Ett nytt händelserikt år står för dörren – och Spanien startar med lågkonjunktur. De flesta bedömare räknar med att eurokrisen blir en rysare även under 2012. Vad händer om Italien eller Spanien hamnar i en nödsituation under året? Av Ola Josefsson
Spaniens nye finansminister Luis de Guindos meddelade strax före nyår att Spanien går in i en recession. Sedan invigningstalet hade De Guindos undvikit att ta ordet lågkonjunktur i sin mun. Med siffrorna över det sista kvartalet 2011 blev han tvungen att uttala ”crecimiento negativo”, negativ tillväxt.
Tillväxt och sysselsättning hör ihop och sedan kan var och en av oss räkna ut hur prognosen ser ut för 2012. Å andra sidan finns det ljuspunkter.
Exporten från Málagaprovinsens företag till utlandet satte rekord under 2011. Det exporterades för 1.350 miljoner euro samtidigt som turismen i provinsen ökar. Antalet hotellövernattningar visar plus med fem procent och de utländska besökarna ökar mest. 6,7 procent av turisterna kommer från de nordiska länderna.
Under fjolåret 2011 registreras en tillväxt på 0,8 procent i provinsen Málaga. Problemet är att landet går in i en ny recession 2012 vilket även kommer att påverka provinsen Málaga. I slutet på 2011 var 194.804 personer registrerade som arbetslösa vid Servicio Andaluz de Empleo (SAE), vilket var en ökning med över 11.000 personer på ett år.
Enligt socialförsäkringssystemet Seguridad Social finns det i nuläget 46.515 företag i provinsen, det är tusen färre än för ett år sedan. 2007 fanns det 53.500 företag.
”Arbetslösheten fortsätter att plundra provinsen Málaga. Kreditlånen är stängda och den ekonomiska strypningen av företagen är total”, säger Javier González de Lara, ordförande i arbetsgivarförbundet Confederación de Empresarios i Málaga (CEM). Det måste till reformer för att vända situationen menar han.
Det värsta är att staten, och då menar jag regionalregeringen Junta de Andalucia och kommunerna, har en skuld på 500 miljoner euro till företagen. Det handlar om statliga myndigheter som inte har tagit sitt ansvar och betalat för leveranser av varor eller andra tjänster. Flera av dessa företag riskerar nu att gå i konkurs.
Kung Don Juan Carlos talade vid öppnandet av den tionde lagstiftande demokratiska regeringen. Han betonade hur viktigt det är att landets parlamentariker visar enighet och samarbetsvilja. Kungen påminde även politikerna om att landets medborgare kräver att politikerna visar ”ansvar och kommer med effektiva åtgärder”. Det gäller att stärka profilen och förtroendet för de offentliga institutionerna.
Applåderna efter talet avslöjade en hel del. Nästan samtliga parlamentariker gav sitt bifall genom applåder utom politikerna ur vänsterpartiet Izquierda Unida (IU) och de baskiska nationalisterna Partido Nacionalista Vasco (PNV). Och politikerna i baskiska vänsterkoalitionen Amaiur och det republikanska katalanska partiet ERC var inte ens på plats vilket talar sitt tydliga språk.
Det är också intressant att följa den maktstrid som brutit ut i det forna regeringspartiet PSOE mellan Rubalcaba och Chacón. Den 4 februari kommer PSOE att hålla sin 38:e partikongress i det röda fästet Sevilla. I skrivande stund är det en öppen strid med olika manifest som haglar mellan Alfredo Pérez Rubalcaba och Carme Chacón. En ”match” om partiledarposten som fick tidigare generalsekreteraren i NATO, Javier Solana, att be om vapenvila under julhelgen genom att twittra: ”Snälla, inga fler manifest, idag eller i morgon”.
Ett trettio PSOE-politiker från den tidigare Zapateroregeringen har undertecknat ett dokument som nyhetsbyrån Efe har kommit över. Även den tidigare försvarsministern Carme Chacón finns med bland dem som presenterat ett förslag till förnyelse under temat ”Mucho PSOE por hacer”, mycket för PSOE att göra.
Ur turistsynpunkt kommer mycket att handla om Cádiz i år. Västeuropas äldsta stad och en av mina absoluta favoritplatser i Spanien. I år är det 200 års-jubileum sedan författningen skrevs i Cádiz 1812.
Invånarna är stolta över sin historia av att den franske härföraren Napoleon aldrig lyckades inta Cádiz när han tog resten av Spanien efter att ha invaderat landet 1808. Mitt under den franska ockupationen samlades Cortés innanför de solida fästningsmurarna i Cádiz. Den spanska konstitutionen, La Constitución española, från 1812 som även går under namnet ”La Pepa” författades den 19 mars 1812 i Cádiz.
Här i solnedgångens stad öppnade det svenska Ostindiska kompaniet ett kontor 1732. Handeln och sjöfarten tog fart det tog bara några år innan Sverige öppnade ett konsulat här. Den första svenske konsuln i Cádiz var Jacob Bellman, farbror till Carl Michael Bellman.