Vid ett tillfälle efter en dispyt med en meningsmotståndare lär den store 1700-talstänkaren Voltaire ha yttrat: ”Så länge jag lever kommer jag att bekämpa dina åsikter. Men lika länge tänker jag kämpa för din rätt att yttra dem”. Åsikter kan vara vara uppfriskande. Men åsikter kan också andas hot och död. Av Ola Josefsson

Bara några minuter efter att den spanska politikern Isabel Carrasco kallblodigt hade avrättats med fyra pistolskott bakifrån i nordspanska León haglade meddelanden på sociala nätverk. Tack och lov var majoriteten avsedda för att uttrycka kondoleanser till familjen och anhöriga och att fördöma överfallet. Men inte alla.
”Den som sår vind skördar storm”. Så skrev det socialistiska kommunalrådet i Vilagarcía, Susana Camiño, på sin Facebook-profil. Det fanns de som använde nätet till att ”applådera” att en PP-politiker hade blivit dödad.

Media rapporterade om många kränkande meddelanden på sociala nätverk, de flesta i anonymitetens namn som exempelvis en som kallar sig för ”RastaBullSmoker”: ”Saknar bara att döda Rajoy, Soraya Saez de Santa Maria, Aguirre, Aznar, Fabra, Paqito Camps, Rita Barberá, Cospedal…”.

Användaren på det sociala nätverket Twitter uppmanar till massaker, till massmord på flera folkvalda politiker! Det finns de som ser detta som ”det goda hotet” eller ”det goda våldet”. Även Sverige har sina extremister eller politiska våldsverkare. En som kallar sig ”Inglorious” skriver: ”Jävla Sverigedemokraterna, jag ska döda er, blir så jävla arg, har ni inget vett i er fucking hjärna eller hoppas ni dör smärtsamt”.
Kommentarer på nätet som ovan frodas varje dag och blir allt grövre. Kommentarer som uppmanar till att döda och avrätta dem som inte tycker som en själv. Det är ett problem som har accelererat.

Kommentarerna som följde efter avrättningen av Isabel Carrasco har startat en debatt i Spanien om det finns ett behov av att reglera det som uttrycks på nätet. Det har även riktats förolämpningar mot judar efter att basketlaget Macabbi Tel Aviv vann över Real Madrid i Europacupens final. Även de tre tjurfäktare som skadades på Las Ventas i Madrid har blivit förolämpade.

Socialisten Elena Valenciano beslutade sig för att stänga ned sitt Twitter-konto i mars 2013 efter att mottagit flera förolämpningar riktade mot familjen. Och vem minns inte de ständiga förolämpningarna mot Esperanza Aguirre. Bland de mest radikala var det hån hon utsattes för i samband med en helikopterkrasch 2005 och den ”glädje” en del visade när hon hade fått diagnosen bröstcancer.

Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz sa bara några timmar efter mordet på Carrasco att det är dags att tillsätta en kommission tillsammans med Justitiedepartementet för att se över om inte lagarna mot näthat bör skärpas. Det handlar om att ta ställning till om straffbestämmelserna för olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning bör skärpas. Den personliga integriteten bör få ett bättre skydd. ”Det är dags att städa i de sociala nätverken” sa inrikesministern.

Kan bara tänka mig att señor Fernández Díaz är ute på djupt vatten med ett sådant uttalande som lätt kan misstolkas. Spanien har redan fått kritik mot ett lagförslag som går under namnet ”munkavlelagen”.
Ty det dröjde inte länge efter inrikesministerns uttalande om att de sociala nätverken bör städas så höjdes andra röster som varnade för att skärpta regler är en attack mot rätten till yttrandefrihet.

Sedan januari finns det 50 åklagare i samtliga provinser som utreder fall på nätet som rör ärekränkning och förtal. De agerar inte på eget initiativ, endast när anmälningar kommer in.

När det gäller förolämpningar mot det judiska samhället efter basketfinalen har man sållat bland 17.000 kränkande kommentarer på Twitter. 200 av dessa kan röra sig om ärekränkning och förtal.
Problemet är att det saknas resurser. Åklagare och polis som arbetar med it-brottslighet hinner inte med då barnpornografi, spioneri eller förfalskningar bedöms som allvarligare brott och prioriteras.

Åklagare har också att ta ställning till en annan fråga. Bakom Twitter och Facebook står amerikanska företag som samarbetar med andra länder då det gäller identifiering av anonyma användare. Skulle regeringen öka kontrollen över nätet skulle företagen som står bakom de sociala nätverken inte lämna ut uppgifter då kontrollen kunde uppfattas som censur eller brist på respekt för yttrandefriheten.

I skrivande stund hade tre personer åtalats för kommentarer som följde efter dödsskjutningen i León. Två av dessa fall rubriceras som mordhot och kan ge mellan sju och ett halvt till 15 års fängelse.
Nu är frågan; har de åtalade begått ett brott eller är deras kommentarer på nätet bara ett uttryck för yttrandefrihet?

…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!