För oss som är bosatta och arbetar i Spanien, och som lägger några semesterveckor i Sverige har det blivit billigare. Men motsatt så är det dyrare. Kan tänka mig att en och annan mäklare i Spanien undrar hur fastighetsmarknaden och försäljningen till svenskar utvecklas under vinterhalvåret 19/20. En indikation på det kommer vi att se vid fastighetsmässorna Köpa Hus Utomlands i Stockholm, Göteborg och Malmö. Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla
Andra mäklare tänker till. Det går inte att fokusera bara på Sverige, det gäller att jobba mot flera marknader, sa en svensk mäklare till mig nyligen då vi pratade SEK. Andra svenska mäklare säger att de numera säljer både till fransmän och italienare.
Svenskar rejält med deg eller de med rätt sparformer har råd att köpa. Vi kommer att se fler tv-stjärnor, täta idrottsmän och svenska miljonärer i nöjes- och mediebranschen bland köparna på Solkusten och Spanien.
Redan nu ser vi ett växande klientel av Spaniensvenskar. Kändisar och wannabes med instagramkonton som följs av kvällstidningar och skvallerpress där bilder på nyinköpta lyxvillor publiceras.
Klyftorna vidgas ytterligare med en svag krona. Att svenska folkpensionärer i framtiden har råd att köpa sig en bostad i solen på den spanska Solkusten kan vi glömma. I vart fall just nu när SEK är skräpvaluta.
Som svensk flyttfågel, klimatemigrant och pensionär i Spanien är det ingen rolig utveckling. Möjligheten att söka sig till ett solparadis bör stå öppen för alla, men den svaga kronan bromsar.
I slutet på juli kom rapporter om hur den svenska kronan enligt OECD är den valuta som tappat näst mest mot dollarn under året. Endast den turkiska liran har fallit mer.
Även gentemot euron har kronan försvagats vilket påverkar svenska turister i Spanien. Den 20 augusti handlades en dollar för 9,72 SEK och en euro 10,77. Inte på 17 år har kronan varit så svag mot dollarn. I juni 2014 kostade en euro runt 9 kronor och jämfört med för sju år sedan, i augusti 2012, handlades euron för 8,24 SEK.
Hur illa kan det bli? Kronan är svagare än på många år. Den har inte varit så svag sedan finanskrisen i början på 00-talet. 2009 låg eurokursen på 11,78 SEK. Experter menar att det i nuläget inte finns någon gräns att dra; hit men inte längre. Det är svårt att gissa hur svag den kan bli. Det är precis som med nyheter, vi vet aldrig vad som händer.
Många faktorer påverkar kronan. Oron kring den ekonomiska utvecklingen och handelskrig bidrar. Eller en kraftig sättning på bostadsmarknaden. Och en regering som undviker att driva en expansiv finanspolitik, med politiker som rör sig framåt i slow motion.
Den svaga kronan drabbar även svenska företag och konsumenter samt svenskar som bor i utlandet men som får till exempel studiemedel eller pension utbetald i svenska kronor.
Vad får du för 100 kronor idag? En tredjedel mindre än tidigare om du hade tänkt spendera hundralappen i Spanien. Den svaga kronan gör svenskarna fattigare och det har blivit dyrare att semestra i euroländer.
En svensk krona som skvalpar, debatten om flygskam fick en del att stanna hemma i somras. Hemestra eller svemestra, semestra hemma/Sverige blev sommarens uttryck.
Även om svenskarna stannar i Sverige blir livet dyrare då svenska företagens lönsamhet minskar samtidigt som vanliga importvaror blir dyrare. Värt att tänka på är att nästan hälften av Sveriges livsmedel importeras, framförallt kött, frukt och grönsaker som blivit dyrare för svenskar.
Lika illa överallt alltså. Kanske lika bra att dra till ett varmare land ändå.
Gjorde en sökning på nätet och fick då upp en artikel i en av landets största tidningar. Den första bilden som kom upp var vinhyllor med texten ”Kronans läge kan också påverka priserna på Systembolaget”.
Redan dyra viner kan bli dyrare trots att det inte bör vara det viktigaste, även om drycken i Spanien tillhör baslivsmedlen tillsammans med olivolja, ost och bröd.
Att kronan har försvagats mest av alla länder i OECD sedan årsskiftet har fått industrin och ekonomer att reagera, skriver Dagens Industri.
”Om vi fortsätter att bedriva den här valutapolitiken riskerar vi att rea ut svenska tillgångar”, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till Di.
Han menar att det verkar som att Riksbanken vill att kronan ska vara låg, men höjer varningsflaggan. Sverige riskerar att få dåligt rykte internationellt.
”En svag krona kan till viss del vara bra för ett nettoexportland som Sverige, men som det ser ut nu är kronan 10-15 procent för svag. Vid någon tidpunkt framöver kommer kronan att återgå i styrka och då blir det ett bryskt uppvaknande när man tappar ännu mer i konkurrenskraft”, säger han till tidningen.
Att den svenska kronan är svag är inget nytt, det är snarare det nya normala, som Jan von Gerich, chefanalytiker på Nordea, nyligen kommenterade.
Sedan 90-talet är det marknaden som bestämmer värdet på den svenska kronan efter att Sverige slutade tillämpa fast kronkurs och numera har en flytande växelkurs. Svag krona är ett resultat av att omvärlden betraktar den svenska ekonomin som instabil. Lägg till svag bostadsmarknad och svag tillväxt samtidigt som lönerna stigit mer än produktiviteten.
Hur mycket den svaga svenska kronan kommer att påverka fastighetsmarknaden på Costa del Sol och övriga Spanien under kommande höst, vinter och vår återstår att se.