Livet är riktigt kul, säger några äldre svenskar på Solkusten. Att få bo i Europas bästa klimat ger några extra levnadsår är de flesta överrens om Av Ola Josefsson
Provinsens grå pantrar blir allt fler. Från år 2000 till 2010 ökade befolkningen över 65 år med 33 procent till 240.953 personer. Ungdomarna däremot ökade inte i samma omfattning. De av befolkningen som är under 15 år ökade med 28 procent till 275.486 personer.
Provinsens befolkningspyramid med 17 procent barn och ungdomar och 14 procent pensionärer liknar den ”befolkningstårta” som vi ser nationellt i Spanien och övriga Europa. De äldre blir äldre och friskare.
Sol och värme även på vintern utan att halka runt på gator och torg. Promenaden på paseon utan att behöva sätta på broddar står högt i kurs för Solkustens pensionärer. Och de som flyttar hem ångrar sig. Det är en stor skillnad i att vara här och där, säger en svensk kvinna och pensionär till mig.
”Och tänk att kunna ta ett glas vin ute på stan med sina vänner”, säger hon och jag vet att hon har en stor umgängeskrets.
Våren 2010 berättade Svenska Magasinet om Maj Wallin, 93, i samband med att golftävlingen Nordico fyllde 35 år. Maj var med och startade golftävlingen på Guadalmina. ”Strålande och vid full vigör höll Maj Wallin ett bejublat rimmat poem om golfarens vedermödor och glädjeämnen. Helt utan manus, som skulle få även den mest namnkunnige estradör att blekna…”.
Under årens lopp har jag träffat några stycken som passerat 100-årsdagen som exempelvis Svend Christensen i Fuengirola och Margit Stenberg i Vélez Málaga. Eugenie Trullemans Rydeberg som var gift med Georg Rydeberg fram till 1979 fyller 102 år i sommar. Margaretha Holmdahl är på väg mot 100. Margaretha och hennes man Stellan som har en gata (Calle Holmdahl) uppkallad efter sig i Calahonda i Mijas Costa. Andra som är på väg mot 100 är Monika Mollbäck och Amalia Söderhjelm.
Solkusten brukar ibland skämtsamt beskrivas som Europas största pensionärsreservat, kanske då i konkurrens med Costa Blanca och franska Rivieran. I en tidningsartikel nyligen togs ämnet upp med den ständiga strömmen av pensionärer från EU-länder som ställer nya krav på de offentliga institutionerna utmed Costa del Sol.
Förutom det egna landets medborgare ökar tillströmningen av residenta utlänningar till sjukhusen. Redan nu har det morrats vid apoteken när pensionärer från EU-länder på tillfälligt besök har rätt till utskriven medicin gratis. Något som Svenska Magasinet skrev om i marsnumret efter att EU anmält Spanien för diskriminering av europeiska pensionärer. Att Spanien vid flera tillfällen nekat utländska pensionärer gratis medicin eller krävt extra intyg på att individen är pensionärer har fått EU-kommissionen att reagera. Givetvis kommer Svenska Magasinet att bevaka utvecklingen.
Ekonomen Vincenç Navarro har skrivet en bok som belyser sjukvårdens nya utmaningar på Costa del Sol. Professor Miguel Ángel García medverkar och beskriver kusten som en trivsam plats som dock skapar vissa kontroverser. Klimatet inbjuder till skönt golfspel i stort sett hela året, trevliga middagar på bra restauranger – givetvis lockas pensionärer av detta.
För sjukvården betyder det också utökade kostnader i höftledsoperationer och prostatabehandlingar, skriver professor Miguel Ángel García.
Den utländska befolkningen på över 65 år, det gäller i synnerhet pensionärer från EU-länder, har ökat under de senaste tio åren i provinsen Málaga. Det gäller speciellt i 17 kommuner som ligger utmed kusten. Dessa kommuner innehar 80 procent av den totala befolkningen i provinsen. Idag lever 43.100 personer som är födda utanför Spanien enbart i Málaga stad. I början på 2000-talet låg siffran på 14.000.
Enligt Miguel Ángel García upplever många sjukvårdare en enorm stress när nu antalet åldringar ökar. Språkproblem spelar in i vissa fall. I framtiden menar bedömare att hembesöken måste öka liksom antalet vårdhem och seniorboende. Det behövs även fler sökande till utbildningar inom branschen för att möta det växande behovet som kommer av att antalet åldringar växer. Här tittar Spanien på de nordiska länderna som goda exempel.
Samtidigt har dagens pensionärer blivit friskare, mer aktiva och kräver en större roll i samhället. Det sätter en press på myndigheterna i att erbjuda livskvalitet med spännande och stimulerande aktiviteter. Ana Navarro vid socialtjänsten i Málaga menar att socialtjänsten oftast kopplas in när inte nätverket familjen fungerar. En person som är 65 år och som är i sina bästa år har mycket fritid men kräver samtidigt att det ska finnas valmöjligheter och aktiviteter.
Kurser, resor eller besök på dagcenter som erbjuder kultur- eller fritidsaktiviteter är viktigt. Vid dessa dagcenter finns även speciella menyer som erbjuds till pensionärer till överkomliga priser.
Det är viktigt att de äldre känner sig nyttiga och uppskattade på ålderns höst. Att de får avnjuta sitt pensionärsliv i frihet med spännande aktiviteter. Då håller de äldre sig friska. Vi som är unga (nåja) och fortfarande arbetar uppskattar verkligen att ha er äldre bland oss.