Svensk medias bevakning av den svenske monarken Carl XVI Gustaf är ett lågvattenmärke till journalistik. Något liknande mediedrev skulle aldrig gå i Spanien. Det menar Carmen Villar Mir de Berg, Sverigekorrespondent för den spanska dagstidningen ABC Av Ola Josefsson
-Jag skulle vilja påstå att det är ansvarslöst. De borde inte ta upp det, i stället tjänar kvällspressen pengar på att sätta kungen på ettan, säger Carmen Villar Mir de Berg som är den spanska dagstidningen ABC:s korrespondent i Norden sedan 20 år.
-Det förvånar mig att folk med hög kultur läser sådana saker och tycker det är spännande, jag tycker det är konstigt.
Skriverierna om den svenska kungen Hans Majestät Konungen Carl XVI Gustafs eventuella förehavanden har varit en lång följetong i svensk media under försommaren och den lär fortsätta. Flera utlandssvenskar som Svenska Magasinet har talat med har svårt att förstå mediedrevet i Sverige mot det svenska kungahuset.
Även spanska journalister har svårt för den brist på värdighet som svensk kvällspress visar.
-Jag har reagerat mycket negativt på skriverierna i svensk media. Jag har personligen tagit avstånd helt från detta och har överhuvudtaget inte lämnat några texter till ABC:s redaktion i Madrid.
Det är svårt att veta vad som är sant eller inte, det hände för flera år sedan. Enligt Carmen Villar Mir de Berg är det inte värdigt att behandla ett lands statschef på ett sådant sätt.
-En liknande granskning skulle aldrig hända i Spanien, varken i El Mundo, El Pais eller någon annan dagstidning. Samtidigt har vi ingen kvällspress i Spanien.
-Gemensamt för spansk media är att vi har stor respekt för kungahuset. Vi berättar om vad som händer ur en saklig synpunkt utan att ge några spekulationer.
Carmen Villar Mir de Berg är dock inte emot att ett kungahus granskas och bevakas, och hon tar ett exempel.
-Jag har skrivit om drottning Silvia och om drottningens egna undersökningar kring hennes far om han var nazist. Den svenska drottningen letar efter bevis om hennes far hade några nazistanknytningar.
-Dessa skriverier berör inte henne privat, det handlar inte om påståenden som märker drottning Silvia. Drottningen vill bara veta om hennes far hade nazistanknytningar, om det är sant eller inte. Hon önskar helt enkelt få veta sanningen. Hon vill själv ta reda på fakta och har inlett en undersökning genom att resa till Brasilien.
ABC uppger att drottningens undersökning ska vara slutförd till hösten och offentliggöras. Enligt en bok ska drottningens far, Carl August Walter Sommerlath, haft kontakter med det tyska Nationalsocialistiska Arbetarpartiet under sin tid som förmögen industriman i Sydamerika. Dessa kontakter skulle ha pågått under tre decennier.
Det ska tilläggas att ABC inte har underlåtit att rapportera om mediedrevet mot den svenske kungen i form av korta notiser från nyhetsbyråer som AFP, EFE och TT.
Här i Spanien är Juan Carlos de Borbón kung och därmed statschef för hela Spanien. Så proklamerades det den 22 november 1975 efter att Francisco Franco hade somnat in i döden två dagar tidigare. Juan Carlos besteg tronen som den legitima arvtagaren från huset Borbón vars senaste krona hade suttit på Juan Carlos farfar, Alfonso XIII 1931.
I testamentet som Francisco Franco lämnade efter sig framkom det att hans sista vilja var att Juan Carlos skulle krönas till kung efter hans död. Franco uppmanade alla spanjorer via testamentet att stödja kungen.
Idag sitter Don Juan Carlos säkert på tronen och röner stor popularitet hos befolkningen. Faktum är att Juan Carlos röner betydligt större popularitet jämfört med någon av de demokratiskt folkvalda politikerna.
Juan Carlos intåg var dock ingen enkel match. Förra sommaren avled Carlos Hugo de Borbón, en carlist som strävade efter den spanska kronan. De främsta rivalerna till kung Juan Carlos var hans egen far och kusin.
När monarkin skulle återinföras i Spanien stod den äldsta sonen till Alfonso XIII och Victoria Eugenia de Brattenberg först i ordningen. Hans namn var Alfonso men han gav upp sina rättigheter till den spanska tronen när han lät gifta sig med en kubanska.
Nästa person på listan var Jaime som dock var dövstum. Han blev övertalad av sin far att avsäga sig rätten till tronen. Den dövstumme Jaime som tidigare avsagt sig tronen ångrade sig senare och försökte få tillbaka sina rättigheter som rättmätig tronföljare något som han inte lyckades med.
I stället gick turordningen till Juan, nuvarande kungens far. Men Spanien tidigare statschef Franco gillade inte Don Juan som motvilligt lämnade över stafettpinnen till den spanska tronen till sonen Juan Carlos.
Den dövstumme Jaimes son Alfonso hoppades på den spanska tronen och gifte sig senare med Francos äldsta barnbarn Carmen Martínez Bordiu. Alfonso hoppades att Franco en dag skulle införa monarkin och att han själv skulle få bestiga den spanska tronen. Så blev det inte. Franco hoppade över en generation, och utnämna Juan Carlos till efterträdare och 1969 utsågs Juan Carlos officiellt till prins av Spanien.
Men det finns ett antal personer ytterligare som gör anspråk på den spanska tronen. Alfonso som hade gift sig med Francos barnbarn avled vid en skidolycka i Beaver Creek i Colorado den 30 januari 1989. Han son Luis Alfonso tror sig behålla traditionen som berättigad tronarvinge.
Prins Carlos Hugo de Borbón-Parma, från grenen carlister, sa 1978 att han inte hade några ambitioner att bli kung i Spanien. Men efter hans död sommaren 2010 framkom det i testamentet att sonen Carlos Javier de Borbón-Parma och alla hans ättlingar ärver den lagliga rätten till Spaniens tron.
Det skulle rent teoretiskt finnas ytterligare en kandidat; Felipe Juan Froilán, prinsessan Elenas äldsta son. Lagen om adelstitlar, Ley de Títulos Nobiliarios, har förändrats för att inte diskriminera kvinnor. Samma förändring kan komma till stånd då det gäller successionsordningen över den spanska tronföljden. I nuläget skulle en gren från Elena endast kunna inta tronen genom äldsta sonen Felipe Juan Froilán.
När kung Don Juan Carlos I inte har varit i stånd att närvara vid officiella sammanhang, som när han tog bort en godartad knöl i lungan ifjol, så trädde kronprins Felipe in i Juan Carlos ställe.
Om det blir dottern Leonor som kommer att efterträda sin far, nuvarande kronprins Felipe i framtiden återstår att se. I nuläget krävs en författningsändring eftersom successionsordningen prioriterar en man men hindrar en kvinna från att bestiga tronen.
-Än så länge gäller det att det är sonen som efterträder den spanska kungen. Felipe efterträder sin far, kung Juan Carlos. I nuläget har Felipe och Letizia två döttrar som alltså inte skulle kunna efterträda Felipe, säger Carmen Villar Mir de Berg vid den spanska dagstidningen ABC.
-Jag tror att de kommer att avvakta och se om det blir fler barn. Om det inte blir en son kommer vi med all säkerhet att se en förändring till att även en kvinna kan bestiga den spanska tronen.