Spansk arbetsmarknad har överraskat

av | nov 11, 2014 | Artiklar, Ekonomi, November 2014

I skrivande stund har vi de senaste dagarna sett hur globala aktiemarknader har fallit. Oron har drivits av lägre BNP-prognoser från IMF, spekulationer om prematura räntehöjningar från FED, deflationsrisk i EMU, Merkels ovilja att spendera, het kinesisk fastighetsmarknad, samt geopolitiska risker. Av Ruben Larsen, Haga Kapital
e-post: ruben@hagakapital.se

Mot den bakgrunden vill jag lyfta fram några faktorer som fått orättvist liten uppmärksamhet. Styrkan hos amerikanska hushåll är solid. Enligt statistik från FED använder ett amerikanskt hushåll 9,94% av sin inkomst för att finansiera sin skuldsättning. Detta är lägsta nivån sedan 1980. Arbetslösheten är på 5,9%, antalet långtids-arbetslösa de senaste 12 månaderna har minskat med 27 %, senaste data för jobless claims var lägsta nivån på 14 år. Problemlån har kommit ned från ca 5,4% 2009 till 0,88% i september 2014 (det historiska genomsnittet är 2,46%).

Oljepriset har fallit kraftigt sedan i våras vilket betyder lägre kostnader för hushåll, företag och stater. US consumer sentiment är på 84,6 nu i september, det är upp från 55,3 i november 2008 (historisk snitt 71,68).

Låt oss fortsätta med sydeuropeiska länder. Dessa börjar få betalt för tuffa reformpaket.
Spansk arbetsmarknad har överraskat på uppsidan. Antalet personer i arbete har ökat från 16 634 700 till 17 353 000 mellan Q1 2013 och Q2 2014 vilket betyder 718 300 fler personer i jobb på 18 månader.
Andra kvartalet i år överraskade BNP-tillväxten på uppsidan med 1,2%. Vi ser historiskt höga exportnivåer. Även inhemsk konsumtion ökar. Både problemlånen och hushållens skuldsättning har minskat. Konfidenindikatorerna är tillbaks på nivåer vi såg innan krisen. Fastighetsmarknaden har lossnat, målen för budgetunderskottet är inom räckhåll och investeringarna ökar. Listan skulle kunna göras lång.
En viktig observation är att bankutlåningen till hushåll och små företag efter många år har slutat krympa. Flera banker rapporterar om lättare krav vid kreditgivning och en ökad efterfrågan på lån, som i sin tur leder till ökade investeringar.

Behovet för strukturella reformer är fortfarande stort trots att många redan är implementerade och fler är på väg. Både reformvilja och -tryck är överraskande uthålliga och sannolikt kommer vi att få se mer reformer i takt med att resultaten av genomförda reformer blir synbara och hushållens förtroende vänder tillbaks.
I ett kort perspektiv är det sannolikt att inflationstakten inom EMU kommer att bromsa ytterligare. Lägre inflationstakt kommer att tvinga ECB till att börja köpa statsobligationer för att tillföra likviditet i marknaden.
”Risken att göra för lite överväger risken att göra för mycket” som Mario Draghi uttryckte det i Jackson Hole den 22 augusti.

Konjunkturen har bottnat ur och trots stora utmaningar som låg inflation inom EMU kommer vi se en global återhämtning. Den drivs av ökad konsumtion från starka hushåll och av en mindre restriktiv kreditgivning som leder till ökade investeringar.

I takt med att sentimentet förbättras hos hushåll och företag kommer nog BNP-tillväxttakten snarare överraska på uppsidan än på nedsidan
Snabbast kommer utvecklingen vara i länder som har ett omfattande reformarbete bakom sig.
Haga Kapital kommer under hösten anordna seminarier på solkusten med fokus på lågriskplaceringar, samt det rådande makroläget ur ett globalt perspektiv. Vi kommer också att göra en fokuserad presentation på Spanien.

Maila eller ring oss för information om när vi är på din ort.

Soliga Hälsningar

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!