Under de senaste åren har Spanien fallit på listan över pressfrihet och det index som sammanställs av Reportrar utan gränser.
För fyra år sedan rankades Spanien på plats 29 för att nu ligga på 36:e plats.
Tidnings- och journalistförbund som APM (Asociación de la Prensa de Madrid) och FAPE (Federación de Asociaciones de Periodistas de España) har vid flera tillfällen fördömt de införda restriktionerna till regeringskansliet La Moncloa.
Madridjournalisterna drog för övrigt i gång kampanj med hashtag #sinpreguntasnocobertura (på svenska; inga frågor ingen täckning) och uppmanade journalister att inte besöka presskonferenser där det inte finns möjlighet att ställa frågor.
Senaste rapporten visar att det i Spanien saknas öppenhet och transparens samtidigt som en växande polarisering i samhället infekterar media. Svenska Magasinet har tidigare berättat om hur den spanska centralregeringens brist på öppenhet har kritiserats av journalister.
Det har medfört att journalister i Spanien har varit tvungna att anpassa sig till presskonferenser som har varit helt styrda av regeringen. Personliga intervjuer med möjlighet att ställa granskande frågor blir svårare att få. Regeringsmedlemmar har uttryckt en viss vilja att utöka kontrollen av medier.
År 2020 bad Reportrar utan gränser om större insyn hos den spanska regeringen på grund av frågesystemet och tillgången till regeringschef Sánchez. Organisationen skrev att den spanska regeringen lade begränsningar på att utöva det fria journalistyrket när koalitionssamarbetet mellan PSOE och Podemos skulle undertecknas med att endast fotografer fick närvara. Vilket betydde att journalister ”parkerades” i ett annat rum. Och det har inte blivit bättre.
Under pandemin riktades ytterligare kritik då regeringstrogna medier handplockades för att bevaka pressträffar medan regeringskritiska medier som ABC, COPE, Onda Cero och El Mundo lämnades utanför. Sánchezadministrationen skyllde då på coronarestriktioner och kapacitetsproblem. Över 300 journalister undertecknade ett manifest den gången mot regeringens begränsningar.
Händelser som tidigare har förknippats med den populistiska vågen som dragit över USA eller Brasilien med journalister som stängts ute från bevakning eller officiella resor inträffar nu också i Spanien.
Landets S-regering under ledning av Pedro Sánchez har gjort det svårare för journalister att utöva sitt yrke. Senast drabbades rikstidningen ABC.
Det är känt att ABC inte stryker den politiska vänstern, PSOE och Pedro Sánchez medhårs. ABC är en oberoende liberalkonservativ dagstidning som även stöder monarkin.
När regeringschef Sánchez nyligen besökte Israel och Egypten nekades ABC:s politiska reporter tillträde till delegationen och regeringsplanet. Trots ackreditering med nödvändiga uppgifter som gjordes i tid fick denne nej av statssekreteraren för kommunikation, Francesc Vallès. Med på planet som hade tomma stolar var journalister från El País, El Mundo såväl som andra tidningar samt radio och tv.
ABC chefredaktör Julián Quirós har lämnat in en officiell protest till statssekreteraren efter beslutet som skadar tidningens möjligheter att informera, och den fria konkurrensen.
Det finns fler exempel på hur teamet runt Pedro Sánchez infört begränsar vid officiella sammanhang. Som när Sánchez besökte USA:s president. Besöket följdes med en ”officiell täckning”, det vill säga att Sánchez eget team skulle ge en sammanfattning av möten och samtal med text och bilder till pressen. Några möjligheter till frågor fanns inte.
Det är oroande att regeringen försöker destabilisera mediebalansen där pluralism och möjlighet att granska makten ska garanteras. Det som nu händer är ohållbart och bidrar till att skapa ett ramverk av illojal konkurrens.
Nyligen blev Pedro Sánchez omvald som regeringschef tack vare stöd från den yttre vänsteralliansen Sumar, från höger men även republikanska vänsterpartier i Katalonien, ytterkantsvänsterpartiet Bildu i Baskien samt baskiska och galiciska nationalistpartier.
Under regeringsförhandlingarna under hösten valde Sánchez att helt utebli från presskonferenser. När PSOE:s tredje man Santos Cerdán förhandlade med den flyktade Carles Puigdemont i Belgien valde de två separata framträdanden utan möjligheter till frågor från journalister.
Det skymmer över den spanska pressfriheten!