Fotboll är en helig kassako. Många vill vara med och mjölka. Och UEFA mjölkar mest och det mesta försvinner i ett stort svart hål vilket är problemet för några av Europas mäktigaste klubbar. De vill ha mer av kakan vilket en egen privat liga skulle ge. Men Europa är ännu inte moget för en privat liga.

Fotbollsfansen sade ifrån. De brittiska fansen sade ifrån med eftertryck. Ett projekt om en superliga inom europeisk klubblagsfotboll var dödfött. Eller?
Låt oss se. Real Madrids president Florentino Pérez är en man med huvudet på skaft. Han vet vad som gäller. Real Madrid liksom FC Barcelona ägs av medlemmar. Det är inte någon rik oljeshejk eller utländsk ägare som har lagt beslag på fotbollslag och pumpar in pengar. Skräckexemplet är Qatar som går in och köper PSG. Och dessutom mutar till sig ett VM i en del av världen där fotboll sommartid är en omöjligt att spela på grund av hettan.

Den europeiska fotbollsorganisationen UEFA har en del att jobba med. De tjänar rejält med kosing och en hel del försvinner i stort svart hål. Transparens är inte UEFA:s starka sida.

Florentino Pérez är arkitekten till superligan. Den kanske inte är en perfekt lösning. Jag tvekar om Pérez verkligen trodde på projektet. Men det sätter press på UEFA att ändra format.

Det finns trots allt en hierarki bland Europas storlag. Hit hör Real Madrid och Barcelona. Det finns klyftor i samtliga inhemska ligor. Med lag från mindre orter som gör att intresset minskar. Även Champions League kan kännas urvattnat innan kvartsfinalerna tar vid.

Florentino Pérez är inte överens med envåldshärskarna i UEFA hur saker och ting hanteras, och vart pengarna tar vägen. UEFA sköter reklamrättigheter och tvingar klubbarna att hänga upp sponsorskyltar. Det är en liten del som fördelas till klubbarna. Tack vare att Pérez sätter ned foten har det blivit en diskussion.

Real Madrid har tappat 400 miljoner euro på två år. Renovering av stadion där man inte har fått ta in publik på lång tid kostar pengar.

Det ska bli intressant och se hur UEFA agerar. Det troliga är att hotet om en superliga utmynnar i ett nytt avtal där storklubbarna garanteras mer pengar.

Det är inte första gången förslaget om en superliga är uppe. Förra gången kunde UEFA svara emot klubbarnas krav på mer pengar genom att starta Champions League 1992.
Det gjorde att fler klubblag från Europas största ligor fick vara med och slåss om titlar och mer pengar. Från spanska La Liga har de fyra bäst placerade lagen möjlighet att spela Champions League.

Så här i backspegeln måste vi säga att Champions League är det bästa som hänt klubblagsfotbollen. Här spelas den bästa fotbollen som överträffar både VM och EM.

Tidigare var det bara varje lands mästarlag som spelade i mästarcupen eller Europacupen. Det var utslagningsmatcher direkt med hemma och bortamöten. Då var skillnaderna inte så stora mellan lagen. Även Malmö FF spelade Europacupfinal mot Nottingham Forest. IFK Göteborg vann UEFA-cupen flera gånger.

Med Champions League har skillnaderna ökat. Storklubbarna har blivit ännu större och rikare. Någon gång har vi fått se en uppstickare. Vem minns inte Málaga säsongen 2012/2013
”Vi ska överleva och ta oss vidare till åttondelsfinal, det är vårt mål”, sa tränaren Manuel Pellegrini den gången. Málaga fick spela kvartsfinal där Borussia Dortmund blev för svåra.

Vem har modet att sätta press på UEFA? Troligtvis bara Florentino Pérez. Bara 48 timmar efter att superligan presenterats gick luften ur. Chelsea och City var först ut och meddelade att de backar från idén och senare tog övriga brittiska lag samma beslut efter påtryckningar från fans, regeringsmedlemmar, UEFA och FIFA.

Atlético de Madrid blev det sjunde laget och det första ickebrittiska laget som meddelade att de lämnar. Det finns inga möjligheter att gå vidare med projektet, meddelade Madridlaget tolv timmar senare. Både spelare, fans och ledning var nöjda med beslutet. Sedan följde italienska Inter, Juventus och Milan. Kvar till slut var Real Madrid och Barcelona.

Det som förvånar mig är motståndet mot superligan även från opinionsbildare. Även de spanska dagstidningarnas ledarsidor gick att gå från texter med corona -och vaccin till fotboll och hur idén hotar att bryta sönder europeisk fotboll och sportens värderingar. Det talades om superfiaskot som kraschade. Motståndet mot en superliga tycks vara mer kompakt än någonsin. Både från UEFA, FIFA och ländernas fotbollsförbund.

Någon superliga lär det inte bli. En kommersiell privat liga som NBA eller NHL i Nordamerika är inget som Europa mäktar med. Men pressen ligger på UEFA att komma med nya morötter till Europas storklubbar som blöder efter pandemin.

UEFA meddelade redan dagen efter att projektet om superligan presenterades att Champions League ska göras om till 2024. Om det kommer att tillfredsställa Europas toppklubbar återstår att se.