Makt och korruption går hand i hand. I Spanien försvinner miljarder euro årligen. Spanien och Sverige skiljer sig åt här.

Ta detta med Tobleroneaffären när det kom till allmänhetens kännedom att S-politikern Mona Sahlin använt statens kontokort för privata utlägg.

Hon valde att avgå.

Så är det inte i Spanien med korruptionsskandaler som duggar tätt. Det gäller inte inköp av någon enstaka chokladbit. Det handlar om inköp av munskydd från Kina under pandemin.

Jag ler en aning åt att just munskydd har seglat upp som en vara kopplad till nya skandaler i Spanien. Under covid-19-pandemin var det väldigt mycket munskyddskrav i Spanien.

Det var upplagt för en fortsättning på ämnet munskydd med tanke på storaffärer där regeringar, både nationellt och regionalt, gjorde gigantiska uppköp av munskydd till uppblåsta priser.

Någon eller några har håvat in pengar och gjort sig en rejäl hacka.

Det räcker inte med en amnestilag som frikänner både dömda och brottsmisstänka katalanska separatister. Korruptionsfallen fortsätter i Spanien som på årets korruptionsindex från Transparency International ligger på plats 36 precis som ifjol. Det ska noteras att Sverige har fallit på listan och ligger på sjätte plats.

Spanien skakas av nya korruptionshärvor som når in i kongressen och regionregeringar. Den tidigare transportministern José Luis Ábalos fick nyligen sparken från PSOE, men har inte lämnat sin plats i kongressen där han fortsätter som politisk vilde.

Francina Armengol, tidigare regionpresident på Balearerna, numera talman i kongressen har ställts till svars för att inte ha krävt en återbetalning när munskydd till ett värde av 3,7 miljoner euro – som kom från dem som nu utreds – visade sig vara av fel typ. Munskydden betalades med EU-medel och ligger helt oanvända i ett lager.

Det gick inte många timmar till nästa munskyddsskandal briserade. Det gällde pojkvännen till Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso som ska ha tjänat nära två miljoner euro (!) på försäljning av munskydd. Han är även misstänkt för grova skattebrott och kryddade fakturor.

En del av pengarna som pojkvännen håvade in från ”affären” ska ha gått till köpet av en miljonlägenhet där paret numera bor.

Senaste åren har nystartade partier som Ciudadanos, Podemos, Vox och Sumar uppstått. Som ett alternativ till de stora elefanterna PSOE och PP som kännetecknats av våra dagars politik. Kleptokrati handlar om att roffa åt sig så mycket man kan på så kort tid som möjligt medan man sitter vid makten.

Men vad har hänt med Ciudadanos? De har försvunnit. Podemos har slutat växa och kvar finns en spillra efter konflikten och splittringen med vänsteralliansen Sumar. Även Vox har fått se stödet svika.

Jag kunde själv studera på nära håll under flera år hur en person som stod på en kommunal vallista åt Partido Popular hanterade en ”kassa B” år efter år. Det var inget konstigt med det. Så fungerar det i Spanien.

Maktmissbruket smittar av sig på kommande generationer. Korruptionen lär bestå. Ständiga korruptionsfall kopplade till PSOE och PP gör att den ene eller den andra flyger i taket när nya ”affärer” avslöjas.

Aldrig någonsin i modern tid har sprickan varit bredare och djupare bland landets politiker med ett tonläge som aldrig har varit mer öronbedövande än just nu.

Den 23 mars 2024 var det tio år sedan som Adolfo Suarez avled. En av landets främsta politiker vid övergången, transicion, till demokrati. Suarez sa vid ett tillfälle:

”Jag skulle uppskatta att ni alltid söker det som förenar er och att ni sansat och med rättvisan i sinnet samtalar om det som skiljer er åt.” Klocka ord.

Även om torka, enligt en färsk undersökning, har seglat upp som det största bekymret för Málagaprovinsens invånare så anses politikerklassen vara landets största problem på nationell nivå. Nära hälften av spanjorerna anser att huvudproblemet i allmänhet är politiken följt av arbetslöshet och brist på bostäder.

Politik, fotboll och pengar går hand i hand. Ibland sägs det att fotboll även är religion.

I mars gjorde polisen tillslag mot flera tidigare fotbollstoppar misstänkta för korruption, penningtvätt, påstådda oegentligheter i samband med att Saudiarabien arrangerat spanska supercupen och saftiga provisioner som har utbetalats.

Precis som i politiken så stinker det i spanska fotbollsförbundet och det skulle behöva vädras ut.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.