Spanien just nu – torr vinter fram till Emma

av | mar 12, 2018 | Artiklar, Mars 2018, Spanien just nu

1990-talets första halva var ingen rolig syn på kusten. 1995 var det uppbränt och knustorrt. Golfbanornas greener var det enda som lyste grönt. Det fanns även några golfbanor vars greener var gula. Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla

Torka är ett av de allvarligaste problemen i södra Spanien. Återigen kan vi konstatera att vi har en nederbördsfattig vinter bakom oss fram till att stormen Emma drog in över Iberiska halvön i månadsskiftet februari/mars.
En ständig ström av turister kräver vatten. Planteringar av avokado, mango, cherimoya kräver mycket vatten. Det finns de som menar att dessa exotiska inslag inte hör hemma här på grund av att de kräver mycket vatten. Mandel och oliv är mer naturliga inslag i Andalusien.

Det är på östra sidan om Málaga som de största odlingarna av avokado, mango och cherimoya finns. Och just här är tillgången på vatten extra dålig. Reservoaren La Viñuela var i slutet på februari nere på 22 procent av sin kapacitet. Nu förhandlas det febrilt om att teckna avtal mellan kommunernas samfälligheter för att leda vatten från västra till östra Costa del Sol och Costa Tropical.

De som har gjort sitt jobb är golfbanorna. För en lekman kan det tyckas vara ett enormt slöseri med vatten för att hålla golfbanor gröna. Faktum är att omkring 90 procent av banorna är uppkopplade på vattenledningssätt med renat dag– och avloppsvatten.
Nyligen träffades ett 40-tal representanter från golfnäringen och vattenbolaget Acosol som levererar renat vatten till golfbanorna för att utforma en handlingsplan tillsammans med myndigheterna.

Costa del Sol är ett av de ledande turistmålen i Europa och runt Medelhavet inom golfturism. Stora satsningar har gjorts och ytterligare planeras när det gäller investeringar i teknik för att optimera vattenförbrukning.
Målet är att få fram exakt uppgifter på hur mycket vatten som behövs, system ska bli säkrare och läckage på vattenledningsnätet ska upptäckas snabbt. Det kan även bli aktuellt med nya grässorter som på ett bättre sätt absorberar renat vatten.

Bland de rika spanska ordspråken så finns det ett som säger ”när det regnar i augusti, regnar det honung, det regnar vin”. Ett augustiregn är lika ovanligt som att det skulle regna honung eller vin. Augusti är en supertorr månad på kusten precis som på många andra håll i Spanien. Problemet är att de övriga månaderna på året håller på att bli som augusti.

Kusten upplever ett av de sämsta åren när vi talar hydrologiska termer sedan 1990-talet. Hydrologiskt år räknas från 1 oktober till 30 september följande år. 2017/2018 är den torraste vintern på 25 år.

Även fjolåret var mycket torrt i Spanien. Normalt nederbördsrika landsdelar som Galicien i landets nordvästra hörn upplevde torka ifjol med omfattande skogsbränder som resultat.
Totalt i Spanien beräknades kostnaderna för torkan hamna på fyra miljarder euro. Jordbruket med spannmål hade det extra tufft och här talades det om förluster på 1,5 miljarder euro.
I vinter har norra Spanien och även de centrala delarna av landet fått en hel del nederbörd i form av snö. Snösmältningen under våren kommer att bidra till ökade vattenförråd.
Regionen Castilla y León och framför allt Palencia som är landets främsta producent av vete och korn gjorde verksamheten en förlust på 1 miljard euro enligt siffror från jordbruksorganisationerna UPA och COAG. Skördarna minskade ifjol med mellan 50 till 80 procent jämfört med året innan.

Även Castilla-La Mancha (Toledo och Ciudad Real), Extremadura, La Rioja, Galicien och Aragonien upplevde minskade skördar av spannmål ifjol liksom när det gäller vin. Allt orsakade av torkan.
Även sysselsättningen sjunker. Enligt uppgifter från det allmänna socialförsäkringssystemet Seguridad Social sysselsätter jordbruket 810.000 personer. Med minskade skördar följer färre jordbrukare. Inte konstigt att bönder tittar upp mot himlen och hoppas på ”manna”. Och när regnen uteblir minskar också elproduktionen vid landets kraftverk.

På Solkusten är läget extra bekymmersamt. Den som har besökt någon av Solkustens tre vattensystem La Concepción, Guadalhorce och La Viñuela-Axarquía frågar sig hur länge vi har vatten i kranen.
La Concepción är dammen som ligger vid Istán norr om Marbella. Den står för vattenförsörjningen till Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola, Mijas, Marbella, Estepona, Benahavís, Istán, Ojén, Casares och Manilva.

Experter talar nu om kronisk torka. Det blir resultatet när det inte kommer tillräckligt med regn för att fylla på vattenmagasinen. Reservoarer ligger ständigt på en kritisk låg nivå något vi måste vänja oss vid.

Så hur ska tillgången på vatten säkras? Det finns en avsaltningsanläggning på kusten. Det var Marbellas tidigare omstridde borgmästare Jesús Gil y Gil som lät bygga den i samband med torkans år 1995. 1996 och 1997 kom regnen och anläggningen togs inte i drift förrän 2004.
Det var det bästa Jesús Gil y Gil gjorde säger en del. Den kostade 40 miljoner euro att bygga men faktum är att vattenbolaget Acosol, kommunernas samfällighet och offentliga bolaget Aquamed 25 år senare betalar av på anläggningen.
Kapaciteten ligger på 56.400 kubikmeter om dagen och ska trygga försörjningen för 400.000 konsumenter vintertid och 1,2 miljoner under sommarhalvåret 2018 i de elva kustkommunerna som ingår i samfälligheten, Mancomunidad de la Costa Occidental.
Ytterligare en avsaltningsanläggning planeras att bygga på kusten. 2008 presenterades ett projekt för Fuengirola-Mijas. Med krisen rann det ut i sanden. Senare uppgifter pekar på att anläggningen ska stå klar 2027.

När dessa rader skrevs i månadsskiftet februari/mars drog stormen Emma in över Iberiska halvön. Till slut kom regnet. Hur långt detta räcker återstår att se.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson