Turistindustrin går upp i högvarv. Sommar, sol, salta bad och semester. Miljontals människor kommer till kusten för att koppla av, ladda batterier och leta ett andra hem i solen. Under 2017 väntas fyra tusen nya svenska bostadsägare i Spanien. Och någon tendens till avmattning syns inte. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla
Under våren kom nya siffror som visar att bostadsmarknaden har kommit igång på allvar. Enbart under mars månad registrerades 100 bostadsköp om dagen i provinsen Málaga av både spanjorer och utlänningar. Det är den högsta siffran sedan april 2008.
Exakt 2.925 bostadsköp registrerades vilket gör nästan hundra om dagen. Jämfört med mars 2016 är det en ökning på 37 procent, jämfört kvartalsvis är det en ökning med 19,6 procent.
Mars månad var en bra siffra i hela Spanien med en ökning på 26,9 procent och med 40.461 bostadsköp vilket är den högsta siffran sedan februari 2011. På årsbasis ökar bostadsköpen i Andalusien med 28 procent. Provinsen Málaga redovisar en ökning på 37 procent.
Ett pressmeddelande från Fastighetsbyrån förutspår att den svenska köpfesten i Spanien fortsätter. Siffror från spanska inskrivningsmyndigheten som kom 17 maj visar att antal svenska bostadsköp i Spanien ökade med 15,9 procent under första kvartalet i år jämfört med samma period förra året.
Under årets tre första månader, januari till mars, registrerades 940 nya svenska bostadsägare i Spanien. Det var en ökning med 15,9 procent jämfört med första kvartalet ifjol och en ökning med hela 55 procent jämfört med första kvartalet 2015.
Mäklare på Costa del Sol och Costa Tropical ger alla samma bild. De är fullbokade med visningar. Intresset håller i sig och vi ser ingen tendens till avmattning.
Vid mässorna Köpa Hus Utomlands i Sverige som arrangeras av Fair Media hörs liknande tongångar. Till vårens utställningar i Stockholm, Göteborg och Linköping kom totalt 12.833 besökare. Till hösten väntar nya utställningar i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Björn Simonsson, VD för Fair Media, säger att känslan inför hösten är fortsatt högtryck. Bokningsläget ser väldigt bra ut och intresset bland svenskarna är jättestort.
Till hösten är det dags för Malmö igen och här ska Fair Media försöka locka över danskarna genom annonsering i Köpenhamn. Den finska ekonomin går bättre vilket gör att intresset bland finländare också ökar. 1.995 besökare kom till vårens utställning i Helsingfors.
Fortsätter det med nära tusen svenska bostadsköp i Spanien i kvartalet har vi fyra tusen nya svenska bostadsägare vid årsskifte. Det är tio gånger så många jämfört med bottenåret 2009.
Varför är då Spanien hetare än någonsin och drabbas fler svenskar av ”spanska sjukan”? Som tidigare är hälsoskäl en av anledningarna. Kroppen mår helt enkelt bättre. Både fysiskt och psykiskt. Tänk att gå till affären i sandaler i december.
Livsstilen med boende, mat, vin och nöjen är stimulerande och billigare. Klimatet och kommunikationerna är bra. Säkerheten på gator och torg är bättre och du ser poliser i gatubilden.
Du sparar mycket på levnadskostnader med färska frukter och grönsaker till rimliga priser året runt. Bopriserna är fortfarande attraktiva. Spanien är ett klassiskt land för svenska pensionärer, medvetenheten och kunskapen om landet är stor. Här finns föreningsliv och flera samfund. Här finns rik historia och kultur.
Ifjol var det 151.900 svenskar som lyfte pension utomlands, de flest i grannländer till Sverige. Fler väljer också att flytta till varmare länder som exempelvis Spanien. Här bor cirka 6.400 svenska pensionärer officiellt.
Det är solen, men också lägre skatt (omkring 20 procent) och billigare levnadskostnader som lockar, enligt en analys som Expressen nyligen gjorde. Det är inte bara rika pensionärer som flyttar till Spanien.
Många positiva siffror alltså. Samtidigt som bostadsköp av svenskar ökar minskar köp av britter med 23,5 procent jämfört med första kvartalet 2016. Brexit-effekten fortsätter med andra ord att vara tydlig.
Och låt oss inte glömma bort att skenande bostadspriser och spekulationshysteri också drabbar befolkningsgrupper negativt. Det gäller spanska ungdomar, mellan 21 och 31 år, som har svårt att få finansiering till bostadsköp och vars löner beskrivs som otillräckliga.
Samtidigt är det imponerande att 84 procent av spanjorerna äger sin bostad, som den alltid läsvärda spanska affärstidningen Expansión uppger. Som också kom med ett intressant tips: Du som bostadsägare tjänar mer på att hyra ut än att sälja.