Statyhysteri och historierevisionister som vädrar morgonluft. Vår historia är inte vacker. Dagens civilisation har byggts genom blodiga krig, miljoner dödsfall, övergrepp och missbruk. Änglar och helgon är vanligt som statyer i Spanien liksom kungar och markiser. Även författare och äventyrare som nu har hamnat i blåsväder. Av Ola Josefsson
På Twitter: @JosefssonOla

Landets mest iögonfallande staty finns i Retiroparken i Madrid. ”Den fallne ängeln”, ett monument över Satan, Djävulen, nedslungad från himlen. Ondskan personifierad.

Det är dock andra statyer som har vandaliserats.

Jag besökte nyligen Vélez Málaga på östra Costa del Sol. Ett charmigt ställe med historia och nya moderna inslag. Som bygget av en pilotskola som ska bli en av Europas modernaste. Reportaget kan du läsa här i sommarnumret av tidningen du håller i, eller läser på webben.

I Vélez Málaga hittar vi spår efter Miguel de Cervantes. Författaren är en av de mest kända i världen. Här kan vi snacka om en spansk världskändis. Omtyckt och uppskattad för sitt sätt att skildra dåtidens Spanien och spanska språket.

Från USA rapporteras det om vandaliserade statyer av Miguel de Cervantes. En statyhysteri sveper över samhället i kölvattnet efter BLM, Black Lives Matter, som är en amerikansk organisation som organiserar protester mot våld som utförts mot svarta människor. Vissa av dess medlemmar tar sig rätten att även plundra Apple-butiker. ”När vi ändå håller på”. Eller vandalisera statyer.

I juni rapporterades det om en växande ”statyfobi” i USA, bland annat mot spanska författare och upptäckare. I parken intill Golden Gate i San Fransisco lät någon spraya ögonen blodröda på en staty som föreställer Miguel de Cervantes, författaren till en av de mest kända böckerna ”El Quijote”. Och två keltiska kors sprayades på ryggen på två figurer framför författaren.
Att försvara Spaniens bidrag till Latinamerikansk kultur inom språk, historia och arv är nu något som måste försvaras och respekteras, betonar historiker.

Fler människor än någonsin talar spanska. Enligt USA:s officiella folkräkning kommer USA att ha den största befolkningen spansktalande i världen efter Mexiko år 2060, och omkring 28,6% av befolkningen kommer då att vara spansktalande. Idag har USA 43 miljoner människor som har spanska som modersmål och ytterligare 15 miljoner som talar spanska.

En av våra viktigaste samtidsförfattare, Arturo Pérez-Reverte, ryter till: I ett allt mer latinamerikanskt land där spanska talas av allt fler så är det Cervantes som står i skottgluggen. Samtidigt som vissa grupper i Spanien diskuterar om att riva Columbusstatyer.

Det följde hemska upptåg i spåren av Columbus. Någon menar att hans upptäckter bidrog till det största folkmordet i historien. Med manipulation görs Columbus till en symbol för det onda.

Men det var knappast Columbus fel. Han var äventyraren som drevs av fascinationen att upptäcka nya världsdelar.

På 1400-talet talade vissa om att jorden var platt. Kristna, judiska och arabiska vetenskapsmän menade att jorden var klotformad. Columbus själv drevs av insikten att jorden var rund. Columbus var troende, hade studerat Bibeln som beskriver jorden som rund.
Han ville segla till Indien västerut jämfört med rutten österut som portugisen Vasco da Gama tidigare hade tagit. När sjömän var rädda för att åka över kanten var Columbus trygg i sin övertygelse att nå Indien västerut.
Columbus blev överraskad av att jorden var större än vad han först hade trott. Det fanns en kontinent mellan Europa och Indien, nämligen Amerika, och Västindien som vi säger idag.

Efter några resor försvann minnet av Columbus. Han avled på ett kloster omgiven av några munkar som skötte om honom de sista åren, bortglömd av en hel värld. Han kom att bli mer känd efter sin död än före sin död. Inte minst 1992 då 500-årsminnet firades med Världsutställningen Expo 92 i Sevilla med det gemensamma mottot ”Upptäckternas epok”.
En ny kommersiell rutt som Christoffer Columbus (Cristóbal Colón på spanska) öppnade upp förde med sig nya matvaror till Europa, Spanien och Sverige.

Även Spanien har drabbats av statyhysterin. I Palma de Mallorca vandaliserades en staty av Junípero Serra med rödfärg och texten ”rasist”. Mallorcasonen var i Kalifornien och missionerade på 1700-talet. Statyer av Serra har vandaliserats i San Fransisco och Los Angeles. Han missionerade. Nu höjs rasistkortet.

Statyer är en känslig fråga. Själv betraktar jag statyer och monument med stort intresse. De bär på historia. En lektion till eftervärlden att lära och göra rätt.

Senaste tiden har statyer och monument vandaliseras i USA och Europa. Cervantes och Columbus. Ännu möter jag människor, i synnerhet yngre, som inte ens vet vem de var och vad de gjorde. Vem ska berätta, när nyfikenheten försvinner med statyn.

Samhället i Spanien har genomgått ett reningsbad anser vissa. De som skriver historierevisionism har bidraget till att statyer av Franco har monterats ned, gator har fått nya namn.

Motsatt syns flaggan med det politiska emblemet hammaren och skäran. Trots att den i första hand associeras med Kommunistsovjet och kommunismen som dödade uppskattningsvis 93 miljoner människor. Vi påminns ständigt om det när vi ser flaggan. Bra.

Även i Sverige höjs röster för att ta ned statyer. Namninsamling pågår för att få bort blomsterkonungen Carl von Linné. Och Karl XII ligger risigt till i Kungsträdgården som någon vill ersätta med en gjuten Greta Thunberg.