Skriva aktuella krönikor i ett månadsmagasin som utkommer med elva nummer om året kan ha sina utmaningar. I aprilnumret berörde jag attentatet i London 22 mars och skrev att det lär fortsätta. Vi befinner oss i ett permanent krigstillstånd mot fanatiker. Ingen är immun mot detta hot, som en journalist uttryckte det. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla

När Svenska Magasinets aprilnummer hade gått i tryck var det dags för Stockholm. Det blev en brutal verklighet för många att vakna upp till. Svensk media svävade på målet och kallade det yrvaket för ”lastbilsattacken”. Efteråt pratade vissa mer om att göra det svårare för tung trafik att ta sig in på gågator, än hur våldsbejakande extremism ska bekämpas.
Precis som att lastbilar och tung trafik är problemet och inte ensamvargar och terrorister. Det är djupt tragiskt att det finns de som blundar för verkligheten och sticker huvudet i sanden.

Tack vare kameraövervakning, som en del är emot, kunde den misstänkte gärningsmannen snabbt gripas. Vid en bensinmack kände en person igen Rakhmat Akilov från bilderna. Akilov från Uzbekistan skulle egentligen inte ha varit i Sverige, ett utvisningsbeslut hade inte verkställts.
Verkställde det gjorde Akilov efter order från terrorgruppen IS att agera, enligt uppgifter från polisförhör. Vem agerar snabbast? Potentiella gärningsmän eller myndigheter?

Här i Spanien kom nyligen Högsta domstolen med ett förtydligande när en radikaliserad våldsbejakande extremist kan utvisas. Det gällde en marockansk medborgare som dömts för glorifiering av jihad och för att inte respektera ideologisk frihet i en västerländsk demokrati.
Fallet är av stort intresse då det inte bara gäller personer som har uppvisat ett farligt beteende i handling. Även personer som i ord har glorifierat jihad.
Trots att mannen har bott åtskilliga år i Spanien, behärskar språket, har kunskap i lokala seder och har familj kan han dömas och utvisas. Eftersom han visar tecken på radikalism och inte erkänner rätten till ideologisk frihet.

De grundläggande principerna i vår konstitution vilar på social samexistens och förutom att radikal islamism och fundamentalism är ett brott är det oförenligt med integration, skriver Spaniens Högsta domstol. Intressant. Integration handlar inte bara om att behärska språket, vara rotad och ha kunskap i lokala seder. Det handlar om att respektera social samexistens och ideologisk frihet.

Besked om utvisning från Spanien under sju års tid kom 29 mars efter att den marockanske medborgaren Mounir Mourabeti 2015 dömts till ett år och tre månaders fängelse för att på sitt Facebook-konto hyllat IS insatser i Syrien och Irak. Mourabeti är skyldig till att ha förhärligat terrorism skriver domstolen.

Den spanska lagstiftningen är betydligt hårdare än den svenska skrev tidningen El Confidencial efter terrorattentatet i Stockholm. Jämfört med svenska myndigheter prioriterar inrikesdepartementet i Spanien att lokalisera och gripa personer som ska utvisas från landet.

Akilov var inte främmande för svenska myndigheter. De kände till att mannen var radikal, hade kopplingar till den uzbekiska maffian som i sin tur hade kopplingar till islamistisk terrorism och bidrog till finansieringen. Mannen vägrades rätten till asyl 2014 och fanns med på listan över personer som skulle utvisas. Men polisen visste inte var Akilov befann sig i Sverige. Först efter att han hade kapat en lastbil och dödat fyra personer.

Bland säkerhetsstyrkor i Spanien finns en uttrycklig order om att förhindra sådana fall. Det beskrivs som en ”obrytbar kedja” från det att en person i Spanien får ett utvisningsbeslut ska denne bevakas strikt och omedelbart utvisas. En person som vistas illegalt i landet och som bedöms vara en fara för allmänheten får bara inte försvinna.

I Spanien har polisen lagen på sin sida. Den är tydlig med att personer som glorifierar terrorism eller terrorstämplade organisationer ska gripas.
Fördröjning av pappersexercisen kan orsaka problem. Liksom att några enstaka tjänstemän fördröjer en process genom att peka på att Uzbekistan är en diktatur som inte garantera respekt för mänskliga rättigheter. Samtidigt som personen bara ”försvinner”.

21 februari i år kapade en 32-årig svensk man från Helsingborg en gasbil i centrala Barcelona. Det gick inte många minuter förrän spanska myndigheter aktiverade ett bestämt terrorprotokoll.
Skåningen var ingen misstänkt terrorist. Han hade rest till Barcelona för att festa loss. Det slutade med att han stal en gasbil. Skräckslagna människor såg gasbilen köra mot trafiken. Tack vare polisens snabba ingripande förhindrades en större katastrof.