Ett politiskt val brukar i regel handla om välfärdsfrågor, skatter, sjukvård, arbetslöshet och utbildning. Det regionala valet i Katalonien kidnappades av nationalisterna och kom att handla om ja eller nej till självständighet. Snacka om politisk soppa. Av Ola Josefsson
Twitter: @JosefssonOla

Liksom tidigare var det Artur Mas (Convergència) som hade regisserat föreställningen. Ifjol regissör för en komedi, ett propagandaval om Kataloniens självständighet samtidigt som två tredjedelar stannade hemma. Författningsdomstolen hade ju ogiltförklarat valet. Just nu i oktober är Mas kallad till utfrågning och riskerar att stängas av tio år från offentliga uppdrag.

Det regionala valet i Katalonien kidnappades av Artur Mas, Raül Romeva och Oriol Jungueras som står bakom enhetslistan Junts pel Sí, Tillsammans för ja. Ett regionalval som i de flesta normala vall handlar om välfärd, sociala reformer, arbetslöshet, utbildningsfrågor eller sjukvård kom i stället att handla om ja eller nej till Kataloniens självständighet.

Valet i september var regisserat med en valkampanj som drog igång runt den 11 september som är Kataloniens Dag, ”Diada”. Tidpunkten, 11 september klockan 17.14, är vald eftersom det var då, enligt katalanerna själva, deras självständighet gick förlorad. Den 11 september 1714 då kung Felipe V de Borbón intog Barcelona. Som jag tidigare har berört i denna spalt var det ingen självständighetskamp som utspelade sig 1714.
Katalonien ville stödja Carl av Österrike under det spanska tronföljdskriget 1700 till 1714 och ställa sig på samma sida som England, Holland och Portugal. Spanien ville ha en kung av fransk härkomst på tronen medan de övriga länderna var rädda för att Frankrike-Spanien skulle bli för starka.

Vid valet i september blev enhetslistan Junts pel Sí störst med 62 mandat. Vänsterpartiet CUP fick tio mandat men tänker inte agera stödparti till Junts pel Sí. Anledningen är att de partier som säger nej till att Katalonien bryter sig loss fick 52 procent av rösterna.

Fakta visar att stödet för de som vill bryta sig loss från Spanien har minskat. Convergència och republikanska ERC fick nio mandat färre jämfört med valet 2012. De som följer media i Sverige kan lätt tro motsatsen. En klar majoritet av de som svensk media valde att intervjua var katalanska självständighetsivrare. En sydsvensk dagstidning skrek ut ”idag kan Spanien spricka” på valdagen den 27 september.
Vi kan konstatera att Spanien inte har spruckit. Obama, Merkel, Sarkozy och Cameron är några politiker som gett sitt fulla stöd till ett starkt och enat Spanien. ”Señor Mas, respektera den spanska konstitutionen, por favor” sa den tyska regeringens språkrör, Steffen Seibert, efter valet.

Veckorna före valet kom det varningar på löpande band vad som händer om Katalonien bryter sig loss; utträde ur EU och Katalonien får ställa sig sist i kön bland ansökningsländer som vill in. Euro-valutan upphör som betalningsmedel. Storlaget FC Barcelona lämnar La Liga. Företag och vintillverkare hotar lämna Katalonien.

Även näringslivet på Solkusten ser mörka moln på himlen när katalanska nationalister vill bryta sig loss. 2013 ”exporterade” Andalusien varor och tjänster till Katalonien till ett värde av 5.216 miljoner euro enligt en rapport från CEPREDE (Centro de Predicción Económica). Det är mer än vad som ”exporteras” till Madrid, Kanarieöarna eller Valencia.

Ekonomer i Málaga varnar nu för att bevattna Katalonien med investeringar så länge som det råder ”politisk instabilitet” i regionen. Málagas entreprenörer oroas av självständighetsprocessen. En självständig stat stifter egna skattelagar. Vilka handelshinder som skulle följa vet ingen men Málagaföretagen är rädda för att förlora marknadsandelar.

Idag bor det 55.460 personer i Katalonien som är födda i provinsen Málaga, det är lika många som bor i Rincón de la Victoria. De flesta flyttade till Katalonien under 1950- och 60-talet, de har kvar sina andalusiska rötter men de fortsätter att bo i Katalonien där deras barn har vuxit upp. De fruktar för en gräns mellan deras eventuella gamla och nya hemland på den iberiska halvön.
Och spanjorerna fortsätter att flytta. 2014 var det 1.401 personer som flyttade från provinsen Málaga till Katalonien. Och tvärtom; I Málaga bor det 18.174 personer födda i Katalonien varav 14.498 födda i Barcelona visar siffror från CEPREDE.

Läser en intervju med Miguel España Gutiérrez, 54, från Almachar i provinsen Málaga som flyttade till Katalonien. För honom är inte frågan viktig. ”Vi är varken katalaner eller andaluser. Utträdet ur euron och EU skulle ruinera oss”. En annan Málagabo som flyttat till Katalonien menar att ”självständighetsrörelsen går för snabbt, en del har blivit som galna och tror att alla samhällsproblem blir lösta bara Katalonien blir självständiga. Det kan sluta med ekonomisk katastrof”. Detta var två röster som skiljer sig jämfört med dem i svensk media. Eller hur?

Valet i september blev inte den framgång som nationalisterna i Katalonien hade hoppats på. Nationalisterna är inte intresserade av att öppna sina hjärtan och hjälpa fattigare regioner som Extremadura och Andalusien. De vänder sig innåt, tänker på sig själva – och fortsätter med sina ändlösa debatter, dag ut och dag in, vecka ut och vecka in, år ut och år in…

google_ad_client = ”ca-pub-4108016601726900”;
google_ad_slot = ”4324319218”;
google_ad_width = 728;
google_ad_height = 15;