Det finns mycket som är bra med Spanien. Den hälsosamma livsstilen och hälsovården sticker ut lite extra. Även om vi oroar oss över att se unga kvinnor röka, växande sockerberoende och en ganska utbredd narkotikakonsumtion av främst hasch så håller sig de flesta invånarna i Spanien vid god vigör. Av Ola Josefsson
Nyligen kom en studie som slår fast att den spanska livsstilen med Medelhavsdiet, solljus och möjligheten till ett aktivt liv utomhus bidrar till ett långt liv. Det är så jag tolkar det, samtidigt som landet har ett av världens bästa hälsovårdssystem.
I oktober publicerade Svenska Magasinet en studie som Bloomberg låtit göra.
Enligt studien har Spaniens tredje bästa sjukvårdssystem bland världens 200 främsta ekonomier i världen. Bara Hong Kong och Singapore har bättre. Dessutom är Spanien bland de hälsosammaste länderna att leva. I den undersökningen ligger Italien i topp. Studien från Bloomberg är intressant eftersom den tar med flera aspekter.
Bloomberg-studien analyserar de medicinska kostnaderna för varje land, vårdkvaliteten, människors inställning till livet och levnadsstandarden. Det är områden som kan variera från år till år beroende på faktorer som lågkonjunktur, styrkan i varje lands valuta eller förändringar i livslängden.
Endast länder med fler än fem miljoner invånare, minst 70 års livslängd och 5.000 dollar per capita av BNP, ingick i undersökningen.
Sverige som i vissa sammanhang förs fram som ett välfärdsland med bra sjukvård hamnar först på plats 22 när samtliga aspekter räknas in. Både Norge och Finland placerar sig före Sverige.
Ny forskning visar att Spanien inom några år kommer att passera Japan som det land där invånarna lever längst. Till år 2040 förväntas Spanien knipa förstaplatsen på listan. Det visar en ny forskningsrapport publicerad i The Lancet.
Men det är små skillnader i toppen på ligan. Invånarna i Spanien, Japan, Singapore och Schweiz förväntas alla bli äldre än 85 år.
Totalt sett pekar våra prognoser på en värld där de flesta människor lever längre, skriver rapportförfattarna i The Lancet.
Enligt studien vid Washington universitet kommer genomsnittslängden i Spanien att öka från 82,9 år (2016) till 85,8 år (2040). Studien visar att Spanien (85,8) tar över förstaplatsen från Japan (85,7). Därefter följer Singapore (85,4), Schweiz (85,2), Portugal (84,5), Italien (84,5), Israel (84,4), Frankrike (84,3), Luxemburg (84,1) och Australien (84,1).
Vi lever alltså allt längre och bättre i Spanien. Hur är då Spanienbilden utomlands?
2012 sjösatte Spaniens dåvarande utrikesminister García-Margallo en kampanj som skulle försöka förändra bilden utomlands att Spanien inte bara är sol och paella. Arbetsnamnet var ”Marca España”.
Sedan socialisten Pedro Sánchez blev regeringschef i somras har namnet på kampanjen ändrats från Marca España till La España Global.
Det är med Spanien som de flesta länder. Folk har en bild av ett land, en nationalkaraktär och det är svårt att förändra den. Bilden av Spanien och spanjoren är ännu full av klichéer. Det är ett land där folk äter och dricker och går till stranden, anser vissa.
Läste nyligen en längre artikel om spanjorer i utlandet och hur länderna de bor i upplever Spanien. Psykiatern Luis Rojas Marcos som levt 50 år i USA säger att amerikanarna ser Spanien som ett europeiskt utvecklat land med en lång historia. Spanien beskrivs som en lugn och trygg plats. En nation med en enorm prestige i världen när det gäller konst, musik, arkitektur och historia.
Institutet Real Instituto Elcano gör regelbundet undersökningar hur folk i utlandet ser på Spanien. I USA får Spanien betyget 7,5 på den tiogradiga skalan och det som amerikanarna i första hand associerar med Spanien är tjurar, mat, kultur och fotboll. Företag som Zara, Indra och Iberia nämns också.
I Mexiko ses Spanien som ett välmående land som är fast beslutna att få slut på korruption. Det kan bero på att Mexiko själva är plågade av korruption och det finns en hög grad av straffrihet. Mexikanarna beundrar när spanska politiker, affärsmän och till och med Juan Carlos svärson får löpa gatlopp i tidningsspalterna. Allmänhetens dom är hård i Spanien och flera storfräsare och tidigare politiker skakar galler.
Rent generellt ser invånare i Nordeuropa sydeuropeiska länder där Spanien räknas in som andra klassens länder. I huvudsak beskrivs Spanien som ett semesterland inte minst av tyskar som pekar ut Spanien som sin favoritdestination.
Tidigare såg tyskarna Spanien som ett krisland med fattigdom och ständiga problem. Den bilden har förändrats och nu står Spanien för glada människor och ett trevligt semestermål.
I Norden är Spanien i första hand ett semestermål. Den finske journalisten Jyrki Palo som medverkar i artikeln över hur andra länder ser på Spanien, menar att det finns två sidor av myntet. Spanien är garantin för solsken i ett fantastiskt semesterland. Andra sidan av myntet består av en gammal historisk uppfattning som är kopplad till diktaturens år, tjurar, erövringen av Amerika, alltså en mörk sida av Spanien.
Som tidningsman kan jag ibland bli rejält trött på den eviga stereotypa bilden av Spanien med sol och fest.
Det är intressant att ta del av undersökningen Spanienbilden utomlands. Inte minst för oss som jobbar på en tidning som ska bredda läsarnas kunskap om Spaniens historia och utveckling. Det gör vi genom att berätta om det verkliga livet i Spanien, att vi lever allt längre och bättre i Spanien. Och det kommer vi fortsätta att göra.