Det väntas nytt turistrekord när trycket på Spanien är extra högt. Men hur många turister tål Spanien? Nu hörs allt fler röster för att taket är nått. Vi klarar inte mer då slitaget är enormt. På turistön Mallorca syns numera graffitimålningar med budskap som ”turister åk hem” och ”turism är terrorism”. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla

Spanien väntas spräcka sjuttiomiljonerstrecket i år vilket är en jättesiffra. Det kan jämföras med som om nästan åtta Sverige skulle resa till landet på den Iberiska halvön.
Allt fler svenskar vill till Spanien. Två miljoner resor väntas svenskar göra i år. Med terrorattentat i Frankrike, oroligheter i Turkiet, Tunisien och Grekland så framstår Spanien som ett lugnt och behagligt semesterresmål. Just nu, är väl bäst att tillägga.

Det får konsekvenser när tyska och brittiska turister dödas i Turkiet och Tunisien eller när ett flyg med ryska semesterfirare sprängs i luften på väg hem. Semesterfirare söker säkerhet.
Enbart under årets två första månader minskade antalet turister till Egypten, Tunisien och Turkiet med 870.000 personer. Under samma period ökade antalet utländska turister till Spanien med 800.000 personer. Lätt att dra en slutsats.

Den senaste rapporten från The Travel & Tourism Competitiveness som bedömer 141 länder ur turistperspektiv rankas Spanien för första gången som etta. Sverige kommer först på plats 23. Flera parametrar bidrar till förstaplatsen som landets kulturresurser, konferensmöjligheter, säkerhet, hälsa och hygien, prisbild och infrastruktur bland annat.

Spanien är det EU-land med de högsta nettointäkterna av turism. Men turismen är inte den viktigaste näringsgrenen för Spanien. Den står för 11 procent av ekonomin. Den är viktig på så sätt att det skapas arbeten inom servicenäringen, med runt två miljoner arbetstillfällen kopplade till turism.

Samtidigt uttrycker allt fler invånare sin oro över att det börjar bli för mycket turister. Den populära semesterön Ibiza har 100.000 turistbäddar plus 130.000 bofasta. Infrastrukturen klarar 250.000 men vad händer när det väntas upp till 400.000? Myndigheterna förväntar trafikkaos, avloppssystem som brakar ihop och avbrott i vattenförsörjningen.

För första gången hade Spanien 2012 60 miljoner utländska turister på ett år. I år väntas 70 miljoner turister. En gigantisk utveckling. Säkerhetsläget i Europa lockar semesterfirare till Spanien. Men inte bara det.
Storstadsturism med heta Barcelona lockar och drar liksom Madrid. Málaga stad har seglat upp som en tuff konkurrent och beskrivs som det ”nya Barcelona” med utmärkt shopping, krogliv, tapasrundor, museer i världsklass och bad mitt i stan. Äventyrsresor, golfresor, vinresor, pilgrimsvandringar, alpina skidresor, sportfiske, sportresor, kultur och historia. Utbudet är enormt.

Men turismen har också en avigsida, en mörk sida med ansvarslösa turister med en livsstil utan en tanke på morgondagen, avsaknad av ansvar och respekt för miljö och bofasta. Kan Spaniens popularitet bli en turistbubbla som spricker? Ska Spanien satsa på kvantitet eller kvalitet när det gäller turister? Nyckeln till tillväxt är inte alltid kvantitet, höj priset en aning, be bra service och du får kvalitet. På utbud och gäster.

I de gotiska kvarteren i Barcelona inledde invånarna protester för flera år sedan. En turistskatt på 0,99 céntimos infördes för alla som övernattar på vandrarhem och hotell. Pengarna ska gå till underhåll och renhållning. Ibiza har en liknande turistskatt på mellan 0,50 céntimos till två euro vid övernattningar på ön för att värna om miljön.

Även på Kanarieöarna menar vissa att turisttaket är nått. Öarna har cirka två miljoner invånare och tar emot 13 miljoner turister om året. Massturismen inverkar på miljön och den regionala regeringen vill begränsa antalet turister på Teneriffa och Lanzarote.

På Costa del Sol märks sommarens högtryck inom flyget och hyrbilsbranschen. Ett 50-tal flygbolag från 123 destinationer i världen flyger på Málaga. Det blir 13,5 miljoner resenärer. I provinsen Málaga finns det 25.000 hyrbilar som kommer att cirkulera på kustens vägar i sommar. Branschen förutspådde före sommaren att det kan bli brist på hyrbilar.

Sedan hösten 1990 har tidningen som du håller i handen utkommit. Min erfarenhet under åren är att fler svenska semesterresenärer till Spanien genererar fler Spaniensvenskar. Svenskkolonin på kusten växer när svenska semesterfirare gör slag i saken, drömmen om Spanien blir en verklighet och flyttlasset går.

Svenskkolonin har föryngrats kraftigt jämfört med när jag kom hit. Solkusten kallades för Europas största pensionärsreservat. Så är det inte längre. Det är allt fler yngre som slår ned sina bopålar. De som följde med sina föräldrar som turister.

Så när Spanien är svenskarnas turistland nummer 1 sommar 2016 räkna med att antalet bofasta svenskar i Spanien växer i framtiden.