I och med händelsen i Bryssel 16 oktober vaknade vi upp till en ny svensk verklighet.

Det gick bara ett dygn efter att Lassoued hade dödat två svenskar till att beskedet från Utrikesdepartementet kom att utlandssvenskar ombads iaktta ökad försiktighet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.

Vi behöver öppna ögonen och skydda oss bättre. Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är förhöjd.

En radikaliserad Abdesalem Lassoued skrek ”Allahu akbar” och dödade. Lassoued var känd hos polisen sedan tidigare. Han dömdes till grovt narkotikabrott i Sverige och uppges ha varit aggressiv under tiden i fängelset.

Annons

Det belgiska rättsväsendet å sin sida gjorde rejäla misstag som inte behandlade en utlämningsbegäran från Tunisien 2022. Lassoued var på flykt från ett 26 års långt fängelsestraff för mordförsök i Tunisien 2011.

En föraning om vad som skulle kunna inträffa kom i somras då Sverige tog beslut om samma terrorhotnivå som Spanien och nivå 4 på NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista). Spanien har varit på nivå 4 sedan juni 2015 efter attackerna i Frankrike, Tunisien, Kuwait och Somalia.

Som Svenska Magasinet rapporterade den 17 augusti har säkerheten vid svenska beskickningar i Spanien ökat. Säkerhetskameror har installerats vid ambassaden och honorärkonsulat som det i Málaga.

Dessutom har den spanska polisen infört ett antal åtgärder för att öka säkerheten vid ett antal ambassader däribland Sveriges. Det bekräftade Johanna Lind, ambassadråd vid Sveriges Ambassad i Madrid, när vi talade på telefon. Att Spanien ökar bevakningen vid svenska myndigheter är nytt.

En ny verklighet, även om det ska tilläggas att det inte finns någon indikation på att det skulle föreligga någon specifik förhöjd hotbild mot Sverige eller svenska intressen i Spanien.

Mauricio Rojas som är chilensk-svensk politiker, författare, docent i ekonomisk historia hade nyligen ett gästinlägg i Svenska Dagbladet där han skrev att ”det nya Sverige kräver att vi är osvenska”.

I förlängningen hotar en latinamerikanisering av Sverige, med en kollapsad rättsstat, gated communities samt maffior som infiltrerar både myndigheterna och politiken, skrev Rojas.

Att en exceptionell våldsvåg sköljer över Sverige är ingen nyhet. Vi som är bosatta på Solkusten har känt av den även här när gängkriminella med kopplingar till Sverige har etablerat sig.

Attentatet i Bryssel inträffade i samband med en fotbollsmatch med svenska landslaget. Det är sådana evenemang som numera kräver enorm polisbevakning.

Den 5 december klockan 21 är det avspark mellan Spanien och Sverige i damernas Nations League på La Rosaleda i Málaga. Det finns tiotusentals svenskar som har en anknytning till Solkusten. Så räkna med en större polisinsats, med ökad säkerhet och höjd beredskap till matchen, om nu inte matchen flyttas till en plats där koncentrationen av svenskar är mindre. Det är inte helt omöjligt.

I övrigt finns det gott om poliser i Spanien. De är synliga i gatubilden något som uppskattas inte minst av bosatta svenskar eller svenska turister på besök. Polisens avdelning som arbetar mot terrorism, Citco (Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado) hade i oktober inte mindre än 800 misstänkta ”ensamvargar” och jihadister under utredning.

Det kräver en enorm insats från myndigheternas sida att upptäcka ”ensamvargar” som oftast agerar på egen hand eller är delar i ett nätverk. Svårupptäckta ”ensamvargar” utgör det största terrorhotet.

En majoritet av Spaniens befolkning känner avsky för terror. Anledningen är att landet varit plågat av terror under 60 år. 1.300 personer har omkommit i terrorattentat. Vänstergerillan ETA tillskrivs 855 döda och islamistiska terrorrörelser 286. Övriga attentat med dödlig utgång utfördes av GRAPO, FRAP, Terra Lliure, Batallón Vasco Español, GAL, Triple A och Exercito Guerrilleiro.

Terrorhandlingar ger ringar på vattnet. Jag tänker på MPAIAC (Movimiento por la Autodeterminación e Independencia del Archipiélago Canario) som låg bakom bomben i en blomsteraffär på flygplatsen på Gran Canaria 1977.

Hot om en andra bomb gjorde att flygplatsen stängde och två Jumbojetplanen omdirigerades till Los Rodeos-flygplatsen på Teneriffa. Säkert minns ni kaoset söndagen den 27 mars 1977. Den största flygplansolyckan i historien när två Jumbojet kolliderade på rullbanan och 583 personer omkom.

Utan bomberna i blomsteraffärerna hade inte världens största flygolycka inträffat.

Terror är samhällets gift!