Spanien just nu – offer för våld i hemmet

av | mar 8, 2011 | Artiklar, Mars 2011, Spanien just nu

Jag har ännu bilden på näthinnan. Hur en femårig flicka vid skoldagens slut ser fram emot att bli hämtad av sin mamma – som inte kommer. Mamman har efter att ha lämnat sin dotter i skolan på morgonen blivit knivmördad av sin tidigare man som hade besöksförbud Av Ola Josefsson

Hur berättar man för en femårig liten flicka vad som har hänt. Och hur förklarar man en sådan händelse för en femåring?

Susana María Galeote var en glad, omtyckt och levnadsglad mamma. Hon var katolik, antiabortmotståndaren som försvarade livet på ofödda foster, hon gillade spinning, hade en stor politisk umgängeskrets inom Partido Popular i Antequera, ett socialt nätverk på nätet och hade precis inlett ett nytt förhållande. Men hon var på flykt och hade flyttat från Antequera till El Palo i Málaga.

Det brutala knivöverfallet och mordet på 37-åriga Susana María Galeote har skakat om många, inte minst invånarna utmed calle Caballero Platir i stadsdelen El Palo i Málaga. Händelsen har även avslöjat bristen på resurser i att bekämpa könsrelaterat våld. Ett antal fakta bildar en kedja som gör att många ifrågasätter systemet med hur en kvinna med en hotbild hängande över sig lämnas utan otillräckligt skydd.

I ett tidigt läge efter händelsen den 15 februari var myndigheterna på det klara med att något hade gått fel. Rättsmyndigheten Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) rapporterade att hela händelseförloppet skulle granskas för att se vad som hade gått fel. Elva kvinnor hade under årets första 45 dagar blivit dödade i Spanien av sina tidigare partners. Innan februari var slut hade ytterligare tre kvinnor blivit offer i Spanien. Susana blev det första offret i provinsen Málaga, ett offer som blivit hotat upprepade gånger av sin tidigare man, 41-årige José RC som hade besöksförbud. Av de första elva kvinnor som dödats i år är Susana enda fallet där det fanns en tidigare anmälan, här fanns alltså tydlig hotbild. Men det räckte inte.

Susana María Galeote hade vädjat och bett om att få ett mobilt teleassistentalarm. Larmet fungerar på så sätt att med ett enkelt tryck på en ”botón del pánico”, fritt översatt; panikknapp, på en specifik mobil kan man larma var som helst och när som helst när hon känner sig hotad. Susana begärde om att få denna telehjälp, men hennes begäran avslogs. Vid årsskiftet var det 8.839 kvinnor i Spanien som hade teleassistentalarm.

Gemma del Corral är direktör vid kommunens kvinnojour eller Área de la Mujer del Ayuntamiento de Málaga. Hon har visat upp de dokument som var inlämnade men som senare avslogs.
Eulen är det företag som hanterar tjänsten. Deras kommentar med anledning av att kvinnans begäran avslogs den 4 augusti ifjol är:
”Trots att hon uppfyllde kraven för att få hjälp avslogs hennes begäran. Om kommissionen avslår en begäran är det inte obligatoriskt för dem att motivera sitt beslut”. Det var övervakningskommittén för ministeriet för jämställdhet, Comisión de Seguimiento del Ministerio de Igualdad, som avslog Susanas begäran.

Det finns uppgifter som tyder på att information om hotbilden kring den nu mördade mamman Susana María Galeote har varit manipulerad. Det rapporteras även om brister i samordningen. Hela händelsen har varit pinsamt avslöjande för samhällets skyddstillsyn av en hotad kvinna. Men hur de parametrar och instrument ser ut som mäter hotbilden mot en kvinna lär vi aldrig få veta. Det ska även tilläggas att Susana flyttade till en annan adress som hon inte hade meddelat till myndigheterna.

Man kan sedan spekulera om skyddslarmet hade räckt och förhindrat överfallet på den 37-åriga mamman. Det görs i Spanien 130.000 anmälningar varje år där kvinnor känner sig hotade av sina tidiga partners. I provinsen Málaga är det 1.821 kvinnor som har någon form av hotbild hängande över sig. Mannen som knivmördade Susana hade besöksförbud vilket innebar att han skulle hålla sig 500 meter från, ett straff som gällde fram till 17 juni 2014.

Susanas ex-man hade tidigare blivit dömd till 14 månaders fängelse för hot, ett straff som omvandlades till att han skulle gå en kurs i jämställdhet som bestod av 25 lektioner från den 23 november ifjol. Han hade varit på kursen vid nio tillfällen och skulle samma dag som han knivhögg Susana gå på nästa lektion.
Frågan som många ställer sig är om samhället har de kontrollverktyg som fodras för att skydda offer för våld i hemmet? Hela händelsen i El Palo i Málaga lämnar många frågor efter sig.

När man har följt debatten efter mordet på Susana så kan vi konstatera att den har kännetecknats av käbbel, kontroverser och smågräl. Kommunpolitiker, riksdagsledamöter, poliser, kvinnoförbund, fackförbund och professorer i konstitutionell rätt har medverkat till en pinsam efterföljande debatt.
Läget har knappast klarnat skulle jag vilja påstå. Det borde vara dags att analysera vad som gick fel och även komma fram till hur berörda myndighetspersoner kan förbättra sin dialog utan att lägga tid och kraft på kontroverser, käbbel och gräl.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!