Dödsmisshandeln i samband med en allsvensk fotbollsmatch i Helsingborg våren 2014 följdes upp med ytterligare en dödsmisshandel i Madrid då ”ultras” eller extrema supporterklubbar hos Atlético och Deportivo de la Coruña drabbade samman. När man i Sverige velar efter varje uppgörelse mellan supportrar, tar Spanien itu med problemet och ämnet debatteras i kongressen. Av Ola Josefsson

Vänsterextremister och högerextremister har tagit sig in på fotbollsarenorna i Spanien. Fotbollen har blivit en scen där ideologier saluförs.
”Dagen när jag dör vill jag att min kista ska vara målad i blå-vitt precis som mitt hjärta”.
Den kända texten från en kampsång följde Francisco José Romero Taboada, känd under smeknamnet ”Jimmy”, när han begravdes efter att ha blivit misshandlad till döds inför en fotbollsmatch.
”Jimmy” tillhörde den våldsamma vänsterextrema rörelsen Los Suaves som är en del av supporterklubben Riazor Blues. De drabbade samman med supportrar ur högerextrema Frente Atlético nära floden Manzanares i Madrid.
På platsen har någon skrivit: ”Här mördades Francisco J. Romero. Vi ska varken glömma eller förlåta”.

Nu vidtar den spanska regeringen kraftfulla åtgärder mot supportrar som uppträder som intoleranta fanatiker. Politiskt våld hör inte hemma varken i supporterklubbar eller på fotbollsplanen.
För att förhindra att händelsen i Madrid den 30 november upprepas kräver regeringen ett aktivt samarbete med klubbarna.

Det var brister i informationen mellan säkerhetsansvariga inom supporterklubbarna som orsakade att supportern ”Jimmy”, misshandlades till döds i Madrid. Det säger Spaniens statssekreterare inom säkerhet och idrott, Francisco Martínez, respektive Miguel Cardenal.

Supporterklubbar till Deportivo de la Coruña och Atlético de Madrid har säkerhetsansvariga som ska informera polisen om eventuella högriskmatcher och supportrarnas planerade möten. Informationen till polisen uteblev inför den 30 november då flera supportergäng planerade en uppgörelse tidigt på söndagsmorgonen nära stadion Vicente Calderón i Madrid.
– Det blir svårt för polisen att göra sitt jobb om inte informationen går fram, säger Francisco Martínez som tillägger att Deportivo de la Coruña inte informerade om vilka planer den extrema supportklubben Riazor Blues hade.

Spaniens idrottsminister José Ignacio Wert förtydligar regeringens åtgärder med att det inte bara handlar om att bekämpa fysiskt våld inom fotbollen, även ”våldssymboler och rasistiska eller främlingsfientliga uttryck” ska bort från arenorna.

I en radiointervju för RNE sa idrottsministern nyligen:
– Jag är medveten om att fotboll inte är tennis eller golf. Fotboll spelas på en stadion med 90.000 personer som hörs ständigt. Men arenan är ingen plats som uppmuntrar till rasistiska och främlingsfientlig budskap. Det ska vara rent spel, inte bara på plan utan även på läktarna.
Esteban Ibarra är president i rörelsen mot intolerans (Movimiento contra la Intolerancia) och han beskriver tillståndet som en cancersvulst.
”Fotboll genererar inte våld. Det är våldet som har introducerats i fotbollen med ideologier som infiltrerar”.

Regeringen vill också få stopp på alla förolämpningar i hejaramsor som haglar från läktarplats på de spanska arenorna.
”Det sunda förnuftet säger att även det verbala våldet ska sanktioneras” säger Miguel Cardenal.

Därför har LFP (Liga de Fútbol Profesional) fördömt och anmält Real Madrid, Barcelona, Deportivo, Rayo Vallecano och Granada för förolämpningar som hördes från publiken under den 14:e omgången. Klubbar kommer att bötfällas när publikens hejaramsor innehåller ärekränkande, nedsättande, rasistiska eller främlingsfientlig ord.
LFP har redan anmält Real Madrid där publiken har skrikit ”Horan Barça, horan Katalonien”. Rayo Vallecano bötfälls efter att publiken ropat ”Atlético-skit”, ”Frente Atlético, mördare” med mera, med mera.

Statssekreteraren för idrott, Miguel Cardenal, fick frågan i kongressen var gränsen för förolämpning går.
”Det är en helt oacceptabelt med förolämpningar. Vem som helst med lite sunt förnuft vet vad som är kränkande eller inte. Problemet är inte var gränsen går. De disciplinära organen och kommittéerna kommer att tillämpa sunt förnuft”.

Det finns en beslutsamhet i Spanien att ta tag i problemet med våld och förolämpningar på idrottsarenor. Tidigare har glåpord tolererats.
”Nu ses det verbala våldet som tröskeln till fysiskt våld. Det verbala våldet måste utrotas från samhället” säger Francisco Martínez, statssekreteraren inom säkerhet.
Källor: Supporterklubbars webbplatser, Dagstidningen ABC, El Pais, Diario SUR och Mundo Deportivo.