Med 83 miljoner utländska turister väntas turistnäringen sätta rekord 2017. Ifjol kom det 75 miljoner soltörstande till Spanien och siffran tros öka i år. Turistindustrin är viktig för den spanska ekonomin eftersom den bidrar till arbetstillfällen. Samtidigt höjs allt fler kritiska röster mot nedskräpning, fylleturism och stök. Av Ola Josefsson
Boende är på krigsstigen mot turister som håller på att ta över. De känner sig överkörda när turister invaderar stadsdelar för att festa utan en tanke på de boende eller morgondagen. Framkom det nyligen i programmet Comando Actualidad på spansk tv.
Magaluf på den spanska semesterön Mallorca är ökänt för sitt vilda nattliv. Främst brittiska turister på jakt efter billig alkohol, sex, fest och droger i nöjesdistriktet Punta Ballena som beskrivs som en djungel. Neonljusen blinkar utmed gator med nattklubbar, barer, pubar och bordeller.
I grannområdet El Arenal barrikaderar sig de boende för att inte onyktra turister ska gå fel och tränga in i husen. Andra stänger, överger sina bostäder tills den värsta turistsäsongen är över.
Nattetid far flaskor och glas i luften. Det är spyor och urin på gatorna framåt morgontimmarna.
Programmet Comando Actualidad uppger att det är omöjligt att veta hur mycket alkohol som säljs i det här hörnet av Spanien. Taxichauffören Jésus intervjuas. Han har upplevt kränkningar och förolämpningar. Turister som vill bli hemkörda och som sedan saknar pengar när resan ska betalas.
Även Granada har drabbats av det som kallas ”turismo basura”, skräpturism. Tusentals turister utklädda i kilt, sjungande, skrikande och hög alkoholkonsumtion. Svensexor är affärsmodell. De boende rapporterar om höga bullernivåer och beteenden med våldsinslag. Samma tongångar hörs från Conil i provinsen Cádiz.
Det är inte bara Mallis och turistorter som ovan som brottas med skräpturism. Även från kusten kommer fler klagomål. Inte minst Marbella med smeknamnet Marbeluf. Svenskar berättar för mig att Puerto Banús helst undviks sena kvällar eller nattetid. Den som inte är spiknykter riskerar att bli rånad i den kända fritidshamnen.
Prostitution har funnits där sedan länge. Tidigare var det mest spanska kvinnor. Nu är konkurrensen knivskarp med östeuropeiska och afrikanska kvinnor som inte skyr någonting. De är aggressiva och rånar sina klienter.
Via change.org har affärsmannen Enrique Moncada Portillo börjat en namninsamling i Marbella under temat ”No más turismo basura”, ingen mer skräpturism. Nära tre tusen personer hade skrivit på när dessa rader skrivs. Namninsamlingen ska sedan överlämnas till kommunhuset.
Puerto Banús-Marbella utgör ett undantag på Costa del Sol skulle jag vilja tillägga. I övrigt är turistklientelet betydligt lugnare jämfört med Mallis eller Benidorm. Málaga saluför sig som ”museumstaden” och drar till sig ett klientel påläst på historia och kultur.
Torremolinos är klar etta bland barnfamiljer, speciellt brittiska familjer. Allt inkluderat är vad som gäller när turister tar in på hotell i den gamla anrika turistmetropolen. Till Torremolinos kommer även gayturister.
Den kända badorten har sedan 1960-talet varit en turistmetropol. 31 maj 1959 öppnade Torremolinos första stora hotell, Pez Espada, därefter tog det rejäl fart.
Författaren Francisco Lancha som har skrivit böckerna “Conocer Málaga” och “Málaga en la leyenda”, beskriver hotellet som “en blandning av material, liv och rörelse så föddes hotellet sprunget ur havet av Neptune för att markera en milstolpe i området”.
Torremolinos visade tidigt upp en liberal och öppen sida även under Francos tid. Det gick ganska livat till på den tiden också. Minns min gode vän, journalisten Svante Löfgrens beskrivning, hur resenären och skådespelaren Sten-Åke Cederhök rapporterade redan 1971: ”Det var ett sådant liv om nätterna att dom måste skicka hem konsulatet på vår bekostnad!”
Manilva, Estepona, Nerja, Torre del Mar och Almuñécar på Costa Tropical är lugna platser med småstadsmys. Benalmádena och Fuengirola har en blandat kompott av turister varav de flesta är britter. Marbella säljer sig som lyx och flärd.
I juni publicerade The Independent normer eller regler för britter som tänker besöka Magaluf. Det är kanske så det måste vara. Det måste börja på hemmaplan.
Den brittiska tidningen hade upprättat en förteckning över 64 regler som turister som reser till Magaluf bör uppfylla för att undvika påföljder som kostar tusentals euro. Tidningen citerar en talesperson vid Calviá kommun på Mallorca och hur kommunen inlett en ”reningsprocess av stadsbilden”. De vill ta itu med dåliga beteendet hos turister och bekämpa antisocialt beteende.
Den brittiska tidningen betonar tre regler: 1) Respektera andra människor. 2) Inte bära farliga vapen. 3) Inte ha sex på offentliga platser.