Livskvalitet kan vara så olika. Men när modenycker, tekniska prylar eller tvärsäkerhetsanalytiker ska sätta dagordningen för vanligt folk kan det bli förödande konsekvenser. Av Ola Josefsson
Trots den ekonomiska krisen som har slagit hårt mot Spanien finns här en livskvalitet som saknas på andra håll. I Sverige med överbelånade hushåll och ett massivt folkligt stöd för en gemensamt finansierad välfärdsstat finns också en verklighet med isolerade människor, segregerade bostadsområden, kriminalitet, tablettmissbruk plus mycket annat.
Trots ett antal jobbskatteavdrag ligger Sverige på TOP 5 när det gäller länder med högst skattetryck. Trots det räcker inte pengarna till järnväg, vård, omsorg och skola. Och livskvalitén släpar efter.
”Lattemammor” med barnvagnar går på stan, och med en stor pappersmugg med någon blaskig sörja som kallas kaffe-latte. Jag är så glad att jag slipper se sådant i Spanien. Här springer ingen runt med kaffe.
Mina spanska vänner förstår inte hur man kan gå på gatan med en pappersmugg med kaffe. I Sverige kallas detta utveckling och frihet. För mig är det förödande och det är att ta död på den gamla fina cafékulturen.
Här i Spanien sitter vi ned och dricker vårt kaffe. Det är en stund för återhämtning, begrundan, iakttagelse, en stund för samtal. Och du får sitta hur länge du vill på din spanska trottoar- eller torgservering.
Har du satt dig vid ett bord och tagit in din espresso, cafe con leche eller carajillo får du sitta hur länge du vill. Jag har aldrig varit med om att någon har blivit bortkörd för att ha suttit för länge. Från ditt cafébord följer du den spanska vardagen om du nu inte störs av oändliga mobiltelefoner.
Att många är slavar under tekniken ser en vaken person ganska snart. Jag dryftade detta med en känd svensk restaurangägare på Solkusten. Båda har vi observerat utvecklingen med alla som promenerar på gatan med mobilen i handen utan att titta upp, säga hej, och bidra till vanligt folkvett. Den svenske krögaren på Solkusten är orolig för utvecklingen och berättar om ett allt vanligare fenomen:
”Du Ola, det är en hemsk utveckling. Jag ser familjer som kommer till min restaurang, sätter sig ned och tar upp mobiltelefoner. De sitter tysta, trycker på sina mobiler. För mig som krögare är det fruktansvärt trist att uppleva detta. Ett restaurangbesök ska vara en trevlig samvaro där middagsgäster njuter av god mat och samtalar med varandra. Men jag ser bara fler tysta middagsgäster…”.
Utveckling? En förödande sådan. Verkligheten är komplex och ibland svår att fånga och beskriva. En beskrivning av verkligheten är i regel färgad. Svenska medier har en förkärlek att beskriva Spanien på sitt eget speciella sätt. Ta detta med aborter. I Sverige är debatten lika med noll. I Spanien och på många andra håll diskuteras ämnet flitigt.
Spaniens högerregering vill nu reformera abortlagstiftningen vilket betyder att abort endast tillåts om kvinnan utsatts för våldtäkt eller om graviditeten innebär fara för kvinnans hälsa.
Nyligen redogjorde Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent för landets nya abortreformer och kallade det ”Francopolitik”. Sydsvenska Dagbladet hängde på och beskrev de aviserade förändringarna av abortlagen som en tillbakagång till ”Francos dagar”.
Vad som inte sas i rapporteringen i Sverige är att abortreformen som nu införs är en gammal socialdemokratisk modell som lades av den tidigare premiärministern Felipe González 1985. Den har ingenting med Franco att göra. Ty under Francotiden var aborter helt förbjudna.
Spanska högerregeringar står inte högt i kurs bland svenska journalister och därför blir nyhetsrapporteringen som den blir. Spaniens justitieminister Alberto Ruiz-Gallardón försvarar reformen med att det inte finns någon internationell lag som ser abort som en rättighet.
Spaniens uppgift är att lagstifta enligt den spanska konstitutionen och i enlighet med internationella krav. Justitieministern betonar att den spanska konstitutionen skyddar mänskligt liv ”från befruktningsögonblicket”.
Att göra abort på grund av en missbildning av fostret kan beskrivas som en ”diskriminering av funktionshindrade” menar Ruiz-Gallardón. ”Människor som inte har några funktionsnedsättningar ska inte ha fler rättigheter än om de har funktionsnedsättningar” menar den spanske justitieministern.
Det har förekommit demonstationer mot den nya abortlagstiftningen på flera håll i Spanien och utomlands, något som har uppmärksammats i svenska medier. Det har också förekommit manifestationer i Paris där anhängare har uppmanat den franska regeringen att följa det spanska exemplet med en lag som skyddar det ofödda barnet. Något som inte har uppmärksammats i svenska medier.
Verkligheten kan ibland vara för komplex för media att beskriva.
…. för övrigt anser jag att priserna på betalmotorvägen Autopista del la Costa del Sol AP-7 bör sänkas!