Det går under uttrycket “España vaciada”, det tömda Spanien. Soria, Guadalajara och La Rioja är bland de mest drabbade områdena i Spanien.

Men i varje region finns det byar som håller på att somna in.

Avfolkningsbygd och tidigare små levande byar förvandlas till spökbyar.

I fjol kablades nyheten ut att en hel spansk by var till salu för 260.000 euro. Som hittat kanske du tänker. Salto de Castro i Zamoraprovinsen består av 44 hus, hotell, kyrka, skola och en allmän utomhusbassäng. Det som saknas är invånare.

Annons

Vilken by står på tur? Kanske Cumbres de Enmedio som är en av de minsta byarna i Andalusien med endast 59 invånare. Den ligger i hjärtat av nationalparken Sierra de Aracena och Picos de Aroche bara några kilometer från gränsen till regionen Extremadura. Här finns varken hotell, skola eller bank.

Spanien försöker på olika sätt råda bot på problemet. Men färre jobbmöjligheter, indragna kommunala tjänster, dyrare drivmedel gör det inte lättare att vara bosatt på landet. Lägg till att antalet nyfödda blir färre.

Förslag på snabb internetuppkoppling för att locka digitala nomader hörs. Bättre vägnät och infrastruktur som ska få byborna att stanna kvar. Det finns kommuner som lockar med tre tusen euro i förmåner för den som flyttar dit.

Det tas flera grepp för att bevara landsbygden levande. Jag har tidigare berättat om Asociación de los Pueblos más Bonitos de España. Föreningen kom till för att uppmuntra byar att bevara och vårda sitt yttre. Skönhet, historia, kultur och tradition väcker besökares nyfikenhet.

Utmärkelsen ”Spaniens vackraste by” har gjort platser kända för omvärlden. Turister och besökare har strömmat till. Arbetstillfällen har skapats.

Byn ska ha certifierat arkitektoniskt naturligt arv. Husfasader ska bevaras. Fordonstrafiken hållas under sträng kontroll. Skötsel av blommor, grönområden, renhållning och underhåll ska vara i tipptopp.

Det är sådana initiativ som gör att byar hålls vid liv och blomstrar.

Provinsstyrelserna Diputación de Málaga och Granada försöker på andra sätt stötta inlandskommuner. Vandringsleder som Gran Senda ska få turister att lämna kusten, vandra in i landet och upptäcka landsbygden.

Mängder av byar brottas med ett sjunkande befolkningsunderlag. Utflyttningen av unga människor är stor i deras jakt på utbildning och arbete. I stället har utlänningar flyttat in på grund av att husen i många fall är billigare i bergsbyar än utmed kusten.

Ditt besök på Solkusten kan till viss del göra skillnad. Varför inte ta en tur in i landet. Upplev det andalusiska lantlivet.

Här har du några tips:

Den andalusiska skönheten Priego de Córdoba ligger söder om provinsstaden Córdoba. Bilden ovan visar den 55 meter höga naturliga Balcón del Adarve med utsikten mot det vackra och sköna landskapet. Det är hjärtat av Andalusien, en plats fylld med färger, smaker och dofter.

Det är små smala vitkalkade gator utsmyckade med färgglada pelargonier. Det är Barroco Cordobés som gäller, en lokal barockstil på hus, torg, fontäner, kyrkor och offentliga platser.

Priego de Córdoba är också olivolja, Aceites de Oliva Virgen Extra. Området har en egen kvalitetskontrollerad ursprungsmärkning, Denominación de Origen Priego de Córdoba, vars producenter vinner utmärkelser på löpande band som Almazaras de la Subbética med världens bästa olivolja.

Ta in den kalla soppan Salmorejo. Ett glas vin från Montilla-Moriles som Fino Eléctrico på 100 procent Pedro Ximénez.

Cómpeta i Axarquía-området öster om Málaga är ett typexempel på hur utlänningarna fått en by att växa. 47 procent av de 3.814 mantalsskrivna invånarna är utlänningar varav hälften av dessa kommer från de brittiska öarna.

I Cómpeta har konstnärerna funnit sitt spanska paradis med vernissage och utställningar. Den 15 augusti firar byn sin klassiska vinfestival Noche del Vino som har varit ett stående inslag sedan 1974. Det är medeltidsmarknad med folkmusik, ”verdiales”, och flamenco.

Sierra de las Nieves norr om Marbella blev häromåret utsedd till nationalpark. Här finns inte mindre än nio vackert belägna byar i en av världens största skogar av pinsapo.

Omgiven av täta skogar och berg reser sig lilla El Burgo som ligger på en kulle omgiven av floden Turon. Eller Casarabonela med sin mest värdefulla resurs är vatten som flödar från ett flertal källor runt byn. Från högsta utsiktspunkten har du storslagna vyer.

Yunquera och Tolox är andra små byar som ligger vackert i skogen av Pinsapos. Läget i Sierra de las Nieves med en blandning av kontraster inom natur, historia och kultur.

Varför inte besöka Alozaina som på arabiska betyder ”liten fästning” med en vacker silhuett nedanför Sierra Prieta på 1.166 meter. Eller Guaro som är ett skådespel av färger beroende på årstid. Inte minst tidigt på våren då mandelträden blommar.

Trevlig resa!