Spanien just nu – Protektionism och korruption

av | mar 4, 2009 | Artiklar, Mars 2009, Spanien just nu

Det lät så fantastiskt när EU:s fria rörlighet av varor beskrevs. Nu verkar den i stort sett vara död, eller stendöd rättare sagt. I vart fall när man lyssnar till den spanske ministern inom industri, turism och handel, Miguel Sebastián Av Ola Josefsson

”Köp spanska produkter och vi kan rädda 120.000 jobb”. Det var på ett möte organiserat av Föreningen spanska ekonomijournalister eller APIE (Asociación de Periodistas de Información Económica), som ministern kom med förslaget att om varje invånare la 150 euro på spanska produkter istället för att köpa importerade produkter skulle den spanska konsumtionen öka vilket skulle rädda 120.000 arbetstillfällen.

Ministern inom industri, turism och handel, Miguel Sebastián, ber spanska folket att ”investera i Spanien och i spanska produkter”, för att bidra till att få fart på den krisdrabbade ekonomin. Vi måste främja ett “Made in Spain” och inte köpa produkter tillverkade utomlands, säger han och tillägger att det inte handlar om “protektionism”. Industriministern rekommenderar även en resa till Sierra Nevada istället för att åka till alperna och att köpa leksaker som är tillverkade i Spanien.

Spanjoren Sebastián är dock inte ensam. Frankrikes regering har just betalat ut 63 miljarder kronor i stöd till de franska biltillverkarna PSA, Citroën och Renault. Nicolas Sarkozy har uppmanat det franska näringslivet att bara köpa fransktillverkade bilar.

I Storbritannien strejkar brittiska raffinaderiarbetare, skränandes ”brittiska jobb till brittiska arbetare!” och samma buller hörs från fackrörelsen på Irland, rapporterar medier.

Den spanska bilindustrin har i runda tal 350.000 anställda och spelar således en viktig roll i Spaniens ekonomi. Och precis som Frankrike tänker Spanien stödja sin bilindustri med cirka 45 miljarder kronor till utvecklingen av hybridbilar, som delvis drivs av elmotorer. En del av pengarna ska gå till att skapa en infrastruktur så att sådana bilar kan användas.
EU-kommissionen har reagerat både på Frankrikes och Spaniens frikostiga bidrag, vilket är bra. I skrivande stund pekar mycket på att båda länderna får omförhandla utformningen av sitt stöd.

Allt fler bedömare och kommentatorer menar att Europas länder bedriver en egoistisk linje. Tidningen Economist utropar på sin förstasida: ”Den nationella ekonomiska politikens återkomst”.

Och Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, säger till Sveriges Radio: ”Det finns en väldigt stor risk att vi får en allmän utveckling mot mer protektionism”.

På Costa del Sol ökar arbetslösheten. Utom hos åklagare och polis. Senaste tiden har vi hört om att både matstölder i livsmedelsbutiker som betalningsanmärkningar ökar. Domstolarna är överhopade av arbete och i februari strejkade 72 procent av personalen. Och strejkaktionerna lär fortsätta.
Trots avmattning i ekonomin är det ingen tillbakagång inom korruptionen. Malaya, Troya, Astapa, Gaucín, Manilva, Competa, Tolox, Ojén och Ronda är namn på polisoperationer eller platser på Solkusten som fått en släng av sleven.
Den 27 februari greps José Manuel Martín Alba, borgmästare i det lilla samhället Alcaucín ovanför Vélez Málaga på Solkusten. Även borgmästarens två döttrar, Mónica och Sonia Martín Ruiz, greps men släpptes senare. Polisoperationen går under namnet ”Arcos”.
Den 56-årige José Manuel började som flamencosångare under artistnamnet ”Pepe Calayo”. Han blev borgmästare 1991 och under de senaste nio åren har befolkningen i Alcaucín ökat med 63,4 procent till dagens 2.500.
Det har byggts en hel del på kommunens 46 kvadratkilometer stora yta. Miljöaktivister har vid 600 tillfällen gjort anmälningar utan att någon har reagerat. Alcaucín ligger i Axarquía-området som uppskattningsvis har 20.000 illegala bostadshus.
Enligt dagstidningen Diario Sur hade borgmästaren 160.000 euro i kontanter i flera säckar under sängen. Det låter som en riktig klassiker. Visst har vi hört den förut!

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!