Närmare 40 procent av mor och farföräldrar tar hand om sina barnbarn medan föräldrarna jobbar. Enligt Junta de Andalucia finns det 897.822 mor och farföräldrar som tar hand om barnbarn under 18 år. Vad skulle hända om inte mor och farföräldrar fanns… Av Ola Josefsson

Regeringschefen och socialdemokraten Zapatero talade i valrörelsen om det moderna Spaniens utveckling. Då handlade det mest om de homosexuellas rättigheter, mindre om mammans och barnens rättigheter – att få vara tillsammans.

Med 16 veckors mammaledighet kommer man inte långt. ”Ja, vad skulle jag göra om inte jag hade min mamma här”, säger en tvåbarnsmamma som nu väntar sitt tredje barn. ”Annars blev jag tvungen att skaffa en barnflicka måndag till fredag till en kostnad av cirka 350 euro i månaden, en summa jag blir tvungen att arbeta in på helgen då pappan kan vara hemma hos barnet”.

40 procent av mor och farföräldrarna tar hand om sina barnbarn medan föräldrarna jobbar, skriver tidningen ABC och hänvisar till färska siffror från Instituto de Estadística de Andalucia (IEA). Om nu inte mor eller farföräldrarna är för gamla, sjuka, handikappade eller är bosatta på annat håll vill säga. Annars blir det dagis.
78,9 procent av de spanska arbetande mammorna är med sina barn 40 timmar i veckan, hos männen är motsvarande siffra 31,6 procent. 25,3 procent av männen säger att de är med sina barn endast mellan 15 och 30 timmar i veckan.

Nativiteten är låg i Spanien som i många andra västeuroepiska länder. Och våra dagars samhälle gör det inte så mycket enklare. Myndigheter stöder knappast kvinnor när de bara ger dem 16 veckors mammaledighet till vård av eget barn. En pappaledighet på 14 dagar hjälper knappast till.
Samtidigt som myndigheter uppmanar mammor genom tv-reklam att amma barn och hur viktig amning är för hälsan. Men hur ska amning gå till när mamman bara har 16 veckor (i Sverige 96 veckor) tillsammans med sitt barn och resten av tiden är på jobbet. Amning är ett naturligt fenomen som inte går att styra efter klockan, det handlar ju om barns spontana hunger och behov. Ibland handlar det lika mycket om att de vill ligga där och vara nära sin mamma som fött dem.

Regeringschefen och Zapatero (PSOE) gav först vallöfte om 300.000 nya dagisplatser, en ökning från 16 till 18 veckors mammaledighet för andra barnet och 20 veckors mammaledighet för tredje barnet, löften som sedan tonades ned.

En del mammor väntar med att ta ut sin semester och sätter samman den med mammaledigheten. 16 veckor mammaledighet plus fyra veckors semester om nu arbetsgivaren tillåter det. Tjänstledigt har man rätt till i tre år utan någon som helst ersättning, men allt hänger på hur länge anställningen har varit. Som mamma har du rätt till att jobba deltid fram till att barnet fyllt 6 år.

Nyligen får föräldrar ett bidrag, ett engångsbelopp på 2.500 euro per barn, från barn nummer tre gäller 3.000 euro. När föräldrar först hör detta känns det nästan lite tryggt, tills de räknat ut vad det räcker till.
Är det första barnet eller ett sladdbarn har du antagligen inga barnprylar kvar. Det bli till att köpa ny vagn, skötbord, kläder och blöjor som kostar mellan 19 till 27 euro beroende på märke och kvalitet. När sedan barnvagnar har blivit en statussymbol är det lätt att hamna i den fällan. Det anses knappast fint i Spanien med second hand-varor till barn, vilket gör att ekonomin kan krisa och en del tar lån för att hålla uppe skenet och kunna visa upp nyinköpta grejer till barnet. Tar en spanjorska emot vagn eller spjälsäng, är det närmast från syster eller bästa väninna.

Många föredrar sänkt skatt och moms på baslivsmedel och barnsaker i stället för ett bidrag på 2.500 euro. En sådan klumpsumma försvinner oftast ganska fort. Men som i många andra politiska sammanhang lockar politiker med bidrag, oftast kortsiktiga och inte längre än vad näsan räcker.