kilometer. Och det finns ett dussintal fina campingar med närhet till strand och hav.
Camping Almayate-Costa
Ligger vid kilometerplats 267 längs gamla Nacional 340 mellan strand och jordbruksmark i Axarquía. Campingen har direkt anslutning till stranden och här finns även bungalows att hyra för 4 eller 6 personer. Det arrangeras zumba, pilates, bågskytte och vattengymnastik.
Camping Cabopino, Marbella
Tio minuters promenad till stranden Cabopino, Artolas sanddyner, fritidshamn och golfbana. Här finns bungalows och mobila hus att hyra för två till åtta personer. Det är grönt och vackert med fin vegetation. Och ytor på mellan 60 till 90 kvadratmeter för att parkera husbilen.
Camping Laguna Playa
20.000 kvadratmeter stor camping med 143 platser på mellan 25 till 70 kvadratmeter. Bungalows att hyra för 4 och 6 personer. Pool för både vuxna och minderåriga. Restaurang och livsmedelsbutik. Nära till stranden i Torre del Mar.
Camping El Pino, Torrox Costa
Det sägs att Torrox Costa har Europas bästa klimat. Camping El Pino ligger bara en kilometer från stranden. Här finns också 47 bungalows för 2, 4, 5 eller 6 personer och upp till 382 ställplatser på mellan 60 till 100 kvadratmeter. Här växer avokadoträd och andra tropiska växter typiska för Axarquía.
Camping La Buganvilla, Marbella
Camping La Buganvilla är av familjekaraktär med fina möjligheter för de med barn. Promenadavstånd till stranden. Två pooler, bar- och restaurang. Mindre timmerhus till uthyrning vissa med två våningar.
Camping Valle-Niza
En mindre camping nära havet i Benajarafe öster om Málaga som är populär bland campare med husbil och tält.
Camping Torremolinos
Mellan Málaga (7 km) och Torremolinos (2 km) och 200 meter till pendeltåg och lokalbuss samt fyra kilometer till flygplatsen. Eukalyptusträd och asfalterade vägar. 700 meter till stranden.